UTAZÁS

Los Angeles - az angyalok városa

Szerző:
Szabó Anna
Olyan, hogy Los Angeles, nincs is. Ezért csak négy keréken lehet eljutni az óriási terület egyik pontjáról a másikra. Ne átkozd a helyi építkezési szokásokat, a hatalmas falurendszerért a földrengések felelősek.

Ugorj el Santa Monicára napozni és szállodasort nézni. Beverly Hillsen a sztárok luxusvilláinak csücskét lehet meglesni, Disneylandben kezet foghatsz Miki egérrel. Városmagot csak a viszonylag kicsi Downtownban találsz - bankok, szállodák, irodaépületek felhőkarcolóival. Az igazi LA-hangulat azonban nem a Belvárosban rejtőzik.



Tengerparti metropolisz

Los Angeles az Egyesült Államok második legnagyobb városa. Mindössze százhúsz kilométerre fekszik a mexikói határtól, ezért a latin hatás itt igen jelentős. Eredeti neve is spanyol: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, azaz a Mi asszonyunk, az angyalok ki¬rálynőjének faluja.

Nemcsak a neve költői, fekvése is lenyűgöző. A lakó és üzleti negyedeket váltogató hatalmas területen nagyon kevés a magas ház, a Downtownon kí¬vül csak Century Cityben emelkednek felhőkarcolók. Éppen az alacsony házak miatt a hihetetlen méretű, sokszínű égbolt alatt jól láthatók Santa Monica és Santa Ana behavazott hegyei. A Csendes-óceán partvonala is könnyen megközelíthető: itt vár Malibu, Santa Monica, Marina Del Rey és Palos Verde elegáns üdülőterületeivel és Long Beach hatalmas kikötője a Queen Mary hajóval.


A helyiek a hétvégét leginkább Malibun és Laguna Beachen töltik, ahol csendesen élvezhetik a tengerpartot és a napsütést. A turista azonban, aki görkorizó bikinis lányokat, fura üzleteket, tengerparton tornázó izompacsirtákat akar látni, felkeresheti a bohém, fiatalos Venice Beachet. Errefelé nem ritkaság, hogy kifogja az ember valamelyik tévésorozat forgatását. Szóval, nincs még egy város a világon, ahol egyetlen nap leforgása alatt úszhatunk a Csendes óceánban, síelhetünk a magas hegyekben és még a közeli sivatagot is megtekinthetjük.



A filmipar régi és új kegyhelyei

Hollywood városrészt legjobb gyalog bejárni. Itt található a Mann's Chinese Theater a sztárok láb- és kéznyomaival, üzletek Marilyn Monroe és James Dean-emléktárgyakkal. A régi nagy mozik pedig klasszikusokat játszanak. Az egykor neves stúdióknak (amelyek alapítói közt oly sok magyar volt) otthont adó negyed lakói részben kevésbé vagyonos mexikóiak. A sztárok ma is Beverly Hillsben lak¬nak, nem Hollywoodban. A mai nagy tévé és mozistúdiók a közeli Burbankben találhatók. Ezekben megtekinthető, hogyan is készülnek a szuperprodukciók.



Szilikon és limuzin

Talán sehol ennyi szép embert, szilikonmellet és bevándorlót nem látni. No meg hatalmas limuzint, hófehéret, arany ablakdíszekkel. Los Angelesben mindennek gyönyörűnek kell látszania. A hatalmas városban ritkán találkoznak az emberek, ezért minden pillanatban meg kell felelni a négyes szabálynak: szépség, egészség, gazdagság, kreativitás. Akiről nem rí le azonnal, hogy mindezek birtokában van, soha nem csinálja meg itt a szerencséjét, pedig szinte mindenki azért jön ide, hogy befusson. Sztárként vagy a sztárok kiszolgálójaként.

Beverly Hills egyik legmenőbb étterme, a Spago tulajdonosa például osztrák. Wolfgang Puck pizzériásból verekedte fel magát csillagszakáccsá. Nem kis eredmény egy olyan városban, ahol nemrégiben húzták le a rolót Schwarzenegger, Stallone és Bruce Willis Planet Hollywoodján, mert senki sem volt kíváncsi az angyalhaj-spagettire friss paradicsommal. A Spago-menü jellegzetes kaliforniai vegyes: zöldség, gyümölcs a karamellel, mézzel megbolondított borjú, kacsa mellett. Hatalmas tányéron kis adagok. A színészek, producerek fogyókúrás étrendjéhez igazodva. A teraszon hatalmas kandeláberekkel melegítik a hűvösödő sivatagi levegőt. A pénztárcáját nem kímélő turista ide betérve gyak¬ran találkozhat valamely hírességgel, de a kevésbé drága éttermekben is megpillanthatja Gwyneth Paltrow-t vagy Schwarzeneggert. Ő állítólag a tízdolláros salátákat kínáló Café Romában szokott ebédelni.


Itt a felszolgáló fekete srác bohóckodik felalá, akár a következő Wesley Snipest is sejthetjük személyében. LA-ben vannak a világ legcsinosabb és legudvariasabb felszolgálói.


Ami Detroitnak az autó, San Jósénak a számítógép, az Los Angelesnek a stúdiók világa. Itt mindenki producer, forgatókönyvíró, rendező, vagy leginkább az akar lenni. Némelyik próbálkozó elmúlt hetvenéves, és még mindig meghallgatásokra jár. Soha sem lehet tudni: egy jó tévészereppel vagy mirelitreklámmal egyszer megcsinálhatja a szerencséiét.


Pálmafák és divat

A kívülálló számára a kellemes időjáráson kívül a drapp, világosbarna lakóházak, a gyarmati vagy európai épületeket utánzó hatalmas stúdióépületek és a változatos táj az első, ami szembetűnik. Lehet itt télen huszonöt fok is, és hatalmas pálmafákat lenget a sivatagi szél. Ha valaki azt hinné, hogy csak úgy nőnek ide, téved. Teherautókkal szállítják őket a megrendelő kertjébe.


Élhető város. A nagy konkurenssel, New Yorkkal szemben szállodai szállás itt már fellelhető ötven dollártól. A ruhák pedig mesésen olcsók. A legmenőbb márkákat egy szezon eltéréssel meg lehet kapni negyven dollár alatt. Aki pedig a sztárok öltözékeire kíváncsi, végigsétálhat a Rodeo Drive-on (itt vásárolta Júlia Roberts menő cuccait a Pretty Woman-ben). Jóllehet a legnagyobb divatházak üzletei rendkívül drágák, a nézelődés ingyen van.


Nézd meg, nem bánod meg


- A gazdag gyűjteménnyel rendelkező Getty múzeumot

- A régi Hollywood eleganciáját idéző Bel Air Hotelt.

- A Star Wars nevű üzletet Santa Monicán, ahol filmes emléktárgyakat, ruhákat lehet kapni.

- A Lucky Seven klubot Hollywoodban, ahol Jeff Goldblum zenekara játszik.

- A Ross üzleteket, ahol márkás ruhákat vásárolhatsz olcsón.

- Az Aquarium of the Pacific tengeri állatait Long Beachen.

- Az Universal Stúdiós túráját a régi filmek díszleteivel, filmtechnikai bemutatókkal.

- A híres Hollywood-feliratot

- Disneylandet, amely csak egyi¬ke a négy hatalmas vidám- és szórakoztató parknak.



Jó tudni

Nagyon nehéz pénzt váltani. Aki a repülőtéren nem váltja be külföldi pénzét, később nehezen talál megfelelő bankot.

Dohányozni szinte sehol nem lehet a Los Angeles-i épületekben. A tiltást komolyan veszik.

Nem szabad bámészkodni. Ha kékhajú, teletetovált alakkal találkozol, akkor se fordulj utána. Los Angelesben nem szokás az utcán szemezni, megfordulni valaki után. Legrosszabb esetben még be is perelhetik a bámészkodót.

El kell kerülni a „maguk, amerikaiak" - kifejezést. Ebben a városban kevesen vannak, akik nem az Egyesült Államok valamelyik más területéről vagy éppen más országból költöztek ide. Mivel Amerika amúgy is hatalmas, az itt élők nem szeretik, ha egy kalap alá veszik őket más államok lakóival.

A víznek nincs túl jó íze. Mivel itt eredetileg sivatag volt, messziről szállítják a városba az ivóvizet, ezért erősen klórozott. Egészségkárosodást nem okoz, de a helyiek nagy része is palackozott ásványvizet fogyaszt.

Nem szokás sétálni. Bizonyos sétálós környékeken kívül (ilyen a Rodeo Drive vagy a Hollywood Boulvard például), a lakónegyedekben nem sétál senki. Mivel mindenhová autóval járnak, kis üzleteket sem nagyon lehet találni. Éppen ezért érdemes előre tudni, ha szükségünk van valamire, mert gyalogszerrel később nem lehet például cigarettát találni.

Rengeteg a földrengés. Természetesen apró rezgésekről van szó, komolyabbak csak ritkán fordulnak elő. Aki mégis ilyet tapasztal, azonnal menjen ki a szabad levegőre.

A repülőtér sokkal nagyobb az európaiaknál, de meglehetősen érthető rendszerű. A nemzetközi légitársaságok mindig ugyanarra a terminálra érkeznek, és a reptéri buszok sofőrjei tudják, honnan indulnak a Lufthansa vagy a KLM gépei. Azért nem árt előre tisztázni, hová érkezünk, és honnan indulunk. Minden terminálnak külön része van kávézókkal, dutyfree-üzletekkel. A kilencórás időeltolódás és a tizenkét órás repülőút miatt Európából érdemes hosszabb időre Los Angelesbe menni. Az átállás legalább három nap.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL