GASZTRO

Mediterrán ínyencségek

Szerző:
Szabó Anna
Amikor beköszönt a nyár és a perzselő hőség, egyre többet gondolunk a tengerparti hangulatra, a déli vidékekre, és velük együtt a finom mediterrán ételekre. Hogy mindannyian részesei lehessünk ezeknek a különleges ízeknek, most néhány olasz finomságot készítünk.

1. Csirkemell mediterrán lecsóval

Hozzávalók

- 10 dkg zöldpaprika,
- 1 csirkemell,
- 5 dkg paradicsom,
- 5 dkg padlizsán,
- 5 dkg cukkíni,
- 3 dkg vöröshagyma,
- 2 teáskanál olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi só,
- grill fűszerkeverék ízlés szerint,
- csipetnyi kakukkfű,
- csipetnyi feketebors,
- csipetnyi ételízesítő.

Elkészítés


A csirkemellet megtisztítjuk. Sóval, grill fűszerkeverékkel bedörzsölve, kissé olajos tepsibe tesszük, és lassan készre sütjük. Sütés után tetszés szerinti nagyságú szeletekre vágjuk a tálaláshoz. Készíthetjük csíkokra vágva, és serpenyőben hirtelen pirítva vagy szeletelve, serpenyőben vagy grill lapon sütve.

Közben a mediterrán lecsó alapanyagait megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, kivéve a paradicsomot, amit cikkekre vágunk. A karikázott vöröshagymát csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zöldségeket (a végén a paradicsomot) és együtt készre, roppanósra sütjük. Kakukkfűvel, fehérborssal ízesítjük.


2. Mediterrán krémsajt

Hozzávalók

- 10 dkg krémsajt,
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 2 paradicsom,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- só, bors, oregánó ízlés szerint.


Elkészítés


A hagymát várjuk egészen apró darabokra, de az is jó, ha lereszeljük.
A paradicsomot daraboljuk fel nagyon vékony csíkokra. A krémsajtot keverjük össze a vajjal, a paradicsompürével, a vöröshagymával, sóval, borssal, oregánóval. Hűtsük le, tetejét megszórhatjuk diódarabokkal. Akár mártogatósként, akár szendvicskrémként fogyaszthatjuk, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérrel.


3. Mediterrán tepsis burgonya

Hozzávalók

- 1 kg burgonya,
- 3 fej fokhagyma,
- kevés vaj
- friss rozmaring ágacska
- 8-10 levél zsálya
- só, bors ízlés szerint.


Elkészítés


A burgonyát megpucoljuk, és felkarikázzuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Egy tepsi, vagy jénai tál aljára egy kevés vajat kenünk, és lefektetjük a krumplit. Rászórjuk a fokhagymát, a friss rozmaringot, és a zsályaleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A végén öntsünk alá egy kevés vizet, hogy meg ne égjen, majd helyezzük a sütőbe. Magas fokozaton kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz tökéletes, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú lesz a teteje, a konyha pedig illatozik a friss fűszerektől.


4. Mediterrán tészta

Hozzávalók

- 1 csomag spagetti tészta
- 1 közepes cukkini
- 1 db padlizsán
- 4-5 paradicsom
- 1 nagyobb fej hagyma
- olívaolaj
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint

Elkészítés

A tésztát sós vízben kifőzzük. Közben padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Ez alatt a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd üvegesre pároljuk.

A padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze, majd a cukkínivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget nem kap. Ha készen van, összekeverjük a kifőtt spagettivel. Jól lehűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.


5. Mediterrán kosárka

Hozzávalók

- 1 csomag leveles tészta,
- 50 dkg apró szemű gomba,
- 1 padlizsán,
- 1 csokor újhagyma,
- olívaolaj,
- 10 dkg paradicsom,
- friss bazsalikomlevelek,
- só, bors ízlés szerint.

Elkészítés

Tortaformával vágjunk köröket a tésztából, majd az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk meg a darabokat. Egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg a karikára vágott újhagymát, és a negyedekbe vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és amikor teljesen elfőtt a gomba leve, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott padlizsánt. Néhány perc alatt a padlizsán is megpuhul.

Szórjuk rá a felaprított paradicsomot, és néhány rottyanás után kapcsoljuk le a főzőlapot. Minden kosárka aljára tegyünk két bazsalikomlevelet, és erre kanalazzuk a zöldséget. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan fogyasszuk!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL