FÉSZEK

Egy ládányi virágsziget

Szerző:
Szabó Anna
Gyönyörűek a virágos ablakok. Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág gondoskodhat idilli hangulatunkról. Hidd el, ez a csodálatos látvány megéri a velük járó fáradtságot!

Merről süt a nap?

Nyakunkon a nyár, a nyaralásra mégsem jut több idő, mint egy-két hét. Érdemes tehát fontolóra venni, hogyan tehetjük az – alig félszobányi – erkélyünket, lodzsánkat kellemes pihenőhellyé. Ötleteket és bíztatást szeretnénk nyújtani azoknak is, akiknek aprócska kilépő, vagy mindössze egy ablakba helyezhető ládányi terület áll rendelkezésére, hogy virágokkal növelje komfortérzetét. Néhány praktikusan megválasztott növény óriási változásokat hozhat a balkon mindennapjaiba.


Mielőtt eldöntöd, milyen virágokkal szeretnéd betelepíteni a rendelkezésedre álló teret, érdemes betájolni ablakod, erkélyed elhelyezkedését. A nap sugárzása ugyanis nemcsak a mi bőrünknek lehet ártalmas, hanem a növényeknek is súlyos égési-perzselési tüneteket okozhat. A nyári időszakban a legtöbb napfény a déli, délnyugati irányból érkezik, tehát ezekbe az ablakokba javasolt a petúniák, a futómuskátlik, a büdöskék, a gazániák, a szalviák és a leanderek alkotta növénytársulások telepítése. Ide rakhatod tucatjával a kaktuszokat, a yukkát, az agávékat. Északi, észak-keleti erkélyen jól érzi magát a legtöbb szobanövény is, a fukszia, a nebáncsvirág hibridek, a gumós begónia, az azáleák, a borostyán, de az erős széltől, huzattól védjük őket. Keleti, délkeleti ablakba szinte minden növényt kitehetünk, kiültethetünk, hiszen főleg reggel kap napot, és többnyire egész nap árnyékban lesz.


A muskátli a legnépszerűbb

A ládában lévő növények összeültetésekor a válogatás nem vég nélküli, az alkalmi társulás csak akkor él harmonikus egyetértésben, amennyiben hasonló a hő-, megvilágítás-, tápanyag- és vízigényük. Magyarországon a legfontosabb párkánynövény a muskátli, amely a virágok között igazi világpolgárnak számít. A muskátli palánta a legdrágábbak közé sorolható, ráadásul naponta igényli az ápolást. Ugyanakkor jól érzi magát a virágládában más növényekkel, mint a búza- vagy margitvirág társaságában, de nem csúf látvány a büdöske-muskátli-petúnia hármas sem. A dekoratív muskátli mellett szól az is, hogy legtöbbjük illata szúnyoghálóként tartja (részben) távol a repülő rovarokat a lakásunktól.



Ládaalapítás

Az idilli hangulat kialakítása azzal kezdődik, hogy eldöntjük a tájolás alapján, mennyi időnk lesz a virágládánkra naponta, ugyanis a nyári forróság idején az öntözéssel akár naponta kétszer is újabb tennivalóval gyarapszik a házkörüli teendők listája. Feledékenységünk pedig, azonnal meglátszik a nagy odafigyeléssel megalkotott ládánk virágain. Nem megúszható a kora reggeli, vagy késő esti locsolás! Amennyiben egynyári virágok mellett döntesz, minden évben újra kell palántákat vásárolnod. Az évelő növények között akadnak fagytűrők, mint a törpecserjék, kúszóörökzöldek, a lilaakác, a rózsa, a klematisz, a vadszőlő, a borostyán és a különböző bukszusok, de a mediterrán pozsgás növényeknek megfelelő telelőhelyet kell találnod.


Ha átgondoltad a lehetőségeidet, szükséged lesz virágtartó ládára, virágföldre, tápoldatokra és persze palántákra. A kínálat bőséges, de te legyél felkészült és törekedj a megbízható forrásra. A balkonláda alján keresd meg a lyukakat, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. A láda aljára tegyél például fakérget, amely összegyűjti és felszívja a felesleges vizet, megkímélve a növény gyökereit az elázástól, az esetleges rothadástól. A ládába virágföldet vásárolj, ne dőlj be a keverékföldeknek, az erdei talajnak, ne hozz haza földet a kiskertedből, a nagymamától… léteznek kis kiszerelésben árusított minőségi virágföldek. A palánták megvásárlásával se kapkodj! A levélzetéből következtetni tudsz a növényke egészségi állapotára, és minél előbb ültesd el, ezzel megóvod a kiszáradástól és a sérülésektől.


A kiültetés után 2-3 hétig kíméld meg növényeidet a tápoldatoktól, a gyökerek ilyenkor átszövik a ládát, a helyüket keresik. A virágképzés kezdetével te is adagolhatod a ládádba a tápoldatot vagy a granulátum formában kapható lassan ható műtrágyákat. A legfontosabb napi feladat az öntözés marad. A túlzásba vitt locsolással növényeid rothadásnak indulnak. Az elvirágzó részeket folyamatosan távolítsd el, ezzel serkented a virágzást, és csökkented a gombás megbetegedések terjedését. Amennyiben elváltozást tapasztalsz a leveleken, vásárolj a kártevők vagy a kórokozók ellen kis zacskókban kapható port. A vízben oldható permetszert egy pumpás flakonnal ügyesen ráfújhatod a növényekre.

Egy színes virágláda egész nyáron gondoskodik napi felüdülésedről. Csodáld kezed munkáját és a természet számodra elérhető pompáját. Kis helyen is segít a nagy fantázia.


Mediterrán hangulat

A virágládádba ültess leandert, rozmaringot, azáleát, golgota virágot, vagy agavét, kávécserjét, liliomokat.



Vidéki kert

Ezt a hatást elérheted, ha csupán muskátlit és törpe rózsát társítasz. A piros muskátlik mellé hófehér, vagy csak sárga társakat ültess: például törpe rózsát, rézvirágot, bársonyvirágot, tűzliliomot, mind egy vidéki kert hangulatát adják vissza.



Fűszerkert az ablakban

A fűszerek nemcsak az áruházak csinos kis zacskóiból kerülhetnek ételeinkbe, hanem termeszthetjük őket magunk is. A frissen vágott fűszerek élettani, gyógyító hatásai erősebbek, mint szárított társaiké. A balkonládába jöhet majoránna, kakukkfű, oregánó és amit be tudsz szerezni. Gyorsan nőnek, bátran tépkedheted a levelüket. A legtöbb fűszernövény évelő.



Romantikus egyveleg

A kimondottan napos helyekre impozáns kompozíció a nyári gerbera vagy záporvirág, melyet apró fejű margarétával, vagy a rendkívül népszerű pistikével, más néven törpe nebáncsvirággal társíthatsz. Jól nézd meg milyen színű magkeveréket veszel, csak a kehely színeivel harmonizáló virágokkal mutatós, ültess mellé levéldísz növényt.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL