FÉSZEK

Lerombolják a játszótereket?

Szerző:
Szabó Anna
A hazai játszóterek helyzete egyre égetőbb, ugyanis legtöbbjük nem felel meg az európai szabványnak. Ha nem újítják fel őket sürgősen, le lesznek rombolva. A határidő közeledik, pénz azonban nincs.
A visszaszámlálás elkezdődött, a végső határidő 2008. december 31. Eddig az időpontig az összes magyarországi játszóteret fel kell újítani az európai szabványoknak megfelelően. Ez nem kis feladat, ugyanis a mintegy 15 ezer játszótérből jelenleg csupán minden hatodik felel meg az előírásoknak. Azok a játszóterek azonban, melyeket anyagi lehetőségek híján nem sikerül év végéig biztonságossá tenni, eltűnnek a föld színéről.


Játszótér körkép

2006-ban egy átfogó vizsgálat indult, mely során felmérték a hazai játszóterek állapotát. Az előírt biztonsági szempontok alapján a játszóterek 85 százaléka nem bizonyult megfelelőnek. A szaktárca és az ellenőrző szervek akkor még csak figyelmeztették a játszóterek fenntartóit és üzemeltetőit a közelgő határidőre. Az önkormányzatok többségének azonban a játszótérkérdés egyfajta luxusnak számít, esélyük sincs arra, hogy a top tíz legfontosabb elvégzendő feladat közé besorolják. A veszélyesnek minősített játszótéri eszközök közül, azóta 1500-at már elbontottak.



Állami támogatásra várva

A játszóterek felújítására 2007-ben, az illetékes Minisztériumok semmilyen pályázatot nem írtak ki. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium idén április 15-re ígérte, hogy a játszóterek felújítására vonatkozó pályázatot kiírja, de a honlapon még nincsen erre utaló nyom. Új játszóterek építésével kapcsolatosan sem jobb a helyzet. Új játszótér építésére szintén nem írtak még ki sem állami, sem uniós pályázatot. Az ígéretek szerint 2008. április közepén az FVM-hez tartozó Új Magyarország Fejlesztési Programon belül lesz majd olyan forrás, amelyből új játszóterek építésére lehet majd pályázni, április közepén azonban még ezt sem hirdették ki. A hírek szerint az állami és az uniós pályázatok eredményét leghamarabb július 15-én teszik közzé. A pályázatok nyerteseinek ettől a határidőtől számítva még lehet esélyük, hogy eleget tegyenek a rendeletben foglalt kötelezettségnek, és betartsák a 2008. december 31-ig szóló határidőt.



Gyermekeink biztonsága

A felújításra és az új játszóterekre pedig nagy szükség van ahhoz, hogy a magyarországi gyerekek is biztonságos játszótereken játszhassanak. A szabványok közül a baleset-megelőzés szempontjából az egyik legfontosabb, hogy a játszótéri eszközök rácstávolsága olyan legyen, hogy a gyerekek feje sehová ne tudjon beszorulni. Egymás mellett csak két hinta lehet, és biztonságossá kell tenni a csúszdákat is, hogy egyetlen ruhadarab, kapucni-madzag se szorulhasson be. És persze mindezek mellett ütéscsillapító anyaggal kell ellátni a játszóterek alját. Leggyakrabban homokot vagy gumipadlót használnak erre a célra. Az előírások betartása azonban drága. Egy néhány eszközből álló új játszótér is több millió forintba kerül, és akkor még nem beszéltünk a tisztán tartás, illetve az őrzés költségeiről.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL