GYERMEK

Születési sorrend és személyiség - Nem mindegy, hányadikként születtek a gyermekeid

Szerző:
Szabó Anna
Vannak testvéreid? Gyermekkorotokban sokat harcoltatok egymással? Mindig volt egy testvér, aki a kedvencnek számított? Meglepődnél, ha tudnád, hogy a születési sorrend milyen módon befolyásolta a személyiséget, és nincs ez másként a te gyermekeid esetében sem.

 

Elsőszülött, középső vagy legkisebb gyerek - a sorrend, ahogy a családba érkezett, meghatározza, hogyan érzi magát a családi szerepben és a társadalomban egyaránt. Sőt, ahogyan a gyermekkora korai éveit tölti, hatással van arra, hogyan fejlődik. Most megmutatjuk, hogy a születési sorrend - az első gyerektől az utolsóig – hogyan hat személyiségre.

A Michigani egyetem kutatói, akik az intellektuális fejlődésről és születési sorrendről tanultak, megállapították, hogy az első szülöttek magasabb IQ-val rendelkeznek. Kevesebb a különbség az ikrek és hármas ikrek esetében. A kutatók azt is kimutatták, hogy az IQ-ban található különbség, az első szülöttől a másodikig lecsökkent az idő előre haladtával, a két gyerek között. Például, kevesebb az IQ-beli különbség azoknál, akik között két év különbség van, mint azoknál, akiknél csak egy. Képzeld el, hogy egy gyereknek szenteled az összes figyelmedet, és egy stimuláló környezetet biztosítasz számára, hogy tanuljon és fejlődjön. Idővel megérkezik a második gyerek, habár próbálsz mindent ugyanúgy csinálni, a figyelmed azonban megoszlik a két gyerek között.

Egyedüli gyerek

Az egyedüli gyerek kapja a legtöbbet szüleitől, ugyanis nem kell osztoznia rajtuk senkivel. A szakértők szerint az egyedüli gyerekek magányosak, ugyanakkor rendkívül független gondolkodásúak és önállóak. Kutatók, akik 800.000 résztvevőt tanulmányoztak, kimutatták, hogy a verbális képességek magasabbak voltak a kisebb méretű családoknál és az első szülötteknél. Mivel ő az egyetlen, az elsőszülött gyerek, minden segítséget megkap, ezért korai nyelvi készségekkel rendelkezik. Szülei hajlamosak elkényeztetni, megszokta, hogy mindene megvan, amit akar, és ha netán mégsem kapja meg azt, akkor addig duzzog, amíg be nem teljesül a kívánsága. Az egyedüli gyerek azonban jelentős nyomást érezhet, magán mivel csupán ő a felelős azért, hogy a családi géneket továbbvigye.

Elsőszülött

Legidősebb gyerekként az ő felelőssége vigyázni a fiatalabb testvéreire, ám ez nem jelenti azt, hogy nem piszkálja őket, ha van rá alkalma. Magasabb és erősebb kisebb testvéreinél, elveszi tőlük a játékokat. Bizonyított, hogy felnőttként az első szülött több pénzt keres, és magasabb IQ-val, verbális képességgel rendelkezik testvéreinél. A szülők mindent megadnak neki, egészen addig, amíg megérkezik a második gyerek. Valószínűleg van néhány megoldatlan problémája testvérei felé, ugyanis úgy fogja fel, hogy azok „ellopták" tőle a rivaldafényt, vagyis anyut és aput.

Középső gyerek

Mivel az elsőszülött és a legfiatalabb között található, övé a közvetítő szerep. Jó a béke megtartásában és a vitában egyaránt, főként, ha arról van szó, hogy megszerezze, amit akar. Nem kapott, annyi figyelmet, mint a legidősebb vagy a legfiatalabb testvére, ezért sokszor nem meglepő, hogy magában beszélget. Jó, abban, hogy gondoskodjon testvéreiről és függetlenebb, mint ők. Ugyanakkor azt is pontosan tudja, hogyan kell osztozni. Talán időnként belefárad, de a középső gyerek élvezi a család központi szerepét, és neki van a legtöbb barátja. Kitűnő szociális képességei vannak, érzelmeit abszolút a helyén kezeli, és a legfinomabb apró jelzéseket is észleli a környezetében.

Legkisebb gyerek

Szegény, neki kell a testvérei által kinőtt ruhákat viselnie, és a játékaikkal játszania. Elnyomják, és mindig pletykásnak titulálják, hiszen ő a legkisebb. Sír, mikor elveszik tőle a játékot, és méltánytalannak tartja ezt a bánásmódot. Ám ezek a könnyek tették lehetővé, hogy meg tanulja értékelni a dolgait, és elérje, hogy legyen valami, ami csak az övé lehet. Nagyon karizmatikus és társaságkedvelő ember, részben azért, mert hallatnia kellett magát testvérei között. Anya és apa nagyon magabiztos szülők voltak számára, amíg mellette voltak. Ennek eredményeként, úgy érzi, hogy szülei nem törődtek annyit gyermekkorának mérföldköveivel, mint testvéreiknél.

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL