GYERMEK

Vakáció... de mi legyen a gyerekkel?

Szerző:
Szabó Anna
Felelősen gondolkodó szülőként minden nyáron nagy kihívás tartalmas elfoglaltságot találni gyerekeinknek. Napközis vagy bentlakásos táborba küldjük? Vajon a lovaglás, az úszás vagy a számítógép kötné le jobban a figyelmét? És mennyibe kerül mind ez nekünk?
A családban marad

A nyári szünettel megszűnik a reggeli rohanás, a házi feladatok és a számonkérés miatti állandó feszültség. A legtöbb iskolában egy hét múlva kitör a nagybetűs VAKÁCIÓ. Ettől még, nekünk szülőknek, nem változik a munkaidőnk. Adott az aktuális feladat, hogy mi legyen a kíváncsi nyolc évessel, akit nem lehet egyedül otthon hagyni. Miként kössük le az izgága kamaszgyerekünket, aki végtelenített óraszámban filmeket nézne. Ez a bambulás persze hamar unalmassá válik, így a közeli téren lóg a haverjaival. Mi a jó megoldás?
A legfontosabb, hogy beszéljük meg velük: mihez lenne kedvük. A gyermekpszichológus a közös családi nyaralást javasolja, mert az együttlét igazi feltöltődést jelent. Ez szép is lenne, de nincs az a munkáltató, aki két és fél hónapos szabadságot biztosít.



Kizökkenni a megszokott környezetből

Az a család a legszerencsésebb, amelyik nagyszámú és összetartó rokonságot tudhat magáénak, illetve fogadó kész nyugdíjas nagyszülőket. A szakember szerint a városi gyerek falun, a falun élő gyerek a városban, a megszokott környezetétől teljesen más közegben képes a legjobban kikapcsolódni. Falun a kert, az állatok, az új barátok ezernyi élményt adnak, ahogy a vidéki gyerekeket is hasznos dolog városba küldeni, mert újszerű ingerek érik őket. Megtanulnak eligazodni, egy idegen környezetben.


A lényeg a fokozatosság. Ne akarjuk egész nyárra a nagyiéknál hagyni. Előfordulhat, hogy a nagyszülők gyökeresen eltérő nevelési elveket vallanak. Két hónap hosszú idő! A lelkes nagymama elkényezteti a gyereket, vagy nem elég éber. A másik szempont a saját korabeli társaság. Utazzon a nagyihoz, engedjük, hogy akár a barátjával együtt, afféle csereüdülés keretében mindkét családnál eltöltsön egy kis időt. Arra ügyeljünk, hogy elkerüljük a hosszú távú semmittevést, amikor csak a tévé, a számítógép és a csellengés a haverokkal az egyetlen program.

A táboroztatás évek óta bevált nyári elfoglaltság. Változatosságot és új kihívásokat ad a gyerekeknek. A kínálat nagyon széles és sokrétű, ha rá tudod venni az utódodat, hogy utazzon, kiránduljon, ismerjen meg másokat, és ne ragaszkodjon a saját ágyához. Léteznek étkezést biztosító napközis táborok és ingyenes programok, ahol az ennivaló és a felügyelet a te felelősséged. Akárhogy fogalmazom, mindent a pénztárca és a családi hozzáállás határozza meg, hiszen mindannyian a legjobbat akarjuk adni. Azért nem árt tudni néhány dolgot…


Miben segít az állam?

Mit tehetünk, több kisebb szünet helyett a magyar oktatási rendszer azt diktálja, hogy a szülőknek két kreatív hónapra jó programszervezővé is kell válnia. Ha már a rendszert emlegettem, van itt egy aprócska paragrafus, ami a munkavállaló szülők dolgát megkönnyítheti, hiszen nem könnyű egyeztetni a szabadságot a cégeknél. Az iskolákat fenntartó önkormányzatok azonban kötelesek a tizedik évfolyam végéig a felügyeletre szoruló diákok napközbeni ellátásáról gondoskodni a nyári szünetben is. Persze az egyre apadó költségvetésből egyre kevesebbre telik. A nyári táboroztatás és felügyelet költségei szép lassan áthárulnak a családokra, de megyénként és kerületenként léteznek igénybe vehető szociális támogatások.



Nyári napközis táborok bentlakás nélkül

Budapest tizenegy kerületében szerveznek ilyen nyári napköziket. A gyerekeket egyhetes turnusokban várja tábor a II., a III., a VIII., a IX., a XI., a XIV., a XVI., a XIX., a XX., a XXI. és a XXII. kerületben. A kínálat gazdag: van görkorcsolyás, lovas, kajak-kenu, általános sport, fitnesz, foci, horgász, harcművész, kézműves, fazekas, indián, nyelvi, néptánc napközis tábor. A gyerekeket rendszerint reggel héttől délután ötig várják, de vannak ennél később nyitó és záró táborok is. Egy-egy hét ára a tábor jellegétől függően nyolc-tizenötezer forint, ebben rendszerint napi két-háromszori étkezés ára is benne van, és a legtöbb helyen a testvéreknek kedvezményt adnak.

 


Táborban szép az élet!

A „kulcsos” gyerekek szüleit régebben felelőtlennek minősültek. Ma már a pszichológusok azt mondják, tanítsd minél előbb önállóságra a gyerekedet. Éreztesd vele, hogy érte dolgozol, avasd be a munkád néhány részletébe, így érteni fogja, miként gondoskodsz róla, és nem érzi elhagyatottnak magát napközben, amikor te a munkahelyeden vagy. A táborozást először egy heti napközis táborral kezdjétek. Bízzatok benne, hogy az iskolához hasonló, de annál azért kötetlenebb időbeosztással, megbízható felügyelettel, a korosztályának megfelelő társakkal, és új élményekkel gazdagodik. Tizenévesen sort keríthettek a bentlakásos táborozásra is.


Csemetéink egy ilyen helyzetben meg tanulják önmagukat képviselni, rendet rakni, bevásárolni, beosztani a zsebpénzt, a szülői jelenlét hiányában jobban figyelnek a közlekedésre, az étkezésre. Ebben a korban meg tanulja mérlegelni a lehetséges veszélyforrásokat is. A te dolgod átbeszélni vele új élményeit. A negatív élményben is keressétek meg mindig a tanulságokat. Ne feledd, ha szeretetteljes támaszt nyújtasz, kisebb az esély arra, hogy rossz útra téved. Erre a mestermunkára nem tudsz mást szerződtetni. Bízz magadban!


A nyári napközis táborokról az interneten több információt találhatsz:

Minitipp

Bilimbo

nyarinfo.hargitahalo.ro


Táborozás.lap


Szabadidős programok:

Szünidödő


Táborokról:


www.weblink.hu/tabor.php

toe.hu


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL