LELKIPATIKA

Élj teljes életet! + Teszt

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnél elégedettebb és boldogabb lenni? Ahhoz, hogy ezt elérd, nem kell mást tenned, mint egy kis időt szánni magadra, és megfogadni a tanácsainkat. Az önvizsgálat mindig csak előnyödre szolgálhat. Önismereti tesztünkből pedig sok mindenre rájöhetsz.
Van, hogy mindenünk meg van, biztos egzisztencia, szerető férj, két szép gyerek, nyaraló, mégsem zavartalan a boldogságunk. A belső hang kezdetben csak finoman jelez, amit jobbára elhallgattatunk. Az idő múlásával azonban ez az érzés egyre erőteljesebben jelentkezik, míg végül egy napon ráébredsz arra, hogy valami nincs rendben az életeddel – valami hiányzik!


Mire van igazán szükséged?

Szakemberek szerint az elégedettség egyik feltétele, hogy megszerezzünk minden anyagi természetű gazdagságot, ezek gyakran mégsem elégítik ki mélyebb érzelmi igényeinket. Nehéz pontosan meghatározni valós elvárásainkat. Van, akit krízishelyzet kényszerített élete átértékelésére. De miért várnál addig, míg valami rossz történik veled? Ha tudatosan megállapítod, mi hiányzik az életedből, boldogabb lehetsz.


Kezdd önismereti tesztünk segítségével!

Első lépés – Találd ki, mi tesz boldoggá

Vegyél elő papírt, ceruzát. Olvasd el a következő tíz állítást, és döntsd el, melyik illik rád leginkább. Tíz pontot adj arra, ami teljesen te vagy, ötöt, ami néha igaz
rád, és nullát, amely abszolút nem jellemző a személyiségedre.

ÁLLÍTÁSOK!

1. Dühít, ha kiállok valaki mellett, és nem kapok érte köszönetet.
2. Rosszul esik, ha a partnerem nem csókkal üdvözöl.
3. Ha egy héten háromnál több programon kell részt vennem, már soknak érzem.
4. Szeretem hasznosnak érezni magam.
5. Utálom eltitkolni az igazságot.
6. Nem szeretem, ha mások elképzelései szerint kell cselekednem.
7. Örülök, ha kikérik a véleményemet, és bosszant, ha nem veszik figyelembe.
8. Imádom a hosszú forró fürdőket, egyedül. Ilyenkor tudok kikapcsolni.
9. Ki nem állhatom, ha félbeszakítanak, vagy nem vesznek figyelembe.
10. Inkább legyen egy igaz barátom, mint sokfelszínes kapcsolatom.

 



Most gyűjtsd össze azon állítások sorszámát, amelyekre tíz pontot adtál magadnak. Ezután olvasd el az elemzést, amelyből meg tudod, melyek a fő elvárásaid, és milyen belső igényekkel rendelkezel.


HA 10 PONTOT ADTÁL...

1. Amikor jó munkát végzel, szükséged van arra, hogy főnökeid vagy munkatársaid hangot adjanak az elégedettségüknek. Elismerés és pozitív visszajelzés nélkül boldogtalannak érzed magad. Fontos számodra, hogy minden körülmények között méltányolják az erőfeszítéseidet.

2. Fontos számodra, hogy a párod folyamatosan kimutassa, mit érez irántad. Sok figyelemre és gyengédségre vágysz. Egy hűvös, tartózkodó férfi mellett csak kételkedni fogsz saját értékeidben.

3. Akármennyire élvezed is a barátaid társaságát, nem szereted, ha zsúfolt a naptárad. Ragaszkodj némi szabadsághoz és függetlenséghez, mert erre szükséged van.

4. Ha a környezetedben élők nélküled is jól meg vannak, elveszettnek érzed magad. Folytonos visszajelzést vársz, hogy szükség van rád.

5. Mindennél fontosabb számodra a becsület és a hitelesség. Az igazságtalanság, az álnokság, és mások megtévesztése elviselhetetlen számodra.

6. Nem szereted, ha mások mondják meg, mit tegyél. Nagy szükséged van arra, hogy a dolgokat te magad irányítsd.

7. Az elismerés hiánya jobban megvisel, mint másokat. Nagyon nagy szükségét érzed annak, hogy megbecsüljenek.

8. Ne hidd, hogy a szerencsések kiváltsága, hogy időt fordítsanak saját magukra. Kényeztesd te is a testedet és a lelkedet!

9. Szeretsz szerepelni, igényeled, hogy meghallgassanak, és mindig figyeljenek rád.

10. Nem szereted a felületes kapcsolatokat. Igazi lelki társra vágysz, akivel minden problémádat megoszthatod, és akivel úgy érzed, hogy összetartoztok.


Második lépés – Nézz szembe lelki igényeiddel!

A legfőbb lelki szükségleteidet már tudod. Az elégedettség hiányának oka az is lehet, hogy életed bizonyos szakaszaiban, például gyerekkorodban ezek a lelki elvárások kielégítetlenek maradtak. A szüleid talán nem voltak elég gyengédek hozzád, és mindig sóvárogtál a kedvességük után, mert úgy érezted, nem szeretnek.


Ha azonban nem a valódi lelki igényeid szerint élsz, az belső elégedetlenséget okoz. Ha egykoron el is hanyagolt a környezeted, vissza kell találnod önmagadhoz, hogy igazi boldogságra lelj. Ezért van az is, hogy egy sok utazással járó, jól fizető álommunka sem tenne boldoggá, ha legfőképp kötődésre vágysz. Amennyiben a hitelesség számodra a legfontosabb, nem leszel elégedett egy divatos, de felszínes cég alkalmazottjaként, még akkor sem, ha a barátnőid mind őrülten irigyelnek az állásod miatt.


Most gondolj vissza arra, mikor vesztetted el utoljára a türelmedet. Ez egy jelzés arra, hogy mely lelki igényed nincs kielégítve. Akkor szakadt el a cérna, amikor a párod közös programot szervezett az egyetlen szabad hétvégédre? Ez esetben szabadságvágyad a legerősebb. Akkor telt be a pohár, amikor fél szemmel a tv-t nézte, miközben hozzá beszéltél? Ez esetben több figyelmet igényelsz.


Harmadik lépés – Teljesítsd a vágyaidat, és elégedett leszel!

Ha magad próbálsz meg változtatni a helyzeteden, sokkal könnyebb dolgod lesz.

Tegyük fel, hogy elsősorban gyengédségre vágysz. Hogyan adhatod ezt meg magadnak? Mi sem egyszerűbb ennél. Díszítsd fel virágokkal a lakást, menj el hetente masszázsra, légy elnézőbb magaddal, ha hibázol, kényeztesd többször a testedet és a lelkedet, és csak önmagadra koncentrálj.


Abban az esetben, ha legjobban az elismerés hiányzik jelenlegi életedből, vegyél egy jegyzetfüzetet, és készíts eredménylistát! Este írd fel, mit tettél aznap, és mire vagy büszke, sorold fel a jócselekedeteidet.


Ha elsősorban azt szeretnéd, hogy valakinek szüksége legyen rád, segítsd és támogasd az utcában lakó idős nénit, jelentkezz önkéntesnek egy helyi hajléktalanokat segítő egylethez, vagy egyéb jótékonysági központba.

Amennyiben azt szeretnéd, hogy a párod meghallgasson, és figyeljen rád, finoman kérdezd meg, mikor lenne egy kis ideje beszélgetni veled. Vacsora alatt kapcsold ki a tévét, és teremts egy kis nyugalmat.


Ha a hitelesség a legfontosabb számodra, olyan embereket gyűjts magad mellé, akik mellett őszinte tudsz lenni.

Soha ne feledd, hogy olyan embert nem fogsz találni, aki az összes igényednek egyszerre megfelel. Próbáld az elvárásaidat megosztani család és barátok között. Keresd meg azokat, akik kérés nélkül is érzik, mi jó neked, és tölts velük több időt. Lehet, hogy sokáig tart, míg eléred a célodat, de ha igazán boldog szeretnél lenni, megéri rászánni időt és energiát.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL