LELKIPATIKA

Érzelmi lavinaveszély

Szerző:
Szabó Anna
Sokat rágódsz régi sérelmeken? Hajlamos vagy egyre jobban belelovalni magad a negatív érzelmekbe? Ha így van, gyorsan állítsd meg az érzelmi lavinát, mielőtt teljesen maga alá temet!
Agyunk úgy van „huzalozva”, hogy szuper hatékonyan érzékeli az összefüggéseket. Ebből kifolyólag egy negatív gondolat azonnal elvezet minket egy következőhöz, még ha abszolút semmi közük sincs egymáshoz. Ez a jelenség mindenkire jellemző, azzal a különbséggel, hogy a túlanalizálókat teljesen maga alá gyűri a folyamat, és elkapja őket a lefelé vezető spirál.


A túlanalizálás spirálja

Az aggodalmakkal az a baj, hogy csak köröznek, és köröznek a fejedben, miközben elözönlik a gondolataidat. Ez kihat a koncentráló képességedre, ingerlékennyé és depresszióssá tesznek, akár a munkahelyeden próbálsz helytállni, akár otthon szeretnél egy kicsit lazítani. Mégis, az egész olyan megtévesztő, a folyamat becsapós. Úgy érzed, csak akkor leszel elégedett, ha mindent újra és újra átgondolsz, mielőtt végre lazíthatnál egy kicsit. Ez pedig megakadályoz abban, hogy ki tudj kapcsolni, és már be is kerültél a spirál csapdájába.


A nők hajlamosabbak rá

A pszichológusok szerint, a nők általában hajlamosabbak az értelmetlen, romboló, és parttalan gondolatok gyártására, mint a férfiak. Talán, mert a nők érzelmesebbek, mint a férfiak, vagy, mert minden problémájukat megvitatják, miközben akaratlanul is az ügy tovább fejtegetésére ösztönzik egymást. Közrejátszhat ebben az is, hogy a szülők általában a lányaikat erőteljesebben bíztatják arra, hogy fejezzék ki, ha valami bántja őket.


Fókuszálj a jelenre!

Tereld el valamivel a figyelmedet. Menj el egy aerobic órára, vagy nézz meg egy filmet. Ez a kis trükk különösen hatékony, ha úgy érzed, elárasztanak a negatív gondolatok. A problémák időleges elzárása lehetővé teszi számodra, hogy megbirkózz a mindennapokkal, és túljuss a krízisen. Ez segíthet abban is, hogy újra jó irányba tereld az energiáidat, az aggodalmaskodó gondolatok ugyanis alapjaiban rengeti meg a fizikai és lelki állapotodat. Így felszabadul egy kis időd is, és a saját ütemedben tudsz foglalkozni a probléma megoldásával.


Gondolatelterelő stratégiák

A gondolat elterelő megszakítások alkalmazása nem azt jelenti, hogy vakon reménykedsz abban, hogy a problémáid maguktól megoldódnak. Ez a megközelítés abban segít, hogy fokozd a képességeidet, melyek segítségével képes vagy kezelni a gondjaidat. A figyelem elterelő stratégiák, és a problémamegoldó módszerek kombinációjára van szükséged. Szakadj el a problémától, hogy az elméd kitisztulhasson, aztán térj vissza hozzá, és koncentrálj arra, hogy megoldódjon. Így megóvhatod magad attól is, hogy folyamatosan marjanak a lehúzó gondolatok. Amikor felszabadulsz a gondolkozás alól, objektívabban látod majd a helyzetet, és képes leszel tovább lépni.


Ha sikerül elsajátítanod ezt a módszert, számíthatsz arra, hogy csökkenni fog a bizonytalanság érzeted, a dühöd, a depressziód, és jobban fogsz tudni aludni. Egy pozitívabb szemlélet pedig segít abban, hogy jobb megoldásokra lelj, továbbá fokozza a teljesítőképességedet az élet többi területén is. A túlanalizálásról kiderült az is, hogy csupán döntés kérdése. Mindenki képes rá, hogy leállítsa a negatív gondolatözönt.


Hogyan állítsd meg a negatív gondolatözönt?

Nem tudsz visszazökkenni az eredeti kerékvágásba, mert lehúznak a negatív gondolatok?

• Mondd magadban, hogy állj, vagy elég! Egy ilyen utasítás segíthet abban, hogy megállítsd a gondolatspirált.
• Tereld el a figyelmedet valami kellemes elfoglaltsággal. Ha sikerül kizökkentened az agyadat, akkor megszakad a kapcsolat a negatív csomóponttal. Csupán nyolc perc elegendő ahhoz, hogy jobb kedvre derülj, és megtörjön a negatív láncolat. Főzz valamit, vagy játssz a gyerekekkel, vagy csak olvasgass kicsit. Merülj el valami tevékenységben, ez a kulcs.
• Mozdulj ki, és menj el sportolni, vagy csinálj pár tornagyakorlatot.
• Írd le a gondolataidat, majd tedd félre a listát, és egy ideig ne foglalkozz vele. Ez egy segédeszköz mely segít abban, hogy tisztábban láss, és közben érzelmileg egy kicsit eltávolodj az ügytől.
• Beszéld ki magadból az aggodalmaidat, de olyas valakit válassz a beszélgető partnerednek, aki nem fog még jobban lehúzni...
• Ismerd fel a túlanalizálás jeleit , és cselekedj időben! Vedd észre, ha mondjuk, elkezdesz valamin töprengeni, és ahelyett, hogy tisztulna a kép, egyre rosszabbá válik a helyzet, a probléma egyre nagyobbá válik. Ilyenkor vedd elő valamelyik jól bevált módszeredet, és törd meg a folyamatot.
• Ne vidd túlzásba figyelemelterelést! Találd meg az egyensúlyt a figyelem elterelés és a problémamegoldó fázisok között. A megszakítások után mindig térj vissza a gondot okozó témához, és próbáld megtalálni a megoldást.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL