FOGYÓKÚRA

5 napos krumpli-diéta

Szerző:
Szabó Anna
Ma már kevés olyan háztartás van, ahol ne lenne megtalálható a krumpli a mélyhűtőben vagy a kamrában. A mindennapi ételünk részéve vált, mely kiválóan alkalmazható fogyókúrás célokra. 5 nap alatt, könnyen, szenvedések nélkül fogyhatsz, akár napi fél kilót.
Ha nem hiszed, akkor nézd meg a gyönyörű modellt, volt Baywatch lányt Carmen Electrat, hiszen ő a krumpli-diéta segítségével tartja kordában testsúlyát.


Burgonya vitamintartalma

A kolompír vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi ( kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, mangán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrásunk, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra.


Legértékesebb anyagai közel a héjhoz helyezkednek el, ezért a hámozásnál erre ügyelni kell. A héjában főtt burgonya vitaminvesztesége alacsonyabb. A hámozott krumpli főzése közben nagyobb a veszteség, de párolásakor a tápanyagveszteség szinte minimálisra csökkenthető.


5 napos diéta

A krumpli-diétával napi 7-800 kalóriát vihetsz be a szervezetedbe, ami valljuk be, hogy nem túl sok. Ugyanakkor a burgonya tápláló, ezért hamar jóllakhatunk tőle. A diétát - annak ellenére, hogy változatos -, nem szabad 5 napnál tovább folytatni. Inkább csináljuk végig az 5 napot becsületesen, és utána kicsit pihentessük szervezetünket. Egy kis idő után újra folytassuk, míg a kívánt testsúlyt nem érjük el.


Reggeli

Egy zsemle, egy teáskanál félzsíros margarin, tea nádcukorral vagy cukor nélkül, gyümölcslé cukor nélkül vagy kávé szintén cukor nélkül.

Tízórai: 2 dl paradicsomlé

Ebéd

Currys krumpliragu: 1 db nagy krumplit és 2 kis fej hagymát kockára vágva egy csésze vízzel megpárolunk. Belekeverünk két kockára vágott almát, és egy meghámozott kockára vágott paradicsomot. Sóval és curryvel fűszerezzük, és petrezselyemmel meghintjük.

Uzsonna: 1 db narancs

Vacsora

Héjában főtt krumpli, túróval és sonkával: 2 db burgonyát héjában megfőzünk. Két evőkanál sovány túrót elkeverünk két evőkanál tejjel, sóval, édes-nemes paprikával, köménymaggal. Hozzá egy szelet sovány sonkát és egy csomó retket fogyasztunk.



Reggeli

Két szelet rozskenyér, egy teáskanál félzsíros margarin, tíz deka sovány sajt, kávé, vagy tea, tej és cukor nélkül.

Tízórai: 1 db natúr joghurt

Ebéd

Firenzei burgonya: 30 dkg mélyhűtött parajt felmelegítünk, fűszerezzük, tűzálló edénybe terítjük, egy héjában megfőzött nagy krumplit fölszeletelve ráteszünk, megszórjuk sóval és két evőkanál reszelt sajttal, a sütőben arany-barnára sütjük, majd paradicsomszeletekkel díszítjük. Hozzá ajánlott fogyasztásra egy pohár paradicsomlé.


Uzsonna: Egy grapefruit.


Vacsora

Burgonyaleves: Egy hagymát, egy sárgarépát és egy nagy burgonyát kockára vágunk. Leveskockából készült 2,5 deciliter húslevesben megfőzzük, köménnyel és majoránnával fűszerezzük. Majd 5 deka kockára vágott virslit, vagy párizsit fölmelegítünk benne.



Reggeli

Egy csésze zabpehely, egy csésze tejjel leöntve, kávé, vagy tea tej és cukor nélkül.

Tízórai: Egy szelet rozskenyér, retekkel

Ebéd

Paprikás krumpli: Egy hagymát és egy zöldpaprikát nagy darabokra vágva egy kávéskanál olajban megfuttatjuk. Hozzáteszünk egy kockára vágott nagy krumplit és egy csésze (leveskockából készült) húslevest. Sóval, borssal és rozmaringgal fűszerezzük, puhára pároljuk. Almát fogyaszthatunk mellé.

Uzsonna: 3 db mandarin

Vacsora

Fűszeres krumpli salátával: Egy nagy krumplit alufóliában a sütőben megsütünk, vagy héjában megfőzünk. A tetejét laposan levágjuk, jókora mélyedést vájunk a közepébe. A kikapart krumplit szétnyomjuk, egy deka vajjal, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal, szerecsendióval, kockára vágott sovány sonkával, vagy konzerv lazaccal elkeverjük és visszatöltjük a krumpliba. Tetejére is teszünk egy szelet összetekert sovány sonkát vagy lazacot. Melegen tálaljuk.

Saláta: Fél fejes salátát, két karikára vágott paradicsomot citromlével, sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítjük.





Reggeli

Egy zsemle, egy teáskanál margarin, egy teáskanál diétás lekvár, kávé, vagy tea tej és cukor nélkül.

Tízórai: joghurt


Ebéd

Párolt padlizsán, vagy póréhagyma, petrezselymes burgonyával, sovány sonkával. Hozzá egy pohár cukor nélküli narancslé.

Uzsonna: 2 dl sárgarépalé

Vacsora

Köményes sült-krumpli: Két kis burgonyát hosszában elfelezünk, vékonyan kiolajozott edénybe fektetjük, sóval, köménnyel meghintett, vágott lapjával lefelé megsütjük. Hozzá paradicsomsalátát és túrókrémet fogyasztunk. Egy evőkanál sovány túrót két evőkanál tejjel, kockára vágott sovány sonkával, sóval, borssal, édesnemes paprikával és apróra vágott petrezselyemmel elkeverünk.



Reggeli

Két szelet rozskenyér, egy teáskanál margarin, sovány sajt, kávé, vagy tea tej és cukor nélkül.


Tízórai: 1 db alma

Ebéd

Szegedi burgonya: Egy hagymát és egy nagy burgonyát felszeletelünk, egy mokkáskanál olajban megpárolunk. Tíz deka savanyú-káposztát, fél csésze húslevest (leveskockából), egy mokkáskanál édes-nemes paprikát, köménymagot és egy babérlevelet teszünk hozzá, lefedve készre pároljuk. Vékony szelet grillezett füstölt szalonnát, vagy angolszalonnát helyezünk rá. Utána ehetünk hozzá egy fél grapefruitot.

Uzsonna: 1 db narancs

Vacsora

Burgonyafánk almakompóttal: Egy nagy burgonyát lereszelünk, egy tojással, egy mokkáskanál liszttel, csipetnyi sóval elkeverünk, olajozott teflonedényben három lapos fánkot sütünk belőle. Kompótnak egy almát fölszeletelünk, egy mokkáskanál mazsolával, negyed citromlével, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, szaharinnal megpároljuk.


Jó étvágyat, jó fogyást kívánunk!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL