KÖZÉRZET

Ha a nőnek nem megy...

Szerző:
Szabó Anna
Egy vizsgálat szerint a nők nagy %-a szexuális gondokkal küzd. Ám a szexuális problémát a vaginizmus kivételével általában nem az aktus végrehajtása okozza, hanem a kielégülés hiánya, ritkasága, vagy nem megfelelő módja.
Lakatra zárva - vaginizmus

A vaginizmus (hüvelygörcs) egy női "működési rendellenesség". Mely minden alkalommal a hüvely külső egyharmada záróizmainak akaratlan összehúzódásával, összerándulásával jár, amikor valami közelít a hüvelybemenethez - legyen az férfi nemi szerv, orvosi vizsgálóeszköz, a nő saját ujja vagy bármi más. Ez lehetetlenné tesz minden olyan tevékenységet, amely a hüvelybe való behatolással jár: közösülést, nőgyógyászati vizsgálatot, tamponhasználatot, irrigálást, stb.


Okok és tényezők

A vaginizmus tudatalatti védekezőreflex, vagyis a nő akaratától független: akaratlagosan nem lehet megakadályozni az izmok záródását. Kiváltó okai általában félelem, negatív tapasztalatok, tiltások, stb. Ugyanakkor lehet a hüvelygörcs előidézője szervi elváltozás, például a hüvely veleszületett fejlődési rendellenessége, gyulladása.


Megoldások

Az állapot magától nem javul meg, nem dughatjuk homokba a fejünket, mert akkor semmi sem fog megváltozni. A gyógyuláshoz szakember (szexuálpszichológus) segítsége ajánlott. Természetesen megfelelő ismeretekre mindenkinek szüksége van, a kételyek eloszlatásához, a magabiztossághoz és a partner felé való teljesítéshez egy kis tájékozottság amúgy senkinek sem árt.


Ha nem kell a szex- frigiditás

A legismertebb női szexuális probléma a frigiditás. Orvosi értelemben a frigiditás a nemi vágy hiányát vagy csökkenését, illetve az orgazmus zavarát jelenti. Normális esetben, amikor a nő izgalomba jön, az agyból érkező üzenet hatására a klitorisz és a szeméremajkak izmai ellazulnak, ami lehetővé teszi, hogy a klitorisz megteljen vérrel. A vér a hüvely izmaiba áramlik, ettől az megduzzad, és zselatinszerű váladékot termel. Ha minden jól megy, ez az állapot az orgazmus bekövetkeztéig fennáll. Azoknál a nőknél azonban, akiknél valamelyik izgalmi rendellenesség áll fenn, a klitorisz és a hüvely nem kap elég vért, és az orgazmus nem következik be.


Okok és tényezők

Kutatások szerint a frigid nő azért nem jut el a csúcsra, mert nem akar. Szerintük a női orgazmus nagy részben fejben dől el. Ha úgy áll hozzá egy szeretkezéshez, hogy jó lesz, akkor jó is lesz. Ha azonban feszélyezi a tudat, hogy el kellene élveznie, akkor nem fog. Az orgazmus egy testi reflex, melyre a nők esetében nagy befolyással vannak az érzelmek. Ha azonban nem érzelmeivel van jelen az aktus során, hanem mint egy külső szemlélő figyeli az eseményeket, könnyen elmaradhat a kielégülés. Általában mindezt egy rossz fiatalkori élmény okozza, erőszak, esetleg bántalmazás.


Megoldások

A frigiditás számos gyógymódját ismerjük. A szexológia nagyon sok módszert ismer, alkalmazásuk azonban a partnerek érzékenységétől, színvonalától, a módszerekhez fűződő viszonyától függ. Ám nagyon fontos, hogy első körben megtaláljuk a frigiditás forrását, feltárjuk és megoldjuk. Ugyanakkor a szexuális vágy gyógyszerek segítségével  fokozható, az ingerküszöb csökkenthető, és így elérhetjük, hogy ugyanazok az ingerek a korábbinál erősebb hatást váltsanak ki. A medence izmai, az úgynevezett Kegel-izom speciális gyakorlatok segítségével fejleszthetőek.


Ha nem csúszik eléggé - hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság az izgalmi állapot elérésére való képtelenség. Azoknál a nőknél, akik egyáltalán nem tudnak az aktus alatt izgalmi állapotba kerülni, gyakran hüvelyi szárazság figyelhető meg.



Okok és tényezők

Ennek oka sokszor aggodalom, gondterheltség vagy nem megfelelő stimuláció. Ha a fáradtság vagy belső feszültség miatt vagy más okból, de a nőnek nincs kedve a szexuális együttléthez, akkor ezt a hüvelye is jelzi azzal, hogy viszonylag száraz marad. Lehet szervi probléma is, a bartholin-mirigyek fertőzés miatti gyulladása miatt is. Egyes betegségek, hormonháztartásbeli zavarok, kemoterápiás és röntgenbesugárzásos kezelések egyik következménye is lehet. Tudósok jelenleg vizsgálatokat folytatnak annak tisztázása érdekében, hogy vajon a hüvely és a klitorisz vérkeringési problémái milyen módon játszanak szerepet a hüvelyszárazság kialakulásában.


Megoldások

Mint a legtöbb problémánál itt is szükség van szexuálpszichológus segítségére. Segít feltárni és orvosolni a lelki problémákat. Átmeneti megoldásnak jó a sikósító és egyéb krémek alkalmazása. Ám mindig fényt kell deríteni a mélyebb problémákra.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL