GASZTRO

Így készíts magadnak ínycsiklandó kenyeret a konyhában!

Szerző:
Szabó Anna
A kenyérsütés manapság reneszánszát éli, akár kenyérsütésütőben, akár a tűzhely sütőjében sütöd. Ha azonban próbáltad már, akkor tudhatod, hogy vannak apró trükkök, tippek, amelyek istenivé varázsolják a kenyeret.

 

Miért jobb az otthoni?

Mert finomabb, tartósítószer mentes, és ha már volt részed valaha abban, ahogyan az egész lakást belengi a friss kenyér illata, soha többet nem fogsz a boltban kenyeret venni. Variálhatóak a hozzávalók, tehetsz bele magvakat, sütheted különböző lisztekből, adhatsz hozzá krumplit vagy hagymát. A változatok végtelenek, csak a fantáziád szab majd nekik határt. Mivel valamivel sűrűbb lesz, mint a nagyüzemi kenyerek, ezért kevesebb szelet elég lesz majd ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad. Nem utolsó sorban olcsóbb, még akkor is, ha első látásra úgy tűnik, hogy megdobja a villanyszámládat- ez nem így van. Amennyivel több lesz a fogyasztás, azt szinte észre sem veszed majd.

Élesztő helyett kovász

Nagyanyáink még nem élesztővel, hanem kovásszal sütötték a kenyeret. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak liszt, langyos víz és néhány nap kell hozzá. A legjobb, ha rozslisztből készíted, mert ez ad egy nagyon kellemes ízt az elkészülő kenyérnek. Első nap keverj össze 5 evőkanál lisztet, fél deci meleg vízzel, majd ezt ismételd meg a második és harmadik napon is. Amíg készül a kovász, addig meleg helyen kell tartanod. Akkor van készen, ha már savanykás illata van, és feljön mint a kelt tészta. Ebből a keverékből adj majd a tésztához, és mindig annyival pótold vissza, amennyit felhasználtál. Ha már nem használod, rakd a hűtőbe, majd a következő használat előtt fél nappal vedd ki onnan.

A liszt minősége is fontos

A drágább, jobb minőségű, vagy biolisztekkel könnyebb dolgozni, érdemes hát rászánnod egy kicsit több pénzt, az alapanyagok beszerzésére. Ahhoz, hogy a mindennapi majd levegős és könnyű legyen, át kell szitálni a lisztet, nem csak úgy beleönteni a gépbe, vagy a tálkába, amiben majd készül. Szintén könnyebbé, levegősebbé teszi a kenyeret a tésztához adott aszkorbinsav vagy almaecet.

És akkor jöjjön a recept

Ahhoz, hogy a kenyér valóban ízletes legyen, az általad kiválasztott recepteket grammra pontosan be kell tartani. Ha sütőben sütöd, a dagasztás és a kelesztés elkerülhetetlen, a kenyérsütő géppel kiválthatod ezeket.

-50 dkg finom liszt
-3 dl langyos víz
-0,5 dl almaecet, vagy 1 kk aszkorbinsav
-2 tk cukor
-2 tk só
-1 ek olaj


Bár minden ízlés kérdése, de ha teljes kiőrlésű lisztekből készíted a kenyeredet, akkor mindig keverd fehér liszttel, legalább 1:3 arányban, mert egyébként nagyon sűrű lesz. Aztán majd ha megkóstolod, a következőket már variálhatod ízlésednek megfelelően. Az otthoni kenyérsütés másik szépsége, a kísérletezés izgalma is, hiszen mindenki sütött már olyan kenyeret, ami nem ízlett igazán. Ez a pakliban benne van. A teljes kiőrlésű, vagy magvas kenyerek soha nem lesznek olyan magasak, mint az egyszerű fehér kenyerek, hanem laposabbak, sűrűbbek.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL