GYERMEK

Éld az életed... anyaként

Szerző:
Szabó Anna
Reggel légy gondos anya, a munkahelyen tökéletes munkaerő, ebédszünetben válj barátnővé, munka után vásárolj be, gyűjtsd be a gyereket, majd otthon légy háziasszony. Este pedig változz megértő feleséggé és/vagy tüzes szeretővé.
Fogadd teljes szívvel a köszöntést!

Nőnek lenni egyáltalán nem könnyű. Kevés nőtársunk mondhatja el magáról, hogy tisztában van saját értékével. Azt teszi, amire szerinte hivatott. Úgy, ahogyan tervezte. Valljuk be a mosatlan edényhalmok és koszos zoknik tövében ritkán vagyunk képesek értékelni, amink van. Május első vasárnapján anyák napja alkalmából kis ideig tisztelettel, elbűvölve, esetleg köszönettel fordul felénk családunk. Kérlek, élvezzétek ezeket a ritka pillanatokat! Nyissátok meg szíveteket, legyetek jelen egész lényetekkel abban a néhány örömteli percben! Ne dédelgessetek magatokban elégedetlenkedést, ne fogalmazgassátok panaszaitokat, felejtsétek el a reklamálás mondatait. Mert ez pont olyan lenne, mintha egy barátunk kölcsönadná szép új kocsiját, de mi egyáltalán nem méltányolnánk, meg sem köszönnénk, azért duzzognánk, mert nem egy Mercedest kaptunk, hanem „csak” egy Suzukit.


Az anya hasonlatos az élet fájához

Május a természet kibontakozásának, a termékenységnek hónapja, a virágnyílás ideje. Az anya alakját világszerte elsősorban az életfa szimbólummal is azonosítják. Utal életre-halálra, fejlődésre, növekedésre, folyamatos megújulásra.



Az anyák tiszteletére tartottak tavaszi ünnepségeket már az ókori Görögországban is. Akkoriban az istenek anyjának Rheának adóztak. A kereszténység elterjedésével az Anyaszentegyház tisztelete került előtérbe, hiszen a hívők szerint Istent a földön képviselő szervezet megvéd minden ártalomtól. Az idő folyamán az egyházi ünnep összemosódott az anyák napja köszöntésével. Megünneplésének gondolatát az amerikai Ann M. Jarvis vetette fel 1907-ben, saját édesanyja halálának évfordulójára emlékezve. 1914-ben törvényesen is bevezették az anyák napját. Európában az I. világháború után terjedt el. Magyarországon az ünnepeket a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg, összekapcsolva a májusi Mária-tisztelet hagyományával. Az első köszöntést 1925-ben szervezték meg. 1928-ban egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját.



Odaadás minden percben

Egy igazi anya mindent megtesz szerettei egészségéért és jobb életéért. Mese nincs, ez egy huszonnégy órás szolgálat, ahol szükség van szellemi, lelki és fizikai képességeink legjavára. A gyerekeknek ugyanis játszótársra ugyanúgy szükségük van, mint élelmező tisztre, a házi rabszolga szerepéről már nem is beszélve. Egy anyának az éjjelei sem könnyűek, hiszen a férjével töltött meghitt percek, esetleg szerelmeskedés után, szinte mindig éberen alszik. Amíg kicsi a gyerek, azért, mert eteti, amikor nagyobb, azért, mert rossz álmai vannak, amikor pedig már tinédzser, azért, hogy lássa, mikor jön haza, mikor kapcsolja le éjjel a villanyt . Ráadásul az apák más irányú elfoglaltsága miatt, az anyára marad a fegyelmezés hatásköre is, ami köztudottan nem hálás.




Az anyák viszik csemetéiket az óvodába, színházba, kézműves foglalkozásra, edzésre, és nekik kell leülni az érthetetlen matek lecke fölé, segíteni megoldani. Kimossák a ruhákat, megfőzik családtagjaiknak a kedvenc ételüket, összepakolják a rendetlenül hagyott szobákat. Amíg élnek a szüleink, azért magunk is megkerülhetetlenül gyerekek maradunk. Anyáinknak mondjuk el bánatunkat. Az ő szemükben mindig nekünk van igazunk. Őszintén, irigység nélkül örülnek sikereinknek. A fájdalmunkat velünk együtt érzik.


Drága Anyák, lássátok be: nagy dolgokat tesztek, nap mint nap! Odaadásotokért örök hála és köszönet.



Sok szeretettel!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL