LELKIPATIKA

Aki békül, súlyos lelki tehertől szabadul

Szerző:
Szabó Anna
Szó szót követett: „Nincs igazad! Nem, neked nincs igazad!" Aztán jöttek a sértések: „Beképzelt vagy! Te pedig naiv, buta liba!" Az évek óta tartó mély, őszinte kapcsolat egyik pillanatról a másikra megszűnt. A két ember azóta szívből utálja egymást. Veled is megesett már?

 

Jó barátra mindenkinek szüksége van


Aki azt állítja, hogy jobb egyedül, nem mond igazat. A barát ismeri a titkainkat, segít, ha bajban vagyunk, és mi is segítünk, ha ő kerül bajba. Ezért sokan szenvednek barátjuk elvesztése miatt. Vannak, akik nem tudnak rendesen dolgozni, bánatukban egész nap csokit majszolnak, álmatlansággal, depresszióval küzdenek.


Ezért tanácsolják a pszichológusok: veszekedés után békülj ki! Győzd le a büszkeséget, és tedd meg az első lépést. Mert aki békül, komoly lelki tehertől szabadul meg. Ráadásul ez még nem jelenti, hogy engedtél az igazadból!


Hogyan békülj?


Alapszabály: egyértelműen. Tehát ne mormolva kérj bocsánatot, ne beszélj órák hosszat az időjárásról, hanem nyíltan térj a tárgyra. A halkan elmormogott „Bocsánat!" ugyanis nem tűnik igazán őszintének. Te voltál a hibás? Akkor hangosan mondd: „Ne haragudj! Nem volt igazam!" Ha viszont úgy érzed, igazad volt, akkor is békét köthetsz. Hogyan?

____________________________________________________________________________

Tippjeink:


1. Csak akkor békülj, ha lecsillapodtál, haraggal ne telefonálj a másiknak. Várj inkább. Ha úgy érzed, hogy higgadtan, objektíven vagy képes a vitátokról beszélni, küldjön egy sms-t, és kérd meg, találkozzatok, beszéljétek meg a dolgot.
2. Legjobb hely a találkozáshoz egy cukrászda, kávézó. Ne válaszd a törzshelyeteket. Ott ismerik, figyelik az embert. Az ilyesmi pedig feszélyez! Az igazi a semleges terep!
3. Ha összejön a találkozó, tisztázzátok a nézeteltérést. Udvariasan, de határozottan mondjátok meg egymásnak, mi fájt akkor, mi esett különösen rosszul.
4. Ne vádaskodj! Nem vezet sehová! Inkább így kezdd: „Nem tudom, mi volt aznap velem! Feszült voltam! Türelmetlenek voltunk..."
5. Kérdezz! „Miért mondtad akkor azt, hogy... ?" És el ne felejtsd feltenni: „Te is olyan rosszul érezted magad a veszekedés után?" Nem szégyen, ha bevallod: „Nagyon hiányoztál az utóbbi napokban. Annyi mindent szeretnék veled megbeszélni.”

____________________________________________________________________________


És ha pont a kedveseddel rúgod össze a port?


A férfiak nehezen ismerik be, ha tévedtek. Büszkeségük nem engedi, hogy gyengének mutatkozzanak. Így a nők előbb látják be hibáikat, és a békülésnél is ők kezdeményeznek! De harag ide, béke oda, ne engedj az igazadból. Békülni igen, engedni viszont csak akkor kell, ha a partner tényleg meggyőz. Tehát: veszekedés, sértegetés helyett érvekkel vitatkozzatok. Az ilyen disputák egyébként jó hatással vannak a kapcsolatra, hiszen sokkal jobban megismerik egymást.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL