LELKIPATIKA

A barátság apró titkai

Szerző:
Szabó Anna
A tartós, igazi barátság manapság ritka kincs. Beszélni róla könnyű, megtartani nehéz. Ha van, nagyon meg kell becsülni, és ami a legfontosabb: ápolni. Szerintünk így lehet:
1. Rokonszenv nélkül nincs barátság. Őszintén válaszolj a kérdésre: tiszta szívből szeretem őt? Ha igen – a többi már jön magától.
2. Minden barátság egyszeri és megismételhetetlen. Minden változást (például új partner, életkörülmények változása) azonnal beszéljetek meg.


3. Soha ne mondj rosszat a másikról. Inkább védd, ha támadás éri, vagy kibeszélik a háta mögött.
4. Az őszinteség kötelező! Kölcsönös bizalom nélkül a legjobb barátság is meghal. Ha viszont hiányzik az őszinteség, akkor nem beszélhetünk igazi barátságról.
5. Az egyezségeket feltétlenül tartsátok meg. Ha mégsem, őszintén tisztázzátok az okokat. Soha ne fordítsatok hátat egymásnak addig, amíg személyesen nem néztetek egymás szemébe, és nem beszéltétek meg a problémákat.
6. Ne várd el kívánságaid feltétel nélküli teljesítését! Lenne időd és/vagy kedved… típusú kérdésre igen és nem is lehet a válasz. Ne sértődj meg!
7. Segítsd barátodat, de ne avatkozz az életébe. Mondd el véleményedet, de ne tedd hozzá: én a helyedben feltétlenül ezt cselekedném!
8. Fejtsd ki a barátsággal összefüggő gondolatokat, elképzeléseket, így elkerülhetők a félreértések. Kizárólag jó szándékú kritikának van helye, de bánj csínján a megfogalmazással.
9. Tapintatosan vegyél részt a másik gondjainak, félelmeinek megoldásában. Előbb kérdezd meg: akarsz beszélni róla? Akarod, hogy segítsek? Ha nem - húzódj vissza! Ne legyél erőszakos.


10. Vannak helyzetek, amikor kérés nélkül is a másik rendelkezésére kell állni. (Betegség, haláleset, költözködés, szerelmi bánat stb.). A barátságban pont az a szép, hogy szavak nélkül is érezhető, mikor van feltétlenül szükség ránk.


Vélemények a barátságról

Rita (29 éves, tánctanár)

A barátság olyan gyönyörű, hogy szerintem nem is létezik. Őszinteség, önzetlenség, érdek nélküli szeretet - nem hiszem, hogy van ember, aki így áll hozzá egy kapcsolathoz. Nekem például hatévi barátságnak hitt kapcsolat után kellett csalódnom. Manapság már a jó légkörnek, a haveroknak is örülni kell.

István (32 éves, vállalkozó)

Nem lehet megfogalmazni, mitől lesz valaki a barátod. Igaz cimbora kevés van. Csak a haverok jönnek-mennek körülöttünk. A barátság alapja az őszinteség. Ha nyíltan meg tudod beszélni a másikkal a problémáidat, és ő is veled a sajátját, az a ba¬rátság. Nem lehet elhatározni, hogy „figyelj, te mostantól a barátom vagy!". Ez nem így működik.

Judit (26 éves, újságíró)

A barátság számomra szent dolog. Az önzetlen szeretet élteti. Tolerancia és őszinteség kell hozzá. Sok barátom van még gyerekkoromból. Pedig volt idő, amikor évekig nem találkozhattunk. A megpróbáltatások érlelik a barátságot. És még egy alapszabály: a barátságot ki kell érdemelni.

Zsuzsa (36 éves, fodrász)

Szerintem manapság nincs igaz barátság. Minden a pénz körül forog, és az emberek igenis elfelejtik, honnan jöttek. Nem egyszer fordult már elő velem, hogy azt hittem, igaz barátra leltem valakiben, de a végén mindig hátba támadtak. Szerintem jobb félni, mint megijedni. Én legalább is így gondolom...


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL