FOGYÓKÚRA

5 legjobb fogyasztó gyógynövény

Szerző:
Szabó Anna
Ki ne szeretne gyorsan, verejtékek nélkül lefogyni? Mindenki - tisztelet a kivételnek - a könnyebb utat választaná. Alternatív módszerek segítségével, látványos, gyors fogyást érhetsz el. Összeállításunkból megismerheted az 5 leghatékonyabb zsírégető növényt.
Édeskömény

Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadásgátló gyógynövényünk. Méregtelenítő hatásának köszönhetően, segít megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól. Alkalmazása gyomor-és bélgörcsöknél puffadás- és erjedésgátló, légúti hurutoknál pedig köptető és nyálkaoldó. Gyakran adják együtt hashajtó hatású készítményekkel, hogy kivédje, vagy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Erős aromája és fanyar íze miatt ügyeljünk az adagolására. Más fűszerekkel - borson, borsmentán és majoránnán kívül - nem tanácsos keverni.


Csipkebogyó

A csipkebogyó több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs. Jól tudjuk, hogy a C-vitamin növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket, ezért kiváló meghűléses betegségek ellen. Ám ezen kívül szép számban találhatunk benne, cukrot, pektint, gyümölcssavakat, magnéziumot, vasat, kalciumot, illóolajat, cseranyagot, nyomokban karotint, B1-, B2-, K- és P- vitaminokat.

Emésztést javító hatása közismert, ezért kiválóan alkalmazható a fogyókúrás időszakban. Gyenge vizelethajtó tulajdonságú. Fontos szerepe van a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, ugyanakkor serkenti a gyomornedvek működését. A csipkebogyót sokféleképpen fogyaszthatjuk; teát, lekvárt, szörpöt, mártást, levest, likőrt, bort, pálinkát is készíthetünk belőle.


Gyermekláncfű

A gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burján­zik, de Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik. A gyerekek kedvence (más néven pitypang) rendkívül jó hatással lehet egészségünkre és fogyókúránkra is. A népi gyógyászok régóta ajánlják gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkenté­sére. Különböző hatóanyagai a máj és a vesék működé­sét szabályozzák, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkal­mas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.


Citromfű

Az ajakosok családjába tartozó, jellemző, kellemes, citromra emlékeztető illatú, mézelő, évelő növény. Csökkenti a belső feszültséget, ezért jó hatással van a szívpanaszokra is. Javítja a bélműködést, a bélflórát, könnyíti az epe munkáját.
Belsőleg tea formájában fogyasztva, megszünteti az idegi alapon fellépő gyomorfájdalmakat és hasmenéseket.


Medvehagyma

Tulajdonságai lényegé­ben megegyeznek a fokhagymáéval, ám gyógyereje jóval nagyobb. Különösen alkalmas a szervezet tavaszi salaktalanítására, és elősegíti az idült bőrbetegségek gyógyítását is. Mivel a levelek hatása szárított állapotban gyengül, a tavaszi kúrához frissen használjuk. Igen kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Ajánlható gázképződéssel és kólikával járó akut és krónikus hasmenés ellen ugyanúgy, mint szorulás esetén, amit a belek görcsös összehúzódása vagy renyhesége okoz.


További zsírégető gyógynövények: csalán, katángkóró, bodzavirág, kökényvirág, nyírfalevél, lucerna, szederlevél, bazsalikom, borsmenta, kapor, orvosi zsálya.

Még mielőtt fejvesztve rohannál a gyógynövényboltba, nézz körül otthonodban. A legtöbb gyógynövény beszerezhető közvetlen környezetedből. Ne habozz, hívd a természetet segítségül!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL