GYERMEK

Szexualitás a családban

Szerző:
Szabó Anna
Igen fontos és elgondolkodtató témát feszegetünk cikkünkben. Tanácsaink segítséget nyújtanak számodra a kényes helyzeteknél, és ötletekkel szolgálnak ahhoz, hogy a gyermeked egészséges szexuális környezetben fejlődhessen.

Egy gyerek szempontjából nagyon fontos, hogy a szülei kimutassák az egymás iránti szeretetüket. Természetesen ehhez hozzá tartozik az ölelés, a csók, a meghitt közelség.



Szeretnéd elkerülni a kényes hallgatásokat, a hosszas kérdezősködést?

- A szexszel kapcsolatos kérdésekre mindig a gyermek korának és értelmi szintjének megfelelően adjunk választ.

- Mielőtt válaszolnánk csemeténk kérdéseire, ajánlott hatásszünetet tartanunk. Ez alatt a rövid pillanat alatt rögtön kiderül számunkra, hogy a gyermek egyszerűen csak azt szeretné, hogy figyeljenek rá és saját maga is tudja kérdéseire a választ, vagy valóban szeretné hallani a véleményünket.


- Figyeljünk arra, hogy egyszerre ne közöljünk csemeténkkel túl sok információt. Ha többet szeretne tudni, majd úgyis kérdezni fog.

- A pubertáskor közeledtével (9-10 éves kor környékén) részletesebben kell elmagyaráznunk a szexuális élethez tartozó fontos tudnivalókat. Mindenképp kezdjünk el beszélni a témáról, még akkor is, ha a gyerek az iskolában már tanult az órákon a szexuális életről. Fokozatosan fejthetjük ki tapasztalatainkat, és térhetünk rá a szerelem fontosságára, következményeire.


{HUSVET2009}
- Feltétlenül magyarázzuk el gyermekünknek, nemtől függetlenül, hogy testük hogyan fog időről-időre változni. Beszéljünk a menstruációról, a testi érettségről, hogy minél tájékozottabbak legyenek önmagukról és az ellenkező nemről.

- Az első alsónadrág vagy melltartó közös vásárlása nagy esemény, amely a felnőtté válás kezdeti lépcsőfoka. Ebben az időszakban a gyerekeknek nagy szükségük van az egyedüllétre, hogy bátran felfedezhessék a testüket. Ha egy gyerek őszinte szeretetben nő fel, harmonikus, felszabadult, egészséges szexuális életet él majd.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL