FOGYÓKÚRA

Korunk fogyókúrás étele - müzli

Szerző:
Szabó Anna
Éhes vagy, de nem tudod, hogy mit egyél, ami nem hizlal? Ne nézegesd tovább a hűtőt, összeállítottunk neked néhány szuper müzli receptet, amitől hipp-hopp elszáll a farkaséhséged.
Müzli történet

Naivan azt gondolnánk, hogy a müzli a 20-21. század étele, pedig már a 19. században is a kedvelt ételek közé tartozott. A svájci parasztok mindennapi étele volt a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból álló keverék. Nem is meglepő, hogy a müzli szó eredete a német kása (Mus) szóra vezethető vissza, amit a svájci dialektusban Müeslinek nevezik.


Ennek ellenére talán soha nem ismertük volna meg, ha nincs Bircher-Benner zürichi orvos. Aki alpesi kirándulása során, egy havasi pásztor kunyhójában kóstolta meg először a müzli ősét. Ez az őrölt gabonaszemekből, aszalt gyümölcsből, tejből és darabolt dióból álló koszt annyira elnyerte az orvos tetszését, hogy az ötlet hatására megalkotta a Muesli („pépecske”) néven elhíresült eledelt. Innentől kezdve megállíthatatlan, meghódította az egész világot.


Mit is tartalmaz?

Az igazi müzlinek 3 fontos alapanyagot (gabonafélék, gyümölcsök, magvak) kell tartalmaznia. Gondolom, sokak felszisszenek – és hol a cukor? Lehetőleg vásárlásukkor vagy elkészítésüknél kerüljük el a cukor bevitelét. Ha nagyon szükséges, akkor használjunk cukor helyett mézet vagy természetes édesítőszert, sztíviát.

Gabonafélék: búza, rizs, árpa, zab, rozs, valamint az ezekből készülő pelyhek.
Magvak: dió, mogyoró, napraforgómag, fenyőmag, tökmag, mandula, kesudió, pisztácia, lenmag, szezámmag stb.
Gyümölcsök: aszalt gyümölcsök, de a legjobb a friss idénygyümölcsök



Jótékony hatása

Finom ízén kívül jótékony hatása sem elhanyagolható, hisz nemhiába a fogyókúrázok egyik kedvenc étele. Élelmi rostjainak köszönhetően könnyebben jut el bélrendszerünkbe, és segítségével könnyebbé válik az emésztés. Mivel összetétele jóformán friss vagy aszalt gyümölcsöket, rostokat, magvakat tartalmaz, ezért vitamin és ásványi anyag készlete elég magas. Természetesen ez szintén az összetevőktől függ, hiszen a dióban B- vitamincsoport egy része, és E-vitamin, valamint kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, és réz van jelen, míg a mogyoróban C-, H- és E-vitamin is található. Egyszóval amilyen gyümölcsöket és magvakat használunk alapanyagként, olyan tartalmú vitaminokat viszünk be a szervezetünkbe.


Készítsünk müzlit!

A saját müzli keveréknek számos előnye lehet. Egyfelől mi saját magunk választhatjuk ki az alapanyagokat, ezáltal a problémás összetevőket kiküszöbölhetjük. Miért fontos ez? Az aszalt gyümölcsön és a magvakon kívül bizonyos termékek, aromákat, sűrítőanyagot, mesterséges édesítőszereket, színezéket is tartalmaznak. Saját készítéssel könnyen kivédhető ez a probléma. Ugyanakkor a saját szájízünk szerint készíthetjük el a reggeli vagy esti ételünket.


Összeállítottunk néhány könnyű és finom müzli receptet:

Málnás müzli

Hozzávalók: 2 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál búzacsíra, 1 teáskanál méz, 1/8 liter sovány tej, 10 dkg fagyasztott málna.

Elkészítése: Könnyen és gyorsan elkészíthető, és mindössze pár perc kell hozzá. A felengedett málnát keverjük el a mézzel és a tejjel, majd szórjuk meg a zabpehellyel és a búzacsírával.



Narancsos müzli

Hozzávalók: 2 evőkanál zabpehely, fél pohár sovány joghurt, 1 teáskanálnyi méz, fél narancs, vagy mandarin.
Elkészítése: Szintén egy könnyen elkészíthető müzlis recept. A joghurtot elkeverjük a mézzel, majd a meghámozott narancsdarabokkal, illetve a zabpehellyel.



Gyümölcsös forró müzli

Hozzávalók: 1 körte, 1 őszibarack, 2-2 evőkanál zabpehely, 2 evőkanál durvára őrölt mogyoró, 3-3 darab aszalt sárgabarack és aszalt szilva, búzapehely és rozspehely.

Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket mossuk meg és csepegtessük le. A pelyheket háromszoros mennyiségű, egy csipet sóval ízesített vízben tegyük fel főni. Ha felforrt, keverjük bele a mogyorót és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Lassú tűzön kb. 15-20 percig főzzük, majd vegyük le, és a fedő alatt még 10 percig hagyjuk állni. A körtét és az őszibarackot mossuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra. Keverjük a főtt kásához a gyümölcsöket, és tálaljuk forrón.



Jó étvágyat kívánunk hozzá!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL