REJTÉLY-MISZTIKA

Királyi szeretők

Szerző:
Szabó Anna
Most - többek között - olyan kurtizánokról szólunk, akik uralkodók kedvére tehettek! És rábukkantunk egy császárnéra, aki viszont elégedetlen volt a finom urak férfiúi teljesítményével. Ezért gyakran beállt egyszerű prostituáltnak.

Madame Pompadour XV. Lajos francia király szeretője volt, aki beleszólt a politikába is. Amikor érezte, hogy királyi befolyása csökken, bordélyházat rendeztetett be az uralkodónak. A Szarvaspark három-négy lánnyal működött Versaillesban, és Lajoson kívül senki nem látogathatta. A lányok selyem huzatú, parfümtől illatos ágyakban, gyertyafényben, meztelenül várták a mindig türelmetlenül érkező uralkodót, aki egy-egy éjszakán gyakran hétszer is szerencséltette őket. XV. Lajos nem volt zsugori szerető: a Szarvasparkot elhagyó nők életjáradékot kaptak - természetesen az államkasszából.



500 arany az első éjszakáért

Pompadour halála után Dubarry grófnő korszaka következett. Egy párizsi kuplerájból ment az első királyi vacsorára. A hölgyet előzőleg alaposan megfürösztötték, megfésülték, lekrémezték. Senki sem tudja, mi történt az első éjszakán, de XV. Lajossal madarat lehetett fogatni. Másnap - soha nem tapasztalt elégedettségének jeléül - 500 aranyat és egy smaragd gyöngysort ajándékozott új kedvesének, aki ettől a naptól koronázatlan királynénak számított.


Kurtizánból grófnő

I. Lajos bajor királynak spanyol táncosnőként mutatták be Lola Montezt. A felettébb vonzó ifjú hölgy hamarosan az uralkodó szeretője lett. Lola nem elégedett meg a király szerelmével és a tekintélyes életjáradékkal; egyre inkább beleszólt a politikába is. Lajos kezdetben igyekezett visszaverni a kormány és az egyház tiltakozását. Végül azonban olyan súlyos alkotmányos válság bontakozott ki, hogy le kellett mondania, és Landsfeld grófnőt - értsd: Lola Montezt - kiutasították Münchenből.



Szeretők a börtönből


Valéria Messalina Claudius császár felesége volt. A hölgy fékezhetetlen szexuális étvágyáról volt hírhedt. Míg férje hadjáratozott, ő a császári hálószobában szeretkezett. Egyszer különös versenyt rendezett. A palotába hívatta Róma legismertebb örömlányát, hogy bebizonyítsa, több férfit tud kielégíteni, mint a prostituált. A győzelmet Messalina szerezte meg; egy nap alatt huszonöt férfit tudott a teljes kimerültségbe hajszolni.

A császárné - aki szerette a melleit aranyszínűre festeni - a börtönökből is hozatott magának férfiakat. Azt remélte, hogy a kiéhezett rabok különleges élvezetekben fogják részesíteni. Máskor a kerti ágyban szeretkezett a palotában élők szeme láttára, egyik férfival a másik után. Amikor így sem talált kielégülést, bordélyházakat keresett fel.

„Kimerülten, mocskosan, a kupleráj szennyét és szagát magán hordozva tért haza, hogy a császári párnákon pihenjen” – írta róla egy krónikás.

Claudius egyszer megsokallta Messalina játékait. Először a legismertebb szeretőit végeztette ki, később hitvesét is megölette. Messalina ekkor huszonhárom éves volt.


Imperia

Nem a francia vagy a német udvarban, hanem Rómában élt a nyugati világ legünnepeltebb félvilági asszonya, Imperia (1481-1512). Egy gazdag bankár kedvese volt. Hihetetlen pompával berendezett palotában lakott. Sok szeretőjét meglepte fekete színű hálószobájával és ágyneműjével, melyekkel csodás fehér bőrét kívánta kiemelni. Amikor már nem tudta elviselni öregedésének jeleit, megmérgezte magát. Francesko Vitale, a költő Imperia halálakor ezt írta: „elvesztése nagyobb fájdalmat jelentett Rómának, mintha az egész világbirodalom omlott volna össze.”


Theodóra

Jusztiniáusz bizánci császár feleségéről, Theodóráról így ír a krónikás: „nem volt fuvolásnő, sem énekes, még csak a táncban sem szerzett gyakorlatot, hanem úgyszólván az egész testével folytatta az ipart”.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL