GASZTRO

Leves - életünk része

Szerző:
Szabó Anna
Mindennapi életünkben egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód és a hozzátartozó helyes táplálkozás. A korszerű táplálkozás elengedhetetlen feltétele a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel. Szervezetünk folyadékpótlását nem csak vízzel, hanem változatos ízű levesekkel is pótolhatjuk.
A levesek fajtái


A leves a magyar konyha egyik jellegzetes étele, melyet sokféle alapanyagból készíthetünk el, hidegen vagy akár melegen is fogyaszthatjuk. Az elkészítéshez alapanyagként felhasználhatunk zöldségeket (pl. karfiolt, zöldborsót, paradicsomot stb.), gyümölcsöt (pl. meggy, őszibarack, szilva stb.) és nem utolsó sorban húst.


Kezdjük mindig a levessel!


A leves első fogásként csökkenti az étkezés közben elfogyasztott kalória mennyiségét.



Miért fontos a minden napos leves fogyasztás?



- fontos tápanyagforrás a benne levő zöldségeknek vagy gyümölcsöknek köszönhetően. A levesek ásványi anyagokat, vizet, rostokat és vitaminokat biztosítanak szervezetünk számára.

-segít a szervezet folyadékigényének kielégítésében és pótlásában

-általában alacsony kalóriatartalmú étel (az elkészítéstől függően), ezért választhatják azok is, akik odafigyelnek az alakjukra.

-jó módja annak, hogy minél több zöldséget fogyasszunk – segítségével gyermekeinket is könnyebben rávehetjük a zöldségfogyasztásra.

-fogyasztása jóllakottság érzetét kelti, ezáltal a második fogásból kevesebbet eszünk. Így csökkenthetjük a kalória-bevitelünket és hozzásegíthetjük magunkat a helyes testtömeg megtartásához.

- a rendszeres leves fogyasztás segíthet egészségünk megőrzésében. A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres leves fogyasztók szervezetébe kevesebb zsír és kalória jut, ezáltal tehát ritkábban van súlytöbbletük, a testtömeg indexük kisebb és a vérkoleszterin szintjük is alacsonyabb. Összefoglalásként tehát elmondhatjuk, hogy a levest az egészséges táplálkozásban érdemes felhasználni.


A mai rohanó világunkban nincs mindig időnk arra, hogy frissen főzzünk levest, ezért célszerű levesporokat használni. A készleveseknek köszönhetően minden nap fogyaszthatunk ízletes és zöldségekben gazdag leveseket.








Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL