Vissza a munkahelyre

A legfontosabb szabály: hagyd otthon a családi fényképalbumot!!

- Ne mesélj órák hosszat arról, mennyire kitöltötte minden napodat a háztartási robot. Helyette arról beszélj - keveset - milyen zökkenőmentesen szervezted meg a család életét. Sejtesd: terhelhető, megbízható vagy, egyidejűleg akár több feladattal is képes vagy megbirkózni.

- Ne csak arról lehessen veled beszélgetni, hogy éppen milyen kötelező védőoltáson kell túlesnie a babának, vagy melyik cég pelenkája bírja a legjobban a gyűrődést, stb. Kapcsolódj bele a beszélgetésbe akkor is, ha éppen úgy érzed, jelenleg még távol áll tőled a téma. Idővel úgyis belerázódsz, de hidd el, nem jó, ha kialakul rólad az a vélemény, hogy: „a kolléganőt nem érdekli semmi, csak a gyerek”. Persze, hogy csak a kicsi érdekel, hiszen anya vagy. De a munkahely, az munkahely. Sajnos…


Légy mindig vidám

Meglátod, teljesen másképpen állnak hozzád majd a kollégák, ha mindig nevetni látnak, és nem azt tapasztalják, hogy mennyire kiestél a munkametódusból, és minden apró-cseprő dolog problémát okoz neked. Ne feledd: fő a határozottság (no meg a vidámság)…



Vágj jó képet!

- Sajnos elkerülhetetlen, hogy akarva-akaratlanul beleesel abba a hibába, hogy kicsit többet mondasz, amint amennyit kellene. Kicsit hosszasabban időzöl egy-egy babatémánál… De nem gond, a lényeg, hogy utána egyből rázódj vissza a jelenbe, és vágj jó képet mindenhez. A munkához is…


- Finoman add a környezeted tudtára, hogy az otthon eltöltött időszak alatt te ugyanúgy „haladtál a korral”, mintha dolgoztál volna. Ne hagyd, hogy egy begyepesedett kismamának írjanak le magukban, aki mással sem törődött egész nap, mint a pelenkázással, etetéssel.



Ne veszítsd el a fejed!

- Adandó alkalommal mesélj el egy-egy apró eseményt az életedből, melyből kiderül: tudsz tárgyalni, és a nehezen elviselhető (de néven nem nevezett) óvó nénikkel, tanárokkal, közértessel, eladóval is szót tudsz érteni.

- Máskor utalj arra: iparosok jártak nálad, de nem sikerült átvágniuk, mert némi élelmesség beléd is szorult. Ha a kollégákkal beszélgettek, nem túl hosszú lére eresztve meséld el, hogyan lettél úrrá egy hirtelen eseményen - csőrepedés vagy betegség, váratlan vendégek okozta sokkon. Ebből kitűnik, hogy nem vesztied el a fejedet, és vészhelyzetben megbízható segítség vagy, nem pedig hátramozdító.



Légy őszinte!

- Ha kérdezik, hogy akarsz-e több gyereket, mondd meg őszintén! Szeretnél, de még nem tudod, mikor. De tedd hozzá: „egyelőre itt vagyok, és lehet számítani rám!" Mondd el, hogy a gyerek betegsége esetén segítenek majd a nagymamák, nagynénik. Nem szerencsés, ha a kicsi náthája miatt mindig te maradnál vele otthon!


Ne restellj segítséget kérni!

Ha úgy érzed, nem tudsz valamit, akkor bátran kérdezd meg valakitől. Senki nem várhatja el tőled, hogy rögtön az első nap mindent fejből fújj. Akár a régi munkahelyedre mentél vissza, akár új munkahelyen kezdtél. Türelmi idő mindenhol van. A lényeg, hogy ezt az időt ne lépd túl.

Tippjeink persze csak akkor érnek valamit, ha valóban úgy dolgozol, hogy bizonyítod: nem estél ki túlságosan a gyakorlatból, így valóban nyereség a cégnek, hogy visszatértél!

Ha sokáig voltál távol, valószínűleg nem tudod a legújabb szabályokat, fogásokat. Olvass szakmai folyóiratokat, esetleg iratkozz be egy esti intenzív tanfolyamra! Erről persze nem kell a cégnél beszélni. Hadd csodálkozzanak, mennyire gyorsan visszailleszkedtél.

A vezetők nyíltan nem vallják be: ők is tartanak a visszatérő munkaerőtől. Nem biztosak benne, hogy megállja a helyét. A bizalom visszaszerzésének egyik módja, ha mindig pontosan és ápoltan érkezel a munkahelyedre.


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL