UTAZÁS

Napfény az Alpok lábánál

Szerző:
Szabó Anna
Nem kell több ezer kilométert utaznia annak, aki tavasszal is meleg napsütésre vágyik. Az osztrák-olasz határtól gépkocsival alig kétórányira, az Alpok déli lábánál festői mediterrán táj tárul elénk: a Garda-tó.

 

A Garda-tó szélvédett partszakaszain pálma- és olajfák, agavék, magnóliák, sudár cédrusok tükröződnek a nyugodt, mélykék vízben. Nyáron sokakat a kitűnő fürdési lehetőség csábít a Gardához (a tó egyébként a vitorlások és szörfösök legnagyobb európai paradicsoma), míg a többi évszakban inkább azok jönnek ide, akik pihenésre vágynak vagy a látnivalókra kíváncsiak. A Garda-tó partvidéke nagyon változatos, egyes részek csendesebbek, vadregényesebbek, azonban vannak közkedvelt üdülőhelyek is, ahol nagyobb a nyüzsgés, az éjszakai élet.



Országút a tó körül

A tavat végig jó minőségű országút övezi, néhol alagutakkal, hiszen a meredek sziklafalak miatt máshogy nem lehetett volna megoldani az autós forgalmat. De az autósok jól torelálják a bringásokat is, tehát a biciklizés szerelmesei is bátran közlekedhetnek itt.



Amit mindenképpen látnod kell

Riva

A tó északi csücskénél fekvő Riva népszerű fürdő- és gyógyüdülőhely. A romantikus kávézói, pizzériái miatt is kedvelt, hangulatos városka leghíresebb építménye a hatalmas óratorony és a több mint 800 évvel ezelőtt épített vízivár, a „La Rocca”. Riva határában, az 1527 méter magas Rochetta tetején a velencei uralom idejéből származó őrtorony vigyázza az alatta elterülő táj nyugalmát.


Sirmione

Az 52 kilométer hosszan elnyúló Garda-tó partján sorakozó települések közül feltétlenül említést érdemel Sirmione. Itt, a vízbe mélyen benyúló félszigeten állt hajdan Catullus római költő villája, és századunkban sok időt töltött a városkában Maria Callas. Sirmione nevezetessége a XIII. századból származó Scaligeri-vár, amelynek tornyából pompás kilátás nyílik a környékre.


A Garda-tó környékét többször is említi az európai történetírás: 1859-ben Solferinónál aratott győzelmet III. Napóleon az osztrák seregek felett. 1943-ban pedig Salóba tette át székhelyét Mussolini kormánya.

Verona

Nincs messze a tökéletes és halhatatlan szerelem szimbóluma, Verona sem, ahol megszületett Shakespeare Rómeó és Júliája. A mindössze 30 kilométerre található, 260 ezer lakost számláló Veronában szinte minden utca számos műemléket őriz. A hangulatos város egyik szűk kis utcájában találjuk azt a kb. 700 éves téglaépületet, melynek apró márvány erkélyén állva hallgathatta Júlia Rómeó szerelmi vallomását.


A San Zeno-bazilikában 5-6000 éves falfestményeket csodálhat meg a betérő, és a városban sok lakóház homlokzatát díszítik reneszánsz freskók vagy a velencei időkből származó márványszobrok. Veronában maradt fenn az egyik legnagyobb római kori amfiteátrum is. A jelenleg 22 ezer néző befogadására alkalmas ókori stadionban egykor gladiátor- és állatviadalok zajlottak, míg most nyaranta operafesztivált tartanak falai között. Az egész város levegőjét időtlen nyugalom, békés csend és emberi melegség hatja át.


Minimundus

Klagenfurtból keletre egy varázslatos hellyel is találkozhatsz, ahol a világ leghíresebb tájai elevenednek meg előtted. A vállalkozás 1958-ben szűk keretek közt vette kezdetét, mára azonban hatalmassá növekedett; öt kontinens mintegy 150 szebbnél szebb híres épületét mutatja be egy parkban, modellek formájában. A minivilág épületmodelljének megépítésekor a tökéletességre törekedtek. Az épületek és modellek 25-szörös kicsinyítésben tekinthetők meg, így a legmagasabb modell mintegy 23 méter! Minimundus rengeteg érdekességet tartogat számodra, és a szebbnél szebb épületek szinte mindenki szívét megdobogtatják, semmiképpen sem szabad tehát kihagyni.



Hol szállj meg?

Sun Hotel Majestic Palace ****

A gyönyörű szálloda nyugodt környezetben, egy háromhektáros zöldövezetben fekszik. Feledhetetlen élmény és igazi kikapcsolódás a pihenni vágyóknak.


Hotel Garda ***

A csodálatos szálloda egy mesterségesen kialakított szép, homokos strandon fekszik, Sirmione központjától kb. 3 kilométerre. Szabályos kis üdülőfalu, ahol több apartman, gyönyörű világos szálloda, teraszos étterem, snack-bár szolgálja a tökéletes kikapcsolódást.



Érdekességek


Malcésine mellett, a keleti parton húzódik a Monte Baldo 2000 méter magas mészkő vonulata, melyet a felvonóról is megcsodálhatsz.


Riva ódon városmagjában épen maradtak a régi épületek, a városkapuk és a hidak. A hangulatos kis utcákban szinte repül az idő, a séta nem fárasztja a megfáradt lábakat, sőt ellenkezőleg – észre sem veszed, hogy mennyi apró utcácskát bejártál már.


A gardai kirándulóhajók kikötőhelyéről is látható a Torre Apponale, Riva jelképe.


A délutáni napfény tavasszal és ősszel is kicsalogatja a teraszra a kis kávézók vendégeit.


A mediterrán hangulatú Sirmionéban mindig gazdag a gyümölcsös standok választéka.


A „La Rocca” nevű vízivárat a XII. században emelték Riva védelmére. Ma múzeum és koncertterem van benne.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL