LELKIPATIKA

A lélek működészavara

Szerző:
Szabó Anna
Vannak napok, amikor legszívesebben fel sem kelnél, látni sem akarsz senkit. Levert vagy, rossz a hangulatod, az életet valóságos pokolnak érzed. Ez az állapot bizony nem magánügy: rombolja a kapcsolatokat, rontja mások közérzetét, és elégedetlenné tesz.
A nő sem így születik

A nőt lelkialkata hajlamosabbá teszi a levertségre. Ám ez a tulajdonság nem veleszületett. Nagyrészt nevelési okai vannak. A család elfogadja, hogy a kislány érzékenyebb, könnyebben sír, nem titkolja bánatát, kedvetlenségét. Ezt a viselkedést a környezet egyszer s mind férfiatlannak minősíti, és egy kisfiúnak nem engedi meg. Így aztán a rosszkedvű, letört férfi nem fogja kimutatni érzéseit. Munkába ássa magát - vagy néhány pohár itallal könnyít lelki terhelésén. Pedig egy férfinak ugyanolyan gyakran vannak rossz napjai, mint egy nőnek. Ugye, milyen hihetetlen? Pedig így van.



Nehéz a felderítés

A rosszkedv olyan, mint a fájdalom. Csak nem a test, hanem a lélek működészavarára utal. Felderítése nem mindig könnyű: újonnan jött krízishelyzet, múltbéli fájdalmas esemény, gyermekkorból származó magatartásforma, nehezen megfogalmazható problémák okozta zavar egyaránt lehet a háttérben.


Könnyebb idegeskedni

Könnyebb félrevonulni, mint tisztázni: mi is a „rosszkedv" valójában. Levertség, csalódottság, unalom, félelem, magány, elkeseredettség, ingerültség, féltékenység, bizalmatlanság? Vagy ilyen, és hasonló érzésekből összefonódó lelki teher? Ezt csakis te magad tudhatod, ne várd tehát mástól a megoldást. Ne feledd, véletlenek nincsenek. Minden történik valamiért, és mindennek oka van. Ha tehát nincs kedved semmihez, és képtelen vagy magadba életet lehelni, az soha nem lehet azért, mert éppen „rossz napod” van.


Próbáld megfejteni

- Tisztázd, milyen érzések vannak levertséged hátterében. Ha el tudod dönteni, mi váltja ki rosszkedvedet, könnyebben harcolhatsz ellene. Mi jut először eszedbe, amikor arra a kimondott rosszra gondolsz? Milyen érzéseket kelt benned? Vajon át lehet formálni ezeket az érzéseket?

- Vezess naplót a közérzetedről. Őszintén írd le, milyen események, körülmények váltottak ki kedvetlenséget.


- Találj szabadidőt és nyugodt körülményeket ahhoz, hogy végiggondolhasd: milyen rejtett félelmek idézhetik elő rossz közérzetedet.

- Gondolj rá: testi okok - betegség, fájdalom - vagy fokozott lelki megterhelés, feszültség is lehet a rossz közérzet hátterében.



A rossz hangulatra való hajlam évek alatt válik kifejezetté (amikor már súlyos panaszokat idéz elő). Így hát hosszú időn át, folyamatosan és elszántan kell küzdeni, hogy megszabadulj tőle.


Azért sem hagyom magam

1. Ha nincs is kedved, próbálj néha jó nagyot nevetni. A nevetés fokozza a jó hangulatért felelős vegyi anyagok képződését.

2. Próbáld meg elfelejteni rossz közérzetedet, legalábbis átmenetileg. Igyekezz másokon segíteni. Ha látod, hogy másnak jót teszel, sőt, örömet okozol segítőkészségeddel, az a saját közérzetedre is ráragasztja a jókedv bélyegét.

3. Ne másokat (férjet, anyóst, szomszédot, munkatársat) hibáztass. Ezzel csak rontasz helyzeteden. Önmagadat kell megváltoztatnod.

4. Kényeztesd magad: hosszú, illatos fürdővel, új frizurával, csinos ruhával, új fülbevalóval. Csak ne ételt vagy italt válassz vigasztalásként.

5. Sajátíts el valamilyen feszültségcsökkentő technikát: például behunyt szemmel néhány mély lélegzetvétel, jógagyakorlat, relaxáció. Egy kellemes zeneszám is elsöpörheti rosszkedvedet.

6. Tornázz naponta - az izmok karbantartása javítja testi-lelki közérzetedet.

7. Öltözz mindig csinosan - főleg rossz napjaidon. Ha tudod, hogy jól nézel ki, könnyebben fogod magad jól erezni!



A tudatot formálni lehet

Ha az agyadba beleprogramozod a rosszat, akkor hamarosan be is következik, hiszen bevonzod magadba. Ha tehát állandóan félsz, rettegsz valamitől, akkor az előbb-utóbb meg is történik. Van fedél a fejed felett? Van mit enned? Ha igen a válasz, akkor nincs miért aggódnod. Gondolj arra, hogy nálad sokkal rosszabb helyzetben is vannak emberek, és azzal semmit sem oldasz meg, ha stresszelsz, ha idegesíted magad, és mindentől levertté válsz, magadba fordulsz.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL