GYERMEK

Tudod, mit csinál a gyermeked az interneten? - Figyelj a jelekre

Szerző:
Szabó Anna
A mai gyerekek két összefüggő világban élik életüket, így offline és online is különböző veszélyek leselkednek rájuk. Ráadásul a mai tinédzserek sem szeretik, ha a szülők túlzó felügyelettel szeretnének bepillantást nyerni az online életükbe. De akkor mit tehetnek a tudatos szülők? 5 éves kor alatt is van teendő...

 

Az FBI nemrégiben összeállított egy útmutatót szülőknek, amelyben olyan magatartásbeli változásokra hívja fel a figyelmet, amik arra engednek következtetni, hogy gyerekünkre hatványozottan leselkednek az online veszélyek. Nézzünk néhány példát:

- Gyakori éjszakai böngészés: tipikus kamaszkori viselkedésforma a késő estébe nyúló böngészés és chatelés. Ez azonban fokozott figyelmet kíván, hiszen utalhat a nem ajánlott, és így veszélyesebb oldalak és tartalmak látogatására.
- Ismeretlen profilok használata, vagy az azokkal való kapcsolatfelvétel. Újabb jelentős veszélyforrásra utalhat, hiszen az online bűnözők igyekeznek ismeretlenek maradni és sokszor erre buzdítják a fiatalokat is.

Az ilyen típusú online tevékenységek következtében nőhet a gyerekek és szülők közötti távolság, amely sok esetben egyre nagyobb veszélybe sodorhatja gyermekünket. A tudatos szülői felügyelet bár valóban nehezebb feladat a mai modern, online világban, de közel sem lehetetlen. A régi hagyományos normák betartása mellett, mint például az őszinte kommunikáció és egyértelmű szabályrendszerek, már számos szoftveres alkalmazás is segíti a szülőket. Az ESET által bemutatott, androidos telefonokra ingyenesen (korlátozott funkcionalitással) is letölthető szülői felügyelet alkalmazás segít abban, hogy a szülők szabályozzák gyermekeik drasztikusan megnövekedett okostelefon és táblagép használatát és megvédjék őket a különböző veszélyektől.

Online biztonság a családban - mit tehet a digitális családfő?

Az ESET egyik kutatása kimutatta, hogy a szülők 88%-a aggódva figyeli gyermeke online jelenlétét. A felmérés szerint a megkérdezettek 81%-a fél attól, hogy gyermeke nem megfelelő oldalakra kattinthat, 71%-uk elmondta, hogy gyermekük személyes adatokat továbbított idegeneknek az interneten keresztül, amíg 61%-uk kiemelte, hogy a mai gyerekek túl sok időt töltenek az okos eszközök nyomogatásával. Ezen félelmek ellenére is, csak néhányan használtak szülői felügyelet alkalmazást gyermekeik online jelenlétének ellenőrzésére és védelmére.

A szülők pedig az alkalmazás használata mellett már egy 5 éves kor alatti gyerekkel is körültekintően kell, hogy foglalkozzanak, hiszen az ő érdeklődésükben is már erőteljesen megjelenik az online tér, főképp a játék és videó nézés formájában. 5 éves kor felett pedig már tudatosan lehet beszélni gyerekünkkel a veszélyekről, amelyekről egy 10-12 éves gyermek már sokszor többet tud, mint egyes szülők.

Az ESET androidos szülői felügyelet alkalmazása egy olyan gyerekbarát védelmi rendszer, amely segít a szülőknek az okoseszközöket használó gyermekek felelősségteljes nevelésében és irányításában. Arra tervezték, hogy segítsen megvédelmezni gyermekeiket az online fenyegetések és a nem megfelelő weboldalak ellen. Az alkalmazás felhasználóbarát felülettel rendelkezik és a prémium verzióban komplex gyermekvédelmi funkciókat találsz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL