LELKIPATIKA

Mássz ki a gödörből!

Szerző:
Szabó Anna
Csapás ért, vagyis gödörben vagy? Sovány vigasz lenne, ha azt mondanánk: sajnos, nem vagy egyedül. Ehelyett azt ajánljuk: ne add fel. A legrosszabb ilyenkor, ha sajnálni kezded önmagad, ha beletörődsz a megváltoztathatatlanba. Ami ráadásul többnyire megváltoztatható.
A krízishelyzetek között is legnehezebbek - az elsők. Tudod, az első pofon a legnagyobb, a többit lassan megszokod.


Csalódás

Úgy érzed, mintha szíven szúrtak volna. Mégse ess önsajnálatba. Ne csak magadban keresd a hibát; ne zárkózz be, és ne sírd tele a párnádat. Járj társaságba, szórakozz, köss új ismeretségeket. Sokat segíthet a munka, a sport, az utazás is.


Komoly betegség

Nemcsak a testi szenvedést, a kiszolgáltatottságot, a lelki megterhelést is el kell viselni. Küzdd le a betegség kiváltotta kisebbrendűségi érzést. Próbálj meg hasznos dolgokat végezni: például tanulj. És főleg, ne add fel! A „nekem minden mindegy", a belenyugvás, a depresszió rontja a gyógyulás esélyeit.



Munkanélküliség

Egyik pillanatról a másikra kiderül, hogy nincs rád szükség a munkahelyeden. Ne magyarázkodj, ne morogj, és főleg ne lustálkodj. Okosabb, ha végiggondolod, miért bocsátottak el. Ha benned volt a hiba, vond le a következtetést. Iratkozz be például egy tanfolyamra, hogy könnyebben elhelyezkedhess. Érdemes azonnal új állás után nézned. Ha elutasítanak valahol, akkor se csüggedj. A család sok támogatást nyújthat, az ismerősök, barátok gyakran segíthetnek.



Rágalom

A munkatársad áskálódik, rágalmaz, elárulta a rá bízott titkot? Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe. A legrosszabb, ha kicsit „bezárkózol". Legyél kritikusabb a barátaidhoz. Tanulj a történtekből!


Hűtlenség

Megcsal a párod. Ez bizony kemény lecke. Ne hallgass, de ne hisztériázz! Okosabb, ha az urat - egy mindent tisztázó beszélgetés után - útjára engeded. De ha a megbocsátás mellett döntesz, a félrelépésről soha többé, semmilyen körülmények között ne tégy említést.



Haláleset

Meghalt, akit nagyon szerettél: az édesanyád, gyermeked, férjed. Nem az a jó módszer, hogy megpróbálsz nem gondolni a veszteségre. Okosabb, ha kisírod magad, és gyászolsz. Így a fájdalom fokozatosan enyhül.


Kétely

Egy bizonyos idő után sokakban felmerül: ami szép az életben, már a háta mögött van, és attól fél, hogy a jövőtől már nem várhat semmi jót. Ne számolj le az élettel, és ne készülj idő előtt a nyugdíjas évekre. Az okos új elfoglaltságokat keres, felfedezi a világot, társaságba, kirándulni jár.



Megdöbbenés

Megjelentek az első ősz hajszálak, az első letagadhatatlan ráncok. Helytelenül teszed, hogy öregember módjára akarsz tovább élni, öltözködni, szórakozni. Helyesebb, ha sportolni kezdesz, nagyokat sétálsz, kirándulsz, úszol, táncolsz – és ne utasítsd vissza az új szerelem lehetőségét sem.


Stresszben, bajban: fürödj!

Ugye, úgy érzed néha: minden a nyakadba szakadt, egyetlen másodperced sincs lazítani. Az ilyen stresszes (feszítő) helyzetekben pedig fontos néhány percet relaxálásra (ellazulásra) fordítani. Máskülönben baj lehet belőle. Íme néhány módszer a stressz gyors csökkentésére.


Egy pohár tej

A benne lévő anyagok nyugtatják az agyat, lazítják az izmokat.


Gyors séta

Elég körbejárni egy háztömböt, mert ez is segít a feszültséget okozó adrenalinszint csökkentésében. Vagy sétálj egy kicsit a folyosón.

Csukott szemmel kirándulni

Hunyd le szemedet, képzeld el, vízparton fekszel, hullámok morajlanak, kellemesen süt a nap. Meglátod, az álomkirándulás is hat.


Illatok

Néhány csepp levendula-és rózsaolajat tegyél a forró fürdővízbe. Felüdít.


Mély légzés

Lassan és mélyeket lélegezve több oxigén jut a vérbe, így a szívverés lassul, agyad is megnyugszik.

Masszázs

Masszírozd (vagy masszíroztasd) meg a válladat, hogy az izmokban felgyülemlett savak szétáramoljanak.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL