UTAZÁS

Kufstein és Rózsa Sándor?

Szerző:
Szabó Anna
Bizonyára mindenki ismeri a híres betyár, Rózsa Sándor kalandos történetét, aki végigfosztogatta hazánkat. Azt azonban kevesen tudják, hogy Kufstein várbörtönében is raboskodott, és cellája mára már turistalátványosság lett.

Kufstein vára udvari vásáraitól, de leginkább orgonakoncertjeitől zeng. A vár tornyában található ötezer sípos orgonát klaviatúrával szólaltatják meg, amint delet üt az óra. Negyed órán át tart az orgonaszó, amely mesés hangulattal ajándékozza meg a helybélieket.


Tiszta időben akár harminc kilométeres körzetben is hallani lehet.

A vár sötét múltjáról belseje tanúskodik, de kívülről fényben úszva csodálhatják az odalátogatók.


Télen is nyitva áll az a híres várbörtön ajtó, ahol egykor Rózsa Sándor raboskodott. A betyárt olajfestmény, és önarckép ábrázolja.

Helybéli mondák keringenek a messze földön ismert rablóról. Rózsa Sándort valahányszor bírái elé vitték, az ott kíváncsiskodó asszonyok felsorakozva álltak, hogy megbotránkozhassanak a rabon.


A nagy népszerűségnek örvendő betyárt nem merték kivégeztetni, az ítélet életfogytig tartó börtön lett. A büntetést Kufstein várában kezdte letölteni, szigorú őrizet alatt, ahol1865-ig tartották fogva, majd áthelyezték.

Kufstein a magyarokat nemcsak várbörtönével, hanem meseszép városával is rabul ejtette. Itt vendégeskedett Batsányi és Kazinczy, illetve az osztrák-magyar-császár is. Kultúrfők sokasága látogatott el a hangulatos Tiroli városba.



Látogass el te is!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL