KÖZÉRZET

Hatékony feketetea

Szerző:
Szabó Anna
A hidegből hazatérve, álmos reggeleken, vagy értekezlet előtt jól esik egy csésze illatos tea, mely ellazítja a testet, a lelket. Ahány teafajta létezik, annyi hatás és hangulat. A fekete tea serkenti az agyműködést, úgy, hogy hangulatunkat, teljesítőképességünket is előnyösen befolyásolja.
A tealevelek titka: a teanin

Választhatunk teát az íze kedvéért, az illatáért, vagy akár egy-egy egészségügyi probléma megoldásaként. A lényeg, hogy minden tea jótékony hatással van az egészségünkre.

A tea élettani hatásainak vizsgálata során a kutatók eljutottak a növény egyik természetes összetevőjéig, a teaninig. Úgy gondolják, hogy ennek az aminosavnak alapvető szerepe van a tea közérzetjavító hatásainak érvényre jutásában, már 2-3 csésze tea elfogyasztása után is. A teában lévő koffein - amit teinnek is szoktak nevezni - lassan és tartósan fejti ki a hatását, a kávé gyors, robbanékony effektusával szemben. A koffeintartalom egy csészényi teában kb. feleakkora, mint egy csésze kávéban, tehát a hiedelmekkel ellentétben, az esti órákban is fogyasztható, mert nem borítja fel szervezetünk nyugalmi állapotát, így az elalvást sem gátolja. A teanin csak a teában található, a tealevelek egyik természetes aminosava. A tein és a teanin az összes teafajtában megtalálható.


Miért épp a fekete tea?

A világon körülbelül 1500 teafajta létezik. A történelem folyamán számos kultúrában csodás gyógyhatást tulajdonítottak a teának. Több mint ezer évvel ezelőtt a buddhista szerzetesek vallási célzattal ittak teát, hogy meditáció közben könnyebben ébren maradjanak. A buddhizmus terjedésével a tea is egyre ismertebb lett. Mára olyannyira népszerűvé vált a világon, hogy a víz után a leggyakrabban fogyasztott ital - becslések szerint naponta egymilliárd csészényit isznak meg belőle. A leszüretelt tea több mint háromnegyedéből fekete teát készítenek - az amerikaiak, és európaiak többsége ezt issza. A leveleket összezúzzák, majd kiteszik a levegőre, hogy bizonyos kémiai változások után megszárítsák azokat. Ettől barnulnak meg a levelek, és jön létre a fekete tea jellegzetes aromája.


Egy holland vizsgálat szerint azokat a férfiakat, akik napi négy-öt csésze fekete teát felhörpintenek, közel 70 százalékkal kisebb eséllyel sújtja stroke. Egy másik, 1993-ban készült tanulmány a fekete tea nagyobb mennyiségű fogyasztása és a halálos kimenetelű infarktusok számának csökkenése közti összefüggésről számolt be.

- Az egészség megóvásában valószínűleg a flavonoidoké a főszerep - mondja John Folts, a Wisconsini Egyetem kutatóközpontjának orvos igazgatója. Megállapította, hogy a fekete teában lévő flavonoidok gátolják a vérlemezkék összetapadását, és így megelőzik a veszélyes vérrögök kialakulását, melyek a legtöbb infarktust és szélütést okozzák.

Japán kutatók laborkísérletekkel kimutatták, hogy a tea gátolja a fogakon a lepedékképződést, és elpusztítja a szájban jelen lévő baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás mellett ínybetegségeket is okozhatnak.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL