REJTÉLY-MISZTIKA

Tévhitek, és babonák a Hold körül

Szerző:
Szabó Anna
Fantáziánkat mindig izgatja a Hold. Az amerikai Neil Armstrong, aki 1969-ben bakancsa nyomát otthagyta a holdporban, megvalósította ugyan az emberiség ezeréves álmát, de nem hozott feleletet sok-sok hétköznapi kérdésre, hiedelemre.
Arra például, hogy hatással van-e a Hold az emberi életre? Tehát ma is csak az „igen is, nem is"-nél tartunk.


Hiedelem: Holdtöltekor sokkal több gyerek születik

Nem! A statisztikából kiderül, hogy a teliholdnak nincs befolyása a születésekre. Ugyanannyi nehéz szülés van ilyenkor is, mint egyébként. Ha a nagyon kicsi (csak ezrelékben mérhető) eltéréseket is figyelembe vesszük, akkor azt mondhatjuk, az utolsó holdnegyedben és újholdkor növekszik valamelyest a szülések száma. Az összefüggést azonban egyetlen tudományos vizsgálat sem bizonyította.



Hiedelem: A gyerek nemét befolyásolja, ha holdtöltekor vagy éppen újholdkor fogan

Nem!
Az esetek felében persze hatékonynak bizonyul a „holdfogantatás". Merthogy a dolog ugye kétesélyes: fiú lesz vagy lány. A jó tanácsok osztogatói sem értenek egyet az időpontokban. Az egyik tábor szerint a fiúk holdtöltekor fogannak, mások azt állítják: az első holdnegyedben. Egyes asztrológusok vallják: akkor lesz fiú a gyermek, ha férfias jegyben (Kos, Ikrek, Oroszlán, Mérleg, Vízöntő) fogan, persze ha ez a „megfelelő" időpont egybeesik a nő termékenységi periódusával.


Hiedelem: A holdfény megszépít és megfiatalít

Nem! A holdfényben való fürdőzés nem frissíti fel a bőrt. A növő hold fényénél vágott köröm sem lesz erősebb. A fogyó holdkor kevert arckrém sem fiatalít. Az sem szünteti meg a hajhullást, ha pontosan 28 naponként, teliholdkor levágunk belőle egy centimétert.



Hiedelem: A Hold fényében száradó ruha kifakul

Igaz is, nem is! Igaz, mert a holdfénybe kiteregetett ruha valóban fehérebbre szárad. Nem igaz, mert a holdnak nincs fakító hatása. Mitől lesz akkor fehérebb a textília? A harmattól. A levegőben és a ruhán összegyűlő finom vízcseppeknek magas az oxigéntartalma, ami a párolgás után megmarad az anyagon, és kifehéríti.


Hiedelem: A legjobb halfogás teliholdnál van

Igaz! Holdtöltekor jobban harapnak a halak. Főleg a kicsik. A magyarázat nagyon egyszerű: teliholdnál a vízben élő apró élőlények feljönnek a víz felszínére. A táplálék reményében még óvatlanabbak is, sokkal könnyebben ráharapnak a csalira, mint nappal. Nem tudjuk azonban, miért úsznak fel az állatkák a Hold fényére.


Hiedelem: Kertészkedjünk a Hold járása szerint, nagyobbra és szebbre nő a zöldség!

Igaz! Az okát még nem tudjuk. Csak találgatják a kutatók, hogy a Hold fénye vagy a vonzása van ilyen hatással a növényekre (a holdvonzás okozza 6-6 óránként az árapály jelenséget). A kertészek már évszázadok óta a Hold járása szerint ültetnek. A babot és a salátát (magról) újholdkor vagy az első holdnegyedben vessük el, a sárgarépát, a fehérrépát, a póréhagymát teliholdnál vagy előtte, a negyedik holdfázisban ültessük ki. Rózsa telepítésére vagy metszésére legalkalmasabb az újhold időszaka és az első holdnegyed.


Hiedelem: Teliholdkor sokkal több bűncselekményt követnek el

Nem bizonyított! A kutatók egyes embereknél (legtöbbjüknél éjfél körül) valóban fokozott éberséget tapasztalnak. Eddig azonban még senki sem bizonyította be, hogy ez a feszült, nyugtalan állapot vezetne bűncselekmény elkövetéséhez.


Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL