GYERMEK

Ha ebben a pozícióban ül a gyermek, azonnal szólj rá! - Íme, az ok, hogy miért!

Szerző:
Szabó Anna
A gyerekek hajlamosak furcsa helyzetekben ülni, miközben játszanak, és sokszor egészen elképesztő pozíciót vesznek fel. A szakemberek szerint azonban egy bizonyos ülőpóz ártalmas lehet a gyermek későbbi élete során. Ezt a pozíciót úgy is nevezik, hogy „W pozíció”, ugyanis a lábak legyezőszerűen egy W betűt alkotnak.

 

Mi a „W pozíció"?

Ez a pozíció rendkívül kényelmes a gyerekek számára, ugyanis stabilitást biztosít, mert, ahogy a lábaik hátra vannak hajtva, jelentősen meg tudják támasztani magukat. Nem is gondolnánk azonban, hogy a "W pozició"  mennyi problémát rejt magában. Ezek a problémák, beleértve az ortopédiás gondokat is, megmutatkozhatnak a posztuláris kontroll, a stabilitás késleltetett fejlődésében, valamint hátráltatják a kifinomult motoros képességek kialakulását is.

Miért?

A „W pozíció" szükségtelen nyomást helyez a gyerekek térdére és csípőjére, mely számos potenciális következménnyel jár. Arról nem beszélve, hogy a gyerek gerincét egy meggörbült helyzetre készteti, mely szintén káros. A nyomás bizonyos területeket érint, csak úgy, mint a forgókat, az ínakat, és a sarkakat. Ezen izmok meghúzása a későbbi helyes testtartás kialakulásában okozhat nehézséget, továbbá a stabilitás fejlődése is kárát láthatja.

Hogyan üljön a gyermek játék közben

A törökülés például egy nagyon kényelmes pozíció, arról nem beszélve, hogy egyenes testtartást eredményez, és csökkenti a csípőre és a térdekre nehezedő nyomást. Ha tehát azt látod, hogy a kicsi felveszi a „W pozíciót" játék közben, finoman szólj rá, és kérd meg, hogy inkább törökülésben játsszon tovább.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL