GYERMEK

Tanuljunk együtt a csemeténkkel

Szerző:
Szabó Anna
Az iskola szó hallatán sok gyereknek, szülőnek görcsbe rándul a gyomra. A fél évi beszámolók, a lázas készülődés mindenkit megvisel. Tippjeink segítségével azonban sokkal könnyebbé tehetitek a tanulást.

1. Rendszeresség

Nagyon fontos, hogy minden nap ugyanakkor kezdjetek el foglalkozni a házi feladattal. Az iskola után hagyjuk, hogy kipihenhesse magát a gyerek, így felüdülve, pihenten tud majd koncentrálni a feladataira.


2. Egyedül nem megy

Ha a gyereknek valamelyik tantárgy nagyon nehezen megy, és az egyik osztálytársa tudna segíteni, érdemes áthívni a tanuláshoz. A szülőnek nem lesz az a rossz érzése, hogy nem tud segíteni a tanulásban. A csemete is szívesebben foglalkozik majd a nem kívánatos feladatokkal, és egy számára kedves osztálytára magyarázza el a feladatokat.


Szeretet, bizalom

3. Motiváció

Amikor már elkészült minden feladat, nem árt együtt átnézni a következő anyagrészt a tankönyvben. Így sokkal magabiztosabb lehet a gyerek, hogy olyat tud, amit a társai még nem tanultak.
A tudás értékeléséhez nagyon fontos. A gyerek kedvet kap a tanuláshoz, és nem egy kötelező feladatnak érzi majd az iskolát, hanem fontos dolog lesz számára, amely a javát szolgálja.


4. Tanárprobléma. Kinek adjunk igazat?

Fontos, hogy a gyerek érezze, a szülő mindig mellette áll. Ha panaszkodik az egyik tanárára, biztosítsuk megértésünkről, szeretetükről, és próbáljunk megoldást találni. Egy gyerek számára elég nagy problémát jelent az, ha nem nézhet fel egy pedagógusra. Sajnos sokszor mi felnőttek sem jövünk ki mindenkivel, de tudjuk, hogy ezt el kell fogadnunk. A gyerekek kudarcélményként élik meg azt, ha egy tanárral rossz a kapcsolatuk.


Sok, sok dicséret!

5. Szemrehányás? Nincs értelme.

Veszekedéssel annyit érhetünk el egy gyereknél, hogy bizalmatlan lesz a szülővel szemben. Együtt tanulásnál próbáljunk játékosan magyarázni, és próbáljunk türelmesek maradni.


6. Vita az osztályban?

Ha az iskolatársak bántják a gyereket, érdemes először az osztályfőnökhöz fordulni segítségért. Kérjük meg, hogy osztályfőnöki órán vezesse rá a gyerekeket arra, hogy egyik gyereknek sincs joga bántani, megalázni a társát. Ha újra panaszkodik a gyerek, beszéljünk az osztálytársak szüleivel.


Megértés, türelem!

7. Ne szidjunk!

Az egyes osztályzat nagyon tud fájni a gyereknek. Ha úgy szerezte a rossz jegyet, hogy eleget készült az adott dolgozatra, akkor valami egyéb tényező miatt (pl. fáradtság, a koncentrálóképesség csökkenése) születhetett a negatív jegy.


8. Büntessünk az eredményért?

Az érthetetlen büntetésektől csak még idegesebbé válik a gyerek, és fellázad. A legjobb megoldás az, ha elmagyarázzuk gyermekünknek, hogy mit miért nem szabad. Ha szobafogságra ítéljük a gyereket, azzal nem oldunk meg semmit. A probléma ugyan úgy fennáll. Így nem alakul ki, vagy csak nagyon nehezen a felelősségtudat.





 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL