SZÉPSÉG

A legjobb formában

Szerző:
Szabó Anna
A férfiak szerint a legizgatóbb női testrész a mell. Persze, amíg szép, feszes és gömbölyű. És ha kezd múlni a feszesség? Nem kell feltétlenül belenyugodni…
A mellet mindig lefelé húzza a súly. A nehézségi erő ellen nem tehetünk semmit, a normális öregedési folyamat túlnyújtása ellen azonban érdemes küzdeni.


Amitől óvakodni kell a szép mell érdekében

1. A dohányzástól, mivel a nikotin szűkíti az ereket
2. A hirtelen súlyingadozástól. Állítólag, ha 1 kg-t felszedsz, a melled 20 grammal gyarapodik. Fogyás esetén viszont értelemszerűen a mell súlya csökken. Ha tehát 10 kg-t lefogysz, akkor az a melled esetében 20 dkg súlycsökkenést jelent. Ez nagyon sok, hiszen egy átlagos mell kb. 40 dkg-t nyom. A fogyás-hízás miatt a mell bőre túlságosan „kitágul”, tehát petyhüdten lógni kezd.



Fontos

A legfontosabb a megfelelő folyadékmennyiség bevitele. Ha ugyanis a test nem jut elég folyadékhoz, a kötőszövetben lévő tartalékaihoz kénytelen nyúlni. Naponta legalább két liter – lehetőleg ásványvizet, gyógyteát, vagy frissen facsart gyümölcslevet – fogyassz.



Ha nem tudod elfogadni a melledet

Ha mindenképpen elégedetlen vagy a melleddel, alávetheted magad egy plasztikai műtétnek. Fontos azonban, hogy csak tapasztalt orvoshoz fordulj, akit bátran kikérdezhetsz a műtét előnyeiről, hátrányairól, és a lehetőségeidről. Lényeges, hogy időben tájékozódj a lehetséges mellékhatásokról is. Az operációt alaposan gondold meg!



Ne feledd: a legszebb mell az egészséges mell

Járj rendszeresen rákszűrésre, havonta egyszer pedig végezz önvizsgálatot. Amennyiben a legkisebb elváltozást tapasztalod, azonnal keresd fel a szakorvost.


Tanácsok minden életkorra

1. Fontos a jó testtartás. Álladat tartsd egyenesen, a válladat engedd le, és húzd ki magad! Ha egy könyvet teszel a fejedre, gyakorolhatod otthon is a megfelelő testtartást.
2. Éjjel lapos párnán aludj! Ha nem így teszel, könnyen előfordulhat, hogy ráncok keletkeznek a melleden.
3. Ha kivágott estélyi ruhát veszel fel, tegyél a kebledre és a válladra kevés aranyport. A fényben remekül érvényesülnek majd ápolt, formás melleid.
4. Viselj alakodhoz, méretedhez, személyiségedhez illő melltartót! Jó formát ad, ráadásul pihenteti a kötőszövetet is.



20 évesen

Mindenki tudja, hogy a mell a húszas éveinkben van a legjobb (legszebb) formában. A kötőszövet ugyanis ilyenkor a legrugalmasabb, miközben a puha mirigyállomány kb. 30 éves korig fejlődik. Ha meg akarod tartani melled feszességét, kerüld el a kötőszövet ellenségeit, elsősorban a túl sok napfényt. Az UV-sugárzás árt a véredényeknek, amelyek a szövetek megújulásáról gondoskodnak.


Ápolás

Nyáron ugyanolyan naptejjel krémezd a melledet, mint amilyennel az arcodat. Ha a melleden pattanások keletkeznek, fordulj bőrgyógyászhoz. A gyógyteás lemosás, krémezés, a szolárium sokaknál bevált.

Edzés

Már húszévesen is szükséges a mell kötőszövetét váltakozó zuhannyal edzeni. Reggelenként háromszor hideg, és meleg vízzel, körkörös mozdulatokkal zuhanyozd le a melleidet.


30 évesen

A legtöbb harmincas nő túl van már egy vagy két terhességen, és ez meglátszik a mellén is. Nagysága átmenetileg megduplázódott, tehát a bőr nagyon kinyúlt, ráadásul a megnagyobbodott tejmirigyek a szoptatás idején a zsírszöveteket is elnyomták. Sokszor ezek később sem regenerálódnak, ezért a mell sokkal kisebb, és ráadásul petyhüdtebb lesz.


Ápolás

Hetente egyszer tegyél a melledre pakolást. Villával nyomj szét fél avokadót, majd keverd össze 50 g búzacsíra olajjal, és egy-egy teáskanálnyi mézzel, tejszínnel. Kend magadra, majd hagyd 20 percig hatni. Eredmény: a bőr megpuhul és kisimulnak a ráncok.

Edzés

A váltózuhany és a masszírozás egyaránt ajánlott. Finom kefével, óvatosan mindkét melleden írj le alulról felfelé két félkört. Ezután krémezd be a kebleidet: a borostyánkivonat javítja a vérkeringést, a fűzfakivonat kisimítja a bőrt.


40 évesen

Az érettebb nőknél különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. A tápanyaghiány – főleg a C-vitaminé és a cinké – károsítja a kötőszövetet, mivel ez háromnegyed részben kollagénrostokból áll, és a kollagént felépítő enzimeknek szükségük van ezekre az anyagokra.

Ápolás

Fiatalító, bőrmegújító hatású a rendszeres bőrradírozás. Speciális készítménnyel finoman, óvatosan radírozd a bőrt, majd váltózuhannyal öblítsd le. Hidratálókrémmel minden zuhanyzás után krémezd be a melledet.

Edzés

A tornagyakorlatok javítják a vérkeringést, erősítik a kötőszövetet. Karodat emeld fel a mell előtt, tenyered tedd össze, könyöködet tedd szét. Tenyereidet néhány másodpercig nyomd egymáshoz, majd lazíts. Harmincszor ismételd.


50 évesen

Megfelelő szépségápolással, egészséges életmóddal és rendszeres sporttal ebben a korban is megőrizhető a keblek szépsége. Az alábbi ápolási és edzési szabályokat feltétlenül tartsd be, ha szép, feszes melleket akarsz.

Ápolás

Masszírozd rendszeresen a melledet a nyak irányába, óvatos mozdulatokkal, körkörösen! Ezáltal javul a vérellátás, és üdén tartod a kötőszövetet. Nagyon hatásos a krémpakolás: mellápoló krémmel vastagon kend be a melledet, majd átlátszó fóliával tekerd be, és pihenj egy-két órát.

Edzés

Vegyél a kezedbe súlyzókat, és a karodat emeld fel oldalra vízszintesen. Ezután a súlyzókat magad előtt húzd a melledhez. Öt ismétléssel kezdd, majd emeld az adagot háromszor tízre.

Tipp: súlyzók helyett használhatsz ásványvizes üvegeket is.


Milyen melltartót válasszunk?

Vékony, vagy vastag pántos, esetleg pánt nélküli, merevítős vagy egy könnyed sportos modell? Az alkatunknak és korunknak megfelelő típust kell választanunk. A jó melltartó a mell legelőnyösebb formáját hozza ki, miközben viselőjét nem zavarja a mozgásban, és a bőrét sem irritálja.


20 évesen nem feltétlenül szükséges, de közérzetjavító lehet egy pánt nélküli, vagy vékony spagetti pántos melltartó, előformázott kosárral. Míg a könnyed, merevítők nélküli fazon kényelmes, a merevítős nőiesebb formát kölcsönöz.

A merevítős melltartó nemcsak a melleket formálja előnyössé, de szép dekoltázst is mutat. Ha kisebb a melled, választhatsz vékony vállpántos modellt, a csipkével borított, szélesebb pánt viszont jól tartja a nehezebb melleket is.

A melltartó oldalt és a hátrészen is szélesedik, ezáltal nemcsak összetart, de biztosabb tartást is ad, a megerősített pántokkal együtt. A kosár kiképzése alul erősebb, felül csipkés, így egyesül a funkció és az esztétikum.


Ha nagyobb keblekkel rendelkezel, teljes kosaras modellt válassz, erősített pántokkal. Elsődleges a melltartó funkciós jellege, például olyan speciális anyagú, ami mindkét irányba tágul, ezáltal biztosítja a mell számára a legnagyobb kényelmet.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL