DIVAT

Melegítsd a lábad!

Szerző:
Szabó Anna
A harisnya, a modern divat egyik fő eleme, a szexualitástól az elegancián át a praktikumig sok-sok öltözködési - és esztétikai formában nyilvánulhat meg viselése. Kinek kinek ízlése és igénye szerint, mindenesetre a harisnya a nőies viselet egyik kiemelkedő részlete.

Sokan utáljuk a telet, a hideget, de ne feledjük, hogy nyáron sokkal korlátozottabbak az öltözködési lehetőségek. A nagy melegben kinek van kedve a zárt cipőkhöz, vagy a sálakhoz, vagy a harisnyák viseléséhez? Pedig ami igazán öltöztet, ami igazán elegáns, az általában nem a nyári időszakban viselt darabok közül kerül ki. Ha másért nem is, hát legalább ezért élvezzük a hűvösebb, hideg évszakokat.

Szerencsére 2007 trendjére is a sokféleség a jellemző. A hosszúságtól a mintázatig, óriási spektrumból válogathatunk. A nyáron viselt neccet sem kell félretenni, hiszen egy alá húzott testharisnyával már nincs okunk a fagyoskodásra.

Mintázatban nincs határ: Karácsonyra, partikra választhatunk akár halálfejest is:



Harisnya történet dióhéjban

A 4. század óta fennmaradt középkori képeken láthatóak különféle harisnyanadrágokra emlékeztető ruhadarabok, melyeket ekkor még férfiak is viseltek. A kötött harisnyát először a 16. században kezdték viselni, ekkor különült el a nadrág és a kapca rész. Különféle anyagból más-más hosszúságra szabott kapcák készültek a társadalom különféle rétegeinek, és ekkor még célja egyértelműen a praktikum, a melegítés volt. Általában a szoknya -csizma kombináció takarta. Az 1920-as évektől lassacskán kivillantak a szexis bokák, így a harisnya is nagyobb szerephez jutott az öltözködésben. A selyem, nejlon és kötött harisnyák iránt megnövekedett igény miatt a kézi szövést a gépek vették át. A 30-as évek Kanadájában még botrányt okozott, ha egy munkás asszony selyemharisnyát öltött magára, hiszen ez akkor még a fényűzés, a jólét egyik erőteljes szimbóluma volt. Magyarországon az ötvenes években vált elterjedté, anyáink mesélhetnének róla milyen nagy boldogság volt akkor hozzájutni egy ilyen igazán nőies kiegészítőhöz. Napjainkban igen sokféle vastagságban, színben mintázatban, és hosszúságban kaphatóak. A legvékonyabb kötést, a hajszálvékony fajtát 5 denes szálnak hívják, vastagnak a 30-40 denes nadrágokat nevezzük.


harisnya- és zokni fajták:


Ma Magyarországon ha azt mondjuk harisnya, vagy zokni, először általában a Calzedonia márka jut eszünkbe, de sok más divatcég forgalmaz szép- és izgalmas mintázatú termékeket. Ilyen pl. a women' secret, a Bellinda, a Gatta, vagy La Perla, Palmers, stb..


Haladjunk hát a rövidektől a hosszúkig

 

Zoknik, lábszár, térd - és bokamelegítők:


Térdharisnyák, lábszárig érő harisnyák, lábfej nélküli- és kantáros harisnyák:

 

Combfixek:


Vastag, meleg csípőfazonok:


Klasszikus, mintás vékony harisnyák elegáns alkalmakra:


Extrém harisnyák (pl. egész testet befedő):

 

fotók: Calzedonia, Gatta, La Perla, Tranzparenze, Palmers, Funkyboutique, women' secret

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL