KÖZÉRZET

A kínai óra nem téved - Fedezd fel, melyik szerved nem működik jól!

Szerző:
Szabó Anna
Testünket különböző energiarendszerek, úgynevezett meridiánok hálózzák be. Ezek a meridiánok egyfajta csatornák, melyeken az energia (jó esetben!) zavartalanul áramlik. Ez a kínai biológiai óra megmutatja azokat az intervallumokat, melyekben energiakeringés történik a testben, és a test legerősebb energiaszintjeit. Ha az adott területen probléma merül fel, a tünetek érzékelhetőek.

  Yin és Yan meridiánok

Összesen 12 meridián van, amely a test főbb szerveihez tartozik. Ezek a tüdő, vastagbél, gyomor, lép, szív, vékonybél, hólyag, vese, patkóbél, epehólyag és máj meridiánok. A kínai orvostudományban ezek a szervek yin-re és 6 yan-ra vannak osztva. A yin meridiánokhoz azon szervek tartoznak, amelyek gyűjtik, tárolják, feldolgozzák az anyagokat és az energiát, így a máj, a tüdő, a lép, a szív és területe, továbbá a vese ide sorolható. A yang meridiánokhoz azon szervek tartoznak, amelyek cserélik és kiválasztják az anyagokat és az energiát, tehát a vastagbél, a gyomor, a vékonybél, a hólyag, a patkóbél és az epehólyag.

A kínai orvoslás szerint a meridiánok 24 órán keresztül dolgoznak, 12 intervallumra osztva. Amikor egy meridiánnak a legmagasabb az energia szintje, akkor a vele ellentétesnek a legalacsonyabb.  Egy kínai orvos első kérdése a betegeihez, hogy a nap melyik időszakában jelentkeznek a tünetei. Ebből tudja, honnan ered a probléma gyökere, és, hol van probléma az energiakeringéssel, ahogyan azt is képes felmérni, hogy túl sok-e az energia.

Ha tehát valamilyen tünetet észlelsz magadon, az a legjobb, ha figyelemmel kíséred biológiai órádat és leírod, mikor jelentkeznek a tünetek. Sőt, azt is érdemes feljegyezni, hogy mikor vagy a legenergikusabb és mikor ébredsz fel éjszakánként – ez szintén azt jelzi, ha valami probléma van a test egy adott részén.

 A szervek legintenzívebb működésének ideje

Hajnali 1-től 3-ig máj (méregtelenítés, izmok, szem)

Hajnali 3-tól 5-ig tüdő (bőr)

Hajnali 5-től 7-ig vastagbél (bőr)

Reggel 7-től 9-ig gyomor (nyirok, emésztés)

Reggel 9-től 11-ig lép, hasnyálmirigy (nyirok, emésztés)

Délelőtt 11-től 13-ig szív (artériás vérkeringés)

Délután 13-től 15-ig vékonybél (emésztés, artériák)

Délután 15-től 17-ig hólyag (csontok, fogak, tisztulás)

17-től 19-ig vese (csontok, fogak, fülek, szűrés)

19-től 21-ig szív réteg (szűkület a vérerekben)

21-től 23-ig patkóbél (hőszabályozás)

23-tól hajnali 1-ig epehólyag (emésztés, izmok, szem)

 

A szervek kevésbé intenzív működésének ideje

Hajnali 1-től 3-ig vékonybél (emésztés)

Hajnali 3-tól 5-ig hólyag (csontok, fogak, tisztulás)

Hajnali 5-től 7-ig vese (csontok, fogak, szűrés)

Reggel 7-től 9-ig szív réteg (szűkület e vérerekben)

Reggel 9-től 11-ig patkóbél (hőszabályozás)

Délelőtt 11-től 13-ig epehólyag (emésztés, csontok, szem)

Délután 13-tól 15-ig máj (méregtelenítés, csontok és szem)

Délután 15-től 17-ig tüdő (bőr)

17-től 19-ig vastagbél (bőr)

19-től 21-ig gyomor (nyirok, emésztés)

21-től 23-ig lép, hasnyálmirigy (nyirok, emésztés)

23-től hajnali 1-ig szív (artériás vérkeringés)

 

Vegyük például a májat: a legmagasabb energia/működési szintje hajnali 1 és 3 között van, ugyan ebben az időben a vékonybélnek a legalacsonyabb az energia szintje. Mikor későn eszel és utána lefekszel, az étel még nem szívódik fel jól a vékonybélben, így a test energiája ilyenkor alacsony szinten működik.

Viszont mikor intenzíven végzel valamilyen tevékenységet, a szervek fokozottan működnek. Az energiatöbblet megterheli a szervezetet, és különböző tünetek fogják jelezni, hogy itt az idő az energia túltengés csökkentésére.

Ha intenzív tevékenység esetén egy szerv gyenge, akkor meg kell erősíteni azt. Emellett léteznek más gyógymódok is, amelyek segítenek az energia visszaszerzésében, például az akupunktúra, homeopátia stb.

 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL