GASZTRO

Borsos tepertős pogácsa

Szerző:
Szabó Anna
Igazi hétvégi ínyenc finomság. A tepertős pogácsáról mindig drága nagymamám jut eszembe. Amikor felnőttem, az volt az első dolgom, hogy elkészítsem a számomra oly kedves süteményt.

Borsos tepertős pogácsa

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt (szitált)
- 40 dkg tepertő
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- fél dl fehér bor
- 10 dkg margarin
- 2-3 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 púpozott teáskanál só

1. 1 dl tejet langyosra melegítünk, majd elkeverjük a cukorral és a jól elmorzsolt élesztővel. Meleg helyen, letakarva felfuttatjuk.

2. Az átszitált lisztet, sót, bort, margarint, tejfölt, borsot, a már felfuttatott élesztőt, és annyi tejet, hogy rétestészta állagú tésztát kapjunk, jól összedolgozzuk, majd vékonyan kinyújtjuk. Az előzőleg ledarált tepertővel megkenjük a kinyújtott tésztát, és úgy csavarjuk fel, ahogy a rétest szokás.

3. Fél órán át pihentetjük, majd újra kinyújtjuk és felcsavarjuk. Fél óra múlva megismételjük a műveletet, majd harmadszor is kinyújtjuk. Ha már a harmadik fél órás pihentetés is letelt, akkor 2 centire nyújtva, a tészta tetejét késsel bevagdossuk, felvert tojással megkenjük, és kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

4. Kikent tepsire, egymástól kb. 2 centire helyezzük a pogácsákat, és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL