GYERMEK

5 dolog, amivel kapcsolatban muszáj igazat mondani a gyermekednek

Szerző:
Szabó Anna
Mindig meg kell mondani az igazat, ha a gyerekkel kapcsolatos, ezzel ugyanis a szülők hozzásegítik saját igaza megtalálásához. A gyermekek egyébként is megérzik, ha titkolnak előle valamit, csak sokszor nem tudják, mi zavarja őket annyira. Ha megmondjuk az igazat, elmúlnak aggodalmai, ha kétségben hagyjuk, aggódása súlyosbodni fog, ez pedig kényszerképzetekhez is vezethet.

 

A gyerekek sokkal korábban kezdenek érdeklődni a szexualitás iránt, mint ahogy azt a szülők gondolják. Egyszerű szavakkal elmagyarázhatjuk, hogy a kisfiúk mások, mint a kislányok, és nem szokás az udvar közepén lehúzni a bugyit. Esküvői menet vagy terhes nő látványa jó alkalom arra, hogy a szerelemről, születésről ejtsünk szót, korának megfelelő szinten válaszoljunk kérdéseire. Legyünk fesztelenek, nyitottabbak, és a gyerek kérdezni fog.

Van, amiről nehéz beszélni

Ha nehezünkre esik beszélni, például egy spontán vetélésről, fogalmazzunk meg előre néhány mondatot a saját megnyugtatásunkra. Persze ha már benne vagyunk, maguktól jönnek a szavak. Ne dramatizáljuk a dolgot: ha nem túlozzuk el, a gyerek képes lesz megérteni. Ha eltitkoljuk, és esetleg valahonnan tudomást szerez róla, bűnnek fogja tartani – máskülönben, miért hallgatták el a szülők?

Tudhatja, miért született

Mondjunk valami kedveset, megnyugtatót. Például: „nem vártunk rád, nem akartunk gyereket, de milyen jó, hogy megszülettél. Sajnálnánk, ha nem lennél." Ezzel elfogadottnak érzi magát, és nem felesleges koloncnak szülei nyakán.

Élet, halál, félelem

A felnőttek aggodalmait a gyerek tökéletesen képes átérezni. Két és fél évesen már felfogja: a halál valami végleges, nem befolyásolható. Feltétlenül magyarázzuk el azonban, hogy a nagypapa halt meg, ő életben maradt. Sok gyerek ugyanis magára vonatkoztatja a „meghalást".

Zavar? Mondd el!

Ha feszélyez bennünket a téma, erről a zavarról beszéljünk a gyereknek. Irányítsuk olyan emberhez, aki nyíltabban tud szólni a kényes témákról. Nem szabad, hogy a gyerek tabunak érezzen dolgokat, azt azonban meg kell tanítanunk, hogy mi a „kényes" dolog, és kivel lehet (illik) szót váltani róla.

Aggodalmak, gondok, düh

A gyerek ne magát hibáztassa a szülő rosszkedvéért, és ne is tartsa apját, anyját tökéletes, csalhatatlan lénynek. A látszatból való kiábrándulás ugyanis idővel teljes elforduláshoz vezethet. Legyenek azonban saját „védett" területeink, és adjuk tudtára, hogy mindenkinek szüksége van titkokra. Mi se törjünk be mindenhová, hagyjunk meg egy titkos zugot a kis lelkében.

 

gyermek gyermeknevelés szülő
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL