KÖZÉRZET

Így találhatod meg tested egyensúlyát

Szerző:
Szabó Anna
Kávé, cukros italok, csokoládé, készételek… Számos olyan élelmiszert fogyasztunk, melynek hatására a szervezetben túlságosan sok sav termelődhet. Emiatt persze a vese, a tüdő és a vérkeringés is terheltté válhat, amely különböző betegségek okozója lehet. Tippjeink segítségével megkönnyítheted szervezeted munkáját, így a közérzeted is sokkal jobb lesz.

 

A savak nagyban hozzájárulnak az energiatermeléshez, és ha megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor nem is okoznak gondot. Azt, hogy egy adott közeg savas, lúgos vagy semleges, a savak és bázisok egymáshoz viszonyított aránya határozza meg. Ezt nevezzük sav-bázis egyensúlynak. Ha azonban a nem megfelelő mennyiségű bázikus anyagok bevitele miatt túl sok sav keletkezik, az a különböző szervek, sőt, akár egyes szervrendszerek működésére is kihathat.

 

Mik a savak?

A savak olyan anyagcseretermékek, amelyek a szénhidrát lebontása, a zsírégetés és a fehérje-anyagcsere során keletkeznek. Ha megeszel egy nagy adag felvágottat, tojással és sajttal, az például savtöbblethez vezethet. Az italok egy része, például a kóla, foszforsavat tartalmaznak, így minden egyes korttyal hozzájárulsz ahhoz, hogy leterheld a szervezetedet. Az elsavasodásban azonban nemcsak a táplálkozás játszik közre. Például az alváshiány, a negatív stressz, a harag, a félelem, a nikotin, a mozgáshiány, de akár a teljesítménysport is könnyedén előidézheti.

Mit okoz a túlzott savasodás?

A szervezet hosszú ideje fennálló leterheltsége bizony számos betegség kiváltója lehet – leggyakoribbak a köszvény és a csontritkulás. Fontos vészjel lehet az állandó levertség, a krónikus fáradtság, a cellulitis, a különböző emésztési zavarok vagy éppen a túlsúly.

Az élelmiszerek csoportosítása

 

Az élelmiszereket 3 csoportba osztjuk: savas, bázikus és semleges. Nézzük, mely csoportba, mely élelmiszerek tartoznak.

Savas hatásúak

-          A legfontosabb savképzők a húsok, a felvágottak, a hal, a tojás és a túró.

-          Az alkohol, a kávé és a foszforsavat tartalmazó italok (pl. limonádé, kóla) szintén elősegítik a savképződést.

-          A cukor kedvezőtlenül befolyásolja a bélrendszer működését, ugyanis megemésztése során pótlólagos savak termelődnek.

-          A fehér lisztből készült termékek szintén savat termelnek.


Bázikus hatásúak

-          A zöldségek nagy része bázikus hatású, különösen kedvező a burgonya, a sárgarépa, a spenót, a hagyma és a fejes saláta fogyasztása. Ám itt is vannak kivételek: a zöldborsó, a lencse, a bab is savképző!

-          A gyümölcsök szintén bázikusak. A gyümölcssavak nem borítják fel a sav-bázis egyensúlyt, mert gyorsan leépülnek.

-          Gyógyteák, szénsavmentes ásványvíz, friss zöldség- és gyümölcslevek, hajdina szójaital.

Semleges hatásúak

-          A teljes kiőrlési lisztből készült termékek a savak mellett bázikus ásványi anyagokat is bőséggel tartalmaznak, így semlegesnek számítanak.

-          Az olajok (például az olíva- vagy mandulaolaj) szintén közömbösítő hatásúak, zsírsavtartalmuk nem emeli meg a szervezet savszintjét.

 

Tippek semlegesítésre

-          Az aszalt gyümölcsök csodálatos bázikus források. 100 gramm mazsola például 150 gramm savképző hús hatását semlegesíti.

-          200 gramm burgonya 100 gramm sovány marhahúst képes közömbösíteni. Egy nagy adag hús vagy hal elfogyasztásakor azonban a burgonya mellé érdemes salátát is fogyasztani, hogy tökéletes legyen a kiegyenlítődés.

-          Ha naponta fogyasztasz fehér kenyeret, akkor étrendedbe ajánlott sok salátát és párolt zöldséget is beiktatni.

-          100 gramm tészta mellé 300 gramm zöldséget kell elfogyasztani, hogy semlegesítsd a savas hatást.

A helyes étrend

Körülbelül négyszer annyi bázikus élelmiszert illik fogyasztani, mint amennyi savképzőt. Így a szervezetnek elegendő mennyiségű bázikus anyag áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy a káros savakat semlegesíteni tudja. Ehhez társulnak még a semleges élelmiszerek, amelyek nem veszélyeztetik a szervezet sav-bázis egyensúlyát. A helyes étkezés mellett természetesen javasolt a napi 7-8 óra pihentető alvás, munka közben akár óránként néhány perc relaxálás, és a hetente 3 alkalommal történő 30 percnyi mozgás.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL