KÖZÉRZET

Fájdalmas napjaink

Szerző:
Szabó Anna
Minden hónapban meg kell küzdenünk a menstruáció okozta kellemetlenséggel. Ha rendszertelen havivérzés vagy közti vérzés jelentkezik, érdemes szakembert felkeresni. Összegyűjtöttük neked a leghatásosabb gyógymódokat a kellemetlen napokra.

A menstruáció természetes dolog. Minek annyit emlegetni? Sokan így gondolkoznak, és átsiklanak az igen fontos kérdések fölött. Rendszeresen túl erős a vérzésem, és fájdalmas görcsök kínoznak. Bizony ezeket a tényeket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az erős vérzés hátterében olyan betegségek is lehetnek, amelyeket egy orvosnak időben kell észlelnie ahhoz, hogy elkerülhessék a súlyos következmények kialakulását. Ilyen komoly esetben a kezelés nem várhat.

Melyek a leggyakoribb panaszok?

Menstruációs görcsök

Amennyiben csak ritkábban észleled, nincs okod az aggodalomra. Ha már rendszeresen tapasztalod, és szinte elviselhetetlenné válik számodra, hormonális problémáról beszélünk, amely gyógyszerrel kezelhető. Mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat.
Az erős görcsök ugyanis szervi elváltozásra is utalhatnak. Ilyenkor a nőgyógyász kér egy alapos kivizsgálást, hogy kizárhassa a mióma (jóindulatú daganat a méhizomzatban), vagy endometriózis (méhüregen kívül található, méhnyálkahártya csomók), illetve különböző gyulladásos betegségeket.

Az efféle kialakult betegségek gyógyszerrel is kezelhetőek, de előfordul, hogy elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

Elmaradt menstruáció

Várandósság vagy a klimax is okozhatja. Nehéz fizikai megterhelés, mint pl. a sport, és a koplalással együtt járó fogyókúra is előidézheti.

Ha már három hónapnál tovább elmarad a menstruációd, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászodat.

Közti vérzés

Előidézheti a stresszes életmód, amely könnyen felboríthatja a hormonháztartást. Ha nagyon ritkán jelentkezik a tünet, nincs ok az aggodalomra. Amennyiben fogamzásgátlót szedsz, és mellette jelentkezik a közti vérzés, akkor lehetséges, hogy magasabb ösztrogéntartalommal rendelkező gyógyszert kellene szedned. Sokszor azonban előfordulhat középidős vérzés is a tüszőrepedés jeleként, mely a fogantatás optimális idejére utalhat.



Közti vérzés lehet ciszta (folyadékkal telt tömlő a petefészekben), polip (a méhnyálkahártya elburjánzása), vagy a már említett endometriózis és a nyálkahártya gyulladása miatt is.

Rövid ciklus

Okozhatja stressz, rendszeres dohányzás vagy a pajzsmirigy is. Vérvétellel kimutatható, hogy mi lehet a háttérben. A tüszőrepedés elmaradása is produkálhatja, mert így a méhnyálkahártya sokkal korábban szakad le. Változó korúaknál pedig a folyamatosan csökkenő hormontermelődés jele is lehet.

Családtervezésnél gondot okozhat a tüszőrepedés elmaradása.

Hosszú, és túl erős vérzés

Gyakran előfordul azoknál a nőknél, akik spirált használnak. Magas vérnyomás, diabetes (cukorbetegség), véralvadási zavarok, és más betegségekre is utalhat.


Feltétlenül szükséges az alapos kivizsgálás, mert a túlságosan erős vérzést okozhatja mióma, gyulladás, polip, edometriózis, és sajnos sokszor még a petefészekben kialakult rosszindulatú daganat is.

Fáradtság, ingerlékenység a nehéz napok alatt

A fáradtság, levertség érzése sok nőnél a menstruáció előtti két hétben jelentkezik, de előfordul a menstruáció ideje alatt is.
A különböző nyugtató teák pl. citromfűtea, ginszengtea, igen hatásosak. Az aromaterápiás levendulaolaj is kiváló feszültségoldónak bizonyul.

Jó, ha tudod!

A nyugtató hatású orbáncfű semlegesíti a fogamzásgátló hatását. Az orbáncfűben magas a hyperforin, amely fokozza a máj működését. Ennek következménye: a gyógyszerek hamar lebomlana. A szakemberek azt javasolják, hogy a különböző orbáncfüvet tartalmazó tabletták helyett teát fogyasszanak a depresszióban szenvedők. Akinek mindenképpen szükséges az orbáncfűre, az nyugodtan fogyaszthatja az előírt mennyiségben teaként, mert az nem pörgeti fel a máj működését.

Az egyes nyugtató hatással rendelkező gyógyszerek is nagy mértékben csökkentik a fogamzásgátló tabletták hatását.

Honnan tudom, hogy normális- e a menstruációm?

Normális vérzésről akkor beszélhetünk, ha ötnél kevesebb betétre vagy tamponra van szükséged. Ha ötnél, vagy annál többre van szükséged, mindenképp fogyassz vasban gazdag élelmiszereket (vörös húsok (marhahús, máj, borsó, szezámmag), amelyek fokozzák a vérképződést.


Menstruációs görcsök esetén,

- a sport is nagyon jó a görcsoldásra. Legyen az jóga, vagy másféle edzésprogram, kiválóak az erős görcsök esetén.

- meleg vizes palack vagy elektromos párna használata.

- eukaliptuszolaj, amely nemcsak fokozza a vérkeringést, hanem görcsoldó hatású is.

- magnézium pezsgőtabletta, kapszula, vagy magas magnézium tartalmú élelmiszerek (pl. banán).


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL