UTAZÁS

Igazi kikapcsolódás Donovalyban

Szerző:
Szabó Anna
Csillámló hó, szikrázó napsütés, friss havasi levegő, lélegzetelállító panoráma. Ki ne akarná szabadidejét ilyen fenséges körülmények között tölteni? Feledve a szürke hétköznapokat síléccel a lábán, és nosza, neki a fehér lejtőnek. A síelés nem csupán sport. A síelés életforma.

Donovaly, magyar nevén Dóval, néhány szénégető település összeolvadásával jött létre, s hamar a környékbeli községek adminisztrációs központjává nőtte ki magát. Lakosai többségében favágók voltak, de volt, aki a környékbeli kohókban kereste a kenyérre valót. A községet okiratban először 1710-ben említik. A II. világháború alatt a német hadsereg elől menekülők, valamint partizáncsoportok központjává vált.


A mai település lassan a téli és a nyári sportok, valamint a turisztika központjává vált, erre pedig minden lehetőség adott volt. Elhelyezkedése kiváló. Az Alacsony-Tátra nyugati részén, Besztercebánya, valamint Rózsahegy között vezető főúton, az Alacsony–Tátra Nemzeti Park védett övezetében található.
A környéken tehát számos látnivaló akad.

A községben egy méltán közkedvelt, 1825-ből származó klasszicista stílusú, eredeti belső berendezésű templom található. A falu valódi hangulatát mégis a korabeli faházak adják, a vidékekre jellemző alápincézéssel, s beüvegezett verandával a község méltó díszei.


Napjainkban leginkább üdülőközpontként emlegetik, hiszen állandó lakóinak száma nem haladja meg a 150 főt, mégis 4000 síelő, természetjáró elszállásolására képes. De nem csak ez az oka annak, hogy Donovaly nemzetközi jelentőségű idegenforgalmi központnak számít. A sportolási és szórakozási lehetőségek tárhaza kimeríthetetlen.

Az új rendszernek hála már nem kell a drága időt hosszú, tömött sorokban a pénztárnál tölteni.
A praktikus chipkártya már jó előre beszerezhető, illetve a későbbiekben az internet segítségével újratölthető. A sorban állás jó néhány kellemetlen percétől kímélheti meg magát az ember, ha ezt a megoldást választja. Aki rendszeresen síel, bizonyára így is tesz. Ezután már valóban nem marad más hátra, mint élvezni a friss, havasi levegőt, a szikrázó napsütést, és a hófedte hegycsúcsokat.


A üdülőközpont természetesen nem csak a síelés szerelmeseinek kedvez. Az éjszakai szánkózás leginkább azok számára lesz érdekes, akik nem feltétlenül vágynak sítalpakra, és akad itt lehetőség adrenalin sportok kedvelőinek is. Megfelelő időjárás esetén bizonyosan felejthetetlen élmény lehet például a Nová Hola hegyről való leugrás, vagy akár a méltán közkedvelt snowrafting, melyet a vízisíhez hasonlíthatnánk leginkább. A snowtubing a jól ismert óriáscsúszda megfelelője, mindez természetesen havasított kivitelben. Ezek után garantált, hogy az adrenalin szint a normál fölé emelkedik.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak. Kifejezetten az ő számukra üzemel a Funpark, illetve a Patty Ski síiskola, ahol a gyermekek könnyen elsajátíthatják a síelés profikhoz méltó módszereit, különböző pályákon, akadályokon keresztül gyakorolhatnak, s mindezt oktatók és mesefigurák társaságában.

A kimerítő, síeléssel töltött nap után különböző wellness szolgáltatásokból, és szórakozóhelyekből válogathat az érdeklődő, illetve lehetőség van golfozásra is.


Van itt még bowling pálya, karaoke bár és lézerlövölde. Aki mégis inkább a klasszikus, zenés, ivós, vagy táncolós partikat részesíti előnyben, reményeiben az sem csalatkozik. Partikat a szálloda épületében, valamint a Yeti és Husky apré-ski bárokban szerveznek. A snowboard kedvelőiről sem feledkeztünk meg. Donovaly-n épp az ő számukra készült el a snow park, ahol különböző akadályok segítségével gyakorolhatják majd tudományukat. 

További információ:

parksnow.sk

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL