LELKIPATIKA

Ki a legjobb barátnőd? Egy férfi?

Szerző:
Szabó Anna
Sokan úgy vélik, hogy férfi és nő közötti barátság igen is létezik, és működőképes. De, hogy lehet megőrizni az efféle barátságot, hogy az valóban csak barátság maradjon? Tényleg lehetséges ez?

Kata (26)
Katának már többször az eszébe jutott, hogy ha a legjobb barátnője egy fiú lenne, akkor miért ne feküdhetne le vele. Attól még a barátság megmarad, gondolta. Aztán mindig megpróbált ellenállni a pillanatnyi kísértésnek, amelyet nagyon is jól tett. Ma már azt állítja, hogy a lehető leghelyesebben cselekedett, mert így még mindig ott áll mellett az az ember (legjobb barát), aki szellemileg, és lelkileg a legtöbbet nyújtja számára. Olyan összhang alakult ki Kata és a barátja között, ami örök. Mellette van a legjobb barátja, akiben teljes mértékben megbízik, és aki előtt sosem kell titkolóznia, mert bármit megbeszélhetnek. Kata úgy érzi, hogy igazán, csak egy férfi értheti meg őt.


A kettejük közti kapcsolat sokkal több, mint amit szerelemnek nevezhetünk.

Mária (55)
Két férfival az oldalán szokott sétálni és beszélgetni. Az egyik a férje, akibe mindig is szerelmes volt, a másik a legjobb barátja, aki már hosszú idő óta mellette áll, és jóban-rosszban támogatja őt. Mária szerint szorosabb a kötelék köztük, mint sok szerelmes között.


De mi minderről a pszichológus véleménye?
Valóban létezhet szoros baráti kapcsolat férfi és nő között, ha teljesen kizárják kapcsolatukból a szexet?

- Természetesen, ha mindkét fél biztos abban, hogy egyikőjük sem érez szexuális vonzalmat a másik iránt. Egy őszinte barátság manapság nagyon nagy érték, amit feltétlenül ápolni kell, és semmiképp sem szabad hagyni, hogy elvesszen. Sosem szabad tehát kockára tenni egy komoly barátságot a szexualitással.


- A férfiak nagyon szeretnék tudni, hogy vajon mit gondolnak róluk a hölgyek. Bizony fordítva is ez a helyzet. A szerelmespárok ritkán tárják fel őszintén a véleményüket. A házastársi kapcsolatban élők pedig még ritkábban. Sajnos így egyik fél sem tudja meg, amire igazán kíváncsi. A barát viszont a legőszintébb.

És, ha a férj vagy az élettárs féltékeny a barátra?

- Kényes kérdések ezek. Az emberek többsége bizalmatlan az efféle helyzetben. Egy jól működő, harmonikus, tartós párkapcsolat mozgatórugója a bizalom. Amelyik kapcsolatban ez a fontos mozgatórugó hiányzik, ott elég valószínű, hogy nagyobb a baj.

Amikor két ember bizalommal van egymás iránt, automatikusan megadja párjának a kellő szabadságérzetet, amely nagyon fontos egy kapcsolatban.

- A féltékenység a legjobb barát iránt, csak egy gond lehet a sok közül. A kölcsönös bizalom hiánya miatt lesz az egyik félnek szüksége a párja mellett egy lelki társra, mert nem kapja meg otthon azt a törődést, amire vágyik. Érdemes ilyen helyzetben mindenkinek először magában keresni a hibát. Ha egy párkapcsolat biztos talajon áll, akkor nincs miért rossz szájízzel gyanakodni.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL