KÖZÉRZET

Doktor úr kontra doktornő

Szerző:
Szabó Anna
Sok hölgynek igen is fontos, hogy panaszait nő vagy férfi nőgyógyász kezeli. Aki már a legelején az egyik nem mellett voksolt, semmiképp sem választana ellenkező nemű nőgyógyászt. Mi segítünk neked a döntésben!

Amikor kiválasztjuk a megfelelő nemű nőgyógyászt, szinte egy élere szól a döntésünk. Miért is választanánk másik nemű orvost, ha már az egyikben teljes mértékben megbízunk. Csak az választ mást, aki már az elején is tétovázik, és egyáltalán nem biztos a döntésében.

A felmérések azt mutatják, hogy:

A nők 78 százaléka sokkal szívesebben megy női orvoshoz, és csak 22 százalék fordul férfi nőgyógyászhoz.

A felmérésnek eme része a legérdekesebb, és legelgondolkodtatóbb:
Igen kevesen felelték azt a kérdésre, hogy ,,nekem teljesen mindegy...”

Jobb, ha férfi?

Egy férfi orvos sokkal jobban tudja tisztelni a hölgyeket, és ezáltal jobban odafigyel a panaszaikra. Megértőbb, mint női kollégája.


- Sok beteg úgy érzi, hogy a női nőgyógyászok önmagukból kiindulva kezelik páciensüket, mert úgy ismerik betegük szervezetét, mint a sajátjukét.

-
A női orvosok sokszor könnyedén átsuhanhatnak páciensük panaszai felett.
Pl. A nő orvos betege erős, szinte már elviselhetetlenné váló görcsökre panaszkodik.


A doktornő válasza: ,,Nézze, görcseim nekem is szoktak lenni...”- majd legyint, és ezek után nem foglalkozik páciense panaszával, (pedig ki tudja milyen kóros elváltozás okozhatja az elviselhetetlen fájdalmakat).


- Egy férfi nőgyógyász sosem mondhatják azt, hogy ők jobban tudják: betegük valójában mit érezhet.

- A női orvosok sokkal kritikusabbak. Felmérések igazolják, hogy: Sokan attól félnek, hogy saját nemű szakorvosuknak például egyes magánéleti kérdésekben eltérő a véleménye, és szinte prédikálni kezd betegének.

- A legtöbb férfi orvos nem próbál meg személyeskedni. Kizárólag az orvosi ellátásra törekszik. Sokak tapasztalati szerint távolságtartóbbak, sokkal kimértebbek, mint hölgy kollégáik.


Küzd le a gátlásaidat!

1) Ne feledd, nem szabad gátlásosnak lenned! Akármilyen kellemetlen, és furcsa tünetekről is kell majd beszámolnod, biztos lehetsz benne, hogy nőgyógyászod már hallott ilyen panaszokról.

2) Időzítsd a vizsgálat időpontját, ha teheted a menstruációd követő első hétre. A nőgyógyászok nem ajánlják a menstruációt közvetlenül megelőző időszakot.

3) Ne izgulj, félre a szégyenlősséggel! Egy nőgyógyász számára a nemi szerv ugyanolyan szerv, mint más szakorvos számára pl. a fül, vagy az orr.
Amikor rossz, kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba, jusson eszedbe, hogy a férfiak is járnak urológushoz. Természetes dolog, és nagyon fontos egy szűrővizsgálat, vagy bármilyen típusú kellemetlen tünet orvoslása.

Jobb, ha nő?

- Egy nőgyógyászati szűrő vizsgálat során a legtöbb beteg kiszolgáltatottnak, sebezhetőnek érzi magát.

- A betegek kellemetlenségnek érzik a nőgyógyászati beavatkozásokat, pedig sokszor egyetlen vizsgálaton múlhat a páciens élete, ha például az orvos időben észrevesz egy daganatot.

Sok nőnek megnyugvást okoz,ha orvos nő ül vele szemben.

-
A férfi orvosok közt sokan elég szűkszavúak, így nem minden orvos magyarázza el az adott vizsgálat részleteit.
A női orvosok szívesebben beszélgetnek páciensükkel.
Kérdezgeti panaszai részleteiről, és tanácsokkal látja el.

A felméréskor gyakran elhangzott mondat:
,,Ha nő orvoshoz ül velem szemben: Olyan, mintha a barátnőmnek mondanám el a panaszaimat, kényes titkaimat.”


- Mások szerint, ha női orvos kezeli, akkor sokkal nyugodtabban szánja rá magát, hogy elmenjen orvoshoz, mert talán már találkozhatott az övéhez hasonló panaszokkal saját életében is, és sok tapasztalattal rendelkezik. Ezáltal sokkal megértőbb lehet.


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL