FÉSZEK

Otthon, tisztaságban

Szerző:
Szabó Anna
Családi fészkünk tisztasága, rendezettsége rendkívül fontos. A rendetlen, szennyeződésekkel teli lakás ugyanis közérzetünkre, és egészségünkre is káros hatással lehet. Na, és persze az sem mindegy, hogy milyen tisztítószert használunk a különböző burkolóanyagokhoz.

Apró tippek, de fontosak!

Háztartási napló?

A háztartási napló használata igen hasznosnak bizonyul. Feljegyezhetjük például azt is, hogy melyek azok a tisztítószerek amiket már próbáltunk, és melyik közülük az, amelyik a környezetünkre, és egészségünkre sem olyan ártalmas.

Vigyázzunk a vegyszerekkel!

Egyes tisztítószerek, lemosók, fertőtlenítők mérgező gázokat képezhetnek, ha más vegyszerekkel összekeverednek. A hipó is ilyen veszélyes szer.
A szúrós, erős szagú vegyszerek használatakor feltétlenül nyissunk ablakot.


Óvjuk a ruháinkat!


Amint beköszönt a hideg időszak, egy nagyobb takarítás alkalmával érdemes egy jól zárható nejlontárolóba tennünk a lenge ruháinkat, amelyeket csak tavasszal, vagy nyáron tudunk hordani.

Jó tudni:
Vásároljunk jól zárható nejlontárolókat, amelyek védik ruhaneműinket a szennyeződésektől, és a molyoktól.

Milyen padlóápolót válassz?

A szerves oldószert tartalmazó padlófényező paszták gyönyörű, tartós fényt kölcsönöznek a padlóburkolatoknak, de igen nehezen kezelhetőek.
Az oldatokat gyakrabban kell használni.
Ajánlott a padlófényező emulziók használata, amelyek szilikonolajat is tartalmaznak.


Ezek a típusú padlófényezők általában minden padlótípushoz használhatóak, kivéve a parafához, és a kezeletlen fához.
Otthonunkban különböző burkolóanyagok vannak, és mindegyikhez más tisztítószer használata szükséges, vagy másképp kell tisztán tartani.


Kőburkolat:

Ha kifakult?
A kifakult kőlapokat lakkbenzinnel és acélgyapottal dörzsöljük meg, ezután kenjük át színezett padlófényez ő pasztával.


Ha új?
Amikor a kőlapokat újan rakják le, utána érdemes lenolajjal kezelni a felületét, és minimum két hétig nem szabad felmosni.

Kerámiaburkolat:

Mosogatószeres vízbe mártott felmosóronggyal, majd szarvasbőrrel töröljük át a felületét.
A fugákat jól ki kell tisztítanunk puha sörtéjű kefével, melyet előzőleg tisztítószeres oldatba mártottunk. Időnként nem árt felsikálni a kerámiaburkolatot súrolókefével és padlótisztítóval.


Faburkolat:

Erről a felületről csak száraz ronggyal vagy söpréssel távolíthatjuk el szennyeződéseket, majd csak utána törölhetjük át jól kicsavart, tisztítószeres vízbe mártott felmosóronggyal. Padlóviasszal vagy szilikonolajat tartalmazó padlófén nyel tehetjük még fényesebbé.


Linóleumburkolat:

Tisztítószeres, meleg vízzel tisztítsuk meg ezt a felületet. Vigyázzunk arra, hogy nehogy elázzon a burkolat, mert akkor könnyen tönkremehet. Nagyon fontos, hogy jól kicsavart felmosóronggyal dolgozzunk. Szilikonolajat tartalmaz ó padlófénnyel ápoljuk.


Karcos linóleum?

Lakkbenzinbe vagy terpentinbe mártott acélgyapot dörzsölővel szépen eltüntethetőek a sérülések.




 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL