FOGYÓKÚRA

Centi diéta a lapos hasért

Szerző:
Szabó Anna
Ha a diéta eredményességét eddig a mérleg mutatójáról olvastad le, most ezt felejtsd el, és vedd elő inkább a centimétert. Diétánk segítségével két hét alatt akár két méretet is csökkenhet a derékbőséged.

Ezt a diétát francia dietetikusok fejlesztették ki, kifejezetten azért, hogy megszabaduljunk a zsírpárnáktól és a puffadástól. Az ételek sorrendjét egy héten belül szabadon választhatjuk, de mindegyik ételre sort kell keríteni, és egy héten belül csak egyszer. Két hétig kell folytatnunk a diétát, de utána is érdemes odafigyelnünk arra, hogy kevesebb cukrot és zsírt fogyasszunk. A főzéskor előnyben kell részesítenünk azokat a fűszernövényeket, amelyek segítenek a felfúvódás elkerülésében. Ilyen a fokhagyma, a kapor, a bazsalikom, a borsmenta, a kamilla, a zsálya és a csillagánizs – ezeket bátran használhatjuk az ételek elkészítésénél.


Az eredményt ne a súlyodban mérd!

Hát akkor hol? Természetesen a centikben. Ugyanis derekunk bősége 3 centit, vagyis 1-2 méretet is csökkenhet a második hét után. Ha ezt az étrendet kiegészítjük napi legalább fél óra mozgással – úszással, biciklizéssel vagy akár egy gyors sétával -, az eredmény garantáltan nem marad el.


Étkezések között

Helytelen és nem is célravezető, ha éhesen és erőtlenül lézengünk a két étkezés között. Nem kínozni akarjuk magunkat, csak lapos hasat szeretnénk. Ezért ez a diéta napi két pluszétkezést engedélyez: egy tízórait és egy uzsonnát. Így megakadályozhatjuk energiánk csökkenését és elkerüljük a felesleges nassolást.


Mit ehetünk tízóraira?

1 pohár cukormentes kompót + 1 pohár víz vagy egy kemény tojás


Mit ehetünk uzsonnára?

1 müzliszelet + 1 pohár natúrjoghurt + 1 pohár víz vagy 1 pohár natúrjoghurt + 1 pohár zöldtea vagy 1 dg gyümölcs + 1 pohár víz


Tisztító italok

Ha diétázunk, ajánlatos megválogatni azt is, mit iszunk! A gyógyteák közül tisztító hatású a gyermekláncfű, a bodza, a csalán, a hibiszkusz, és a nyírfalevél. A gyümölcs és zöldségleveket ne keverjük (kivéve az almát és a répát). A frissen préselt-facsart gyümölcsleveket mindig hígítsuk szénsavmentes ásványvízzel.


Étrend 7 napra

1. NAP


Reggeli

3 db kétszersült, 1 dkg vaj, 1 szelet sonka, 1 csésze kávé, vagy zöldtea cukor nélkül.


Ebéd

1 szelet sült marhahús, 3 db vízben főtt burgonya, 1 pohár natúrjoghurt


Vacsora

1 szelet sovány hal (15 dkg), 3 db sült paradicsom, 1 szelet teljes kiőrlésű
kenyér, almakompót.

Almakompót: hámozzunk meg 4-5 db almát, vegyük ki a magházukat, szeleteljük fel. Néhány percre tegyük forrásban lévő vízbe, majd szűrjük le, és teflonedényben forgassuk addig, amíg meg nem puhulnak a gyümölcsök. Langyosan tálaljuk, öntsünk rá citromlevet, majd szórjuk meg édesítőszerrel és fahéjjal.


2. NAP



Reggeli

1 adag müzli, 2 dl sovány tej, 1 kávéskanál lekvár, 1 csésze kávé vagy zöldtea cukor nélkül.


Ebéd

1 szelet csirkemell párolva, 1 adag gyümölcs párolva, 1 adag zöldséges rizottó.

Zöldséges rizottó: felszeletelünk 2 db zöldpaprikát, ½ fej vöröshagymát, és olajban finoman megpároljuk, majd beleöntünk 25 dkg rizst. 1 liter vízben felfőzünk egy leveskockát, először a negyedével 5 percig forraljuk a rizst, majd ráöntjük a többit is. Közben egy másik edényben 25 dkg cukkínit – szeletelve -megsütünk. Ezután a két lábos tartalmát összekeverjük, megszórjuk borssal, és még 5 percig a tűzön hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.


Vacsora

1 adag póréhagymás kagyló, negyed baguette, 1 szelet csokoládé.


3. NAP



Reggeli

Negyed baguette, 1 dkg vaj, 1 kávéskanál lekvár, 1 csésze kávé vagy zöldtea, 1 narancs kifacsart leve.


Ebéd

4-6 dkg főtt tészta, 2 karika ananász, 1 adag fóliában sült hal.

Fóliában sült hal: 2 szelet sovány halat megmosunk, majd leitatjuk róla a felesleges nedvességet. Összekeverünk 2 ek. Paradicsomszószt 2 kk. sovány tejföllel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Kiterítünk egy darab alufóliát, ráteszünk egy szelet halat, a paradicsomos szósz felét, megszórjuk petrezselyemmel, és lezárjuk a csomagot. Ugyanígy teszünk a másik szelet hallal is. Előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük.


Vacsora

15 dkg párolt csirkemell, 1 adag céklasaláta, 1-2 szelet kenyér, 1 csésze édesköménytea.


4. NAP




Reggeli

2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 dkg vaj, 1 evőkanál méz, 1 csésze kávé, vagy zöldtea


Ebéd

1 tonhalas szendvics (majonéz nélkül), 1 narancs.


Vacsora

1 kemény tojás, 20 dkg sovány túró, vagy 1 pohár natúrjoghurt, 1 szelet kétszersült.


5. NAP




Reggeli

1 pohár gyümölcslé, negyed baguette, 1 dkg vaj, 1 csésze kávé, vagy zöldtea


Ebéd

1 adag borjúsült, 4-6 dkg paradicsomos tészta, 1 darab gyümölcs.


Vacsora

1 tányér paradicsom kaporral, 1 adag párolt csirkemell cukkínivel, 2 darab kétszersült, 1 pohár natúrjoghurt.

6. NAP



Reggeli

1 adag diétás tejberizs (3 dkg rizsből, 2,5 dl sovány tejből), 1 db gyümölcs kifacsart leve, 2 csésze kávé vagy zöldtea.


Ebéd

1 adag párolt hal, 4-6 dkg főtt tészta, 3 dkg sajt.


Vacsora

1 sült csirkecomb, 20 dkg párolt cukkíni, 1 csésze zöldánizs tea, 1 párolt fejes saláta.

7. NAP


Reggeli

2 szelet pirítós, 1 kávéskanál lekvár, 1 dkg vaj, 1 csésze kávé vagy zöldtea.


Ebéd

1 szelet sült marhahús, 4-6 dkg spagetti, 3 dkg keménysajt.


Vacsora

1 adag párolt hal, 1 adag párolt cukkíni, 10 dkg sovány túró vagy 1 pohár natúrjoghurt, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér.


Amire ügyelnünk kell

Mit igyunk?

Felejtsük el a szénsavas üdítőket, még a szénsavas vizet is. Ha lehet, kerüljük a lehűtött italokat, mert ezeknek az emésztőrendszer nem kimondottan örül. Viszont mérték nélkül ihatunk teát (főleg zöldteát), gyógyteát, kávét és szénsavmentes ásványvizet, amit néhány citromkarikával és mentalevéllel ízesíthetünk. Amikor eszünk, ne igyunk: ez is puffasztó hatású.


Hogyan együnk?

Mindig ülve étkezzünk, kényelmesen: az evés öröm, adjuk hát meg a módját, még olyankor is, amikor sietünk. Minden harmadik falat után tegyük le egy kicsit az evőeszközt, ha lassabban eszünk, biztosan jobban megrágjuk az ételt.


Mit ne együnk?

Minden, ami gázokat termel, felfúvódást okoz. Óvakodjunk tehát a szénsavas italoktól, a sós ételektől, a száraz hüvelyesektől (lencse, bab, sárgaborsó) és káposztaféléktől, az erjesztett sajtoktól, és a tejtől!


A puffadás ellen

Mindennap fogyasszunk rostokat, mert egyenletessé teszik a bélműködést, így a gyomor méretére is hatással vannak. Csökkentsük a cukor és só fogyasztását, mert ezek visszatartják a szervezetben a vizet és puffasztanak is. Ha tehetjük, sétáljunk egy keveset étkezés után: ez nagyban segíti az emésztést.


Segítség bűnöztem!

Szükségtelen az önvád, ha egy kiadósabb ebéd vagy vacsora becsúszik A megoldás: a következő étkezés alkalmával egyszerűen fogd vissza magad egy kicsit, és edd a következőket:

2 szelet pulykasonka,
1 tányér zöldsaláta zöldfűszerekkel,
1 pohár natúrjoghurt,
1 szelet barna kenyér.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL