REJTÉLY-MISZTIKA

10 dolog, amit (talán) nem tudtál a Bibliáról

Szerző:
Szabó Anna
A Biblia a zsidó vallásról és a kereszténységről szóló szent szöveg. Több különböző változata létezik, mivel sok nyelven, sok adaptáción, nagyon hosszú időn keresztül íródott. Mindezt megelőzte a szájhagyomány útján terjedő történetek sokasága, amelyeket nehezen lehet nyomon követni egészen a múlt évezredektől napjainkig. Most feltárunk néhány érdekességet, melyet eddig talán nem sokan tudtak.

1. Ádám, Éva és az alma

Egyik szöveg sem mondja ki, hogy Ádám és Éva almát ettek. A Genezis harmadik fejezetében csupán egy gyümölcsfáról van szó, de nincs kijelentve, hogy ez egy almafa.

2. Jézusnak voltak testvérei

Az evangéliumokban beszélnek Jézus testvéreiről, akik hét alkalommal is említésre kerülnek. Ebben az időszakban az egy gyermek a családban, vagy a gyermektelenség oka, elgondolásaik szerint átok lehetett.

3. A hét főbűn

A kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag és a jóra való restség Jézus halála után lettek bevezetve. A Biblia egyáltalán nem említi, de Jézus világosan kijelenti, hogy melyik a két legfontosabb parancsolat: „Szeresd a te Urad egész testeddel, lelkeddel, eszeddel" és „Szeresd a felebarátodat, úgy, mint magadat". Valójában ezt a két parancsolatot tiszteletben tartva, automatikusan következik a többi.

4. Nem három bölcs volt

Az a tény, hogy Jézus három ajándékot kapott, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy három bölcs látogatott el a betlehemi jászolhoz.

5. A Purgatórium nem létezik

A Bibliában egyáltalán nem kerül említésre a Purgatórium, 1274-ben beszél róla először a Lyon-i Tanács. Arról a helyről beszélnek, ahova a nem megkeresztelt halott gyermekek kerülnek.

6. Gyermekkorban senkit nem kereszteltek meg

Sőt Jézus is csak 30 éves korában lett megkeresztelve. Márk evangéliumában meg van írva: „Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül." Tehát a hit mellett mindenképpen szükség van a megkeresztelkedésre.

7. A zsidó szokás, mint kenyértörés és borivás, hagyománnyá vált

Jézus törte meg a kenyeret, mellyel a testi szenvedését, a borral pedig a saját vérét jelképezte. Az „átlényegülés", vagyis az ostya és bor osztása, mely Jézus testét és vérét jelképezi, 1200 és 1500 között, a katolikus templomokban vált szokássá.

8. Jézus nem december 25-én született

Igazából egyik könyv sem jelzi pontosan Jézus születését. Az evangéliumokban azt írják, hogy születése közben pásztorok legeltették a juhaikat. Ám ez télen a sivatagban nem lehetséges.

9. Az apostolok kora a filmekben és minden feldolgozásban 40 év körüli

Valójában azonban serdülőkorúak voltak. Mikor az apostolok a Kapernaumba mentek (Máté evangéliuma, 17. fejezet), az őrök arra kérték őket, hogy fizessenek. De csak Péter és Jézus fizettek. Ez azt jelenti, hogy a többi apostol szabad volt, vagyis annyira fiatal, hogy még nem kellett fizetniük.

10. Az Új Testamentumban világosan meg van írva, hogy ember és Isten között nincs közvetítő Jézuson kívül.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL