UTAZÁS

Milyen volt Tunézia?

Szerző:
Szabó Anna
„Kedves Kata! Olyan eltérőek a vélemények Tunéziáról... Úgy hallottam, te pont abban a hotelben nyaraltál, Sousse- ban, ahová mi készülünk az idén.  Mesélnél nekem az élményeidről?”

"Kedves Zsuzsa!

Azt javaslom, hogy szervezett úttal menjtetek tevegelni és országot járni, mert így a legegyszerűbb. Én nem vagyok híve a szervezett utaknak mert az embert kötik a többiek és az időpontok, de ez az az ország ahol érdemes. Nehéz megtalálni az adott helyeket, mert a vezetés elég nehézkes a szűk sávok, és a türelmetlen tunéz sofőrök miatt, akik szinte folyamatosan
nyomják a dudát.


Félő, hogy átvágják az embert ahová csak megy. A szervezett út ezért biztonságosabb. Bár a látványosságok körül elég sok turistával lehet találkozni, érdemes őket megnézni, mert nagyon egzotikus. (Természetesen nem a turistákat, hanem a nevezetességeket...:))

A legjobb mégis a tengerpart. Mi nem mentünk bazározni mert pihenni akartunk nem pedig bosszankodni a néha túlzottan is erőszakos helyiek miatt.


Ami nagyon fontos!

Nem szabad megállni az árusoknak akik minden percben megrohamoznak kis virágcsokrokkal és minden eladnivaló dologgal.

A tengerparton pl. cigarettát árulnak és elég nehéz megszabadulni tőlük. Alkudni mindenhol kell, sőt kötelező. Azon sem kell meglepődni ha az emberre "Szervusz vízibusz, friderikusz! Csácsumicsá!" - szöveggel köszönnek. Rengeteg a magyar turista, a helyiek már messziről kiszúrják őket.


Az árakról

A taxi viszonylag olcsó, este 9 után 50%-al drágább.

Általában 1 dinár szokott lenni egy üdítőital, amit külön kell fizetni a hotel éttermében a reggelinél és vacsoránál, (ebéd nincs).

Autót nincs értelme bérelni a nehézkes közlekedés miatt, bár igény szerint ez is megoldható. Az élelmiszerek nagyjából annyiba kerülnek mint itthon.


Érdemes megkóstolni a boraikat, szerintem nagyon jók.
Rengeteg bazár van, dörzsöltnek kell lenni és amennyit csak lehet alkudni. A hotel szobában nem szabad értéket hagyni mert sajnos ellophatják a takarítónők, ezért széfet mindenképpen érdemes bérelni.

Az idegenvezetők nagyon segítőkészek, mindenről tájékoztatnak majd benneteket.


A tevegelés nagyon jó, a tevehajcsárnak illik adni egy-két-három dinárt a végén. (Ha szervezett az út, általában az árban benne van a tevegelés is.) Mindenki elvárja a borravalót, egy dinár általában elég szokott lenni.

A férfiak nyugodt szívvel fütyülnek a csinos nőknek, akkor is ha az ember a párja kezét szorongatja. Emiatt úgyszintén nem kell meglepődni.

A strandon kívül, messzebb a hoteltől érdemes jobban felöltözni a helyi kultúra miatt. Éjszaka sétálni lehetőleg csoportosan menjetek, mert könnyen előfordulhat, hogy megtámadják és kirabolják a turistákat. Szerencsére mi ezt nem tapasztaltuk.




A fotózásról:

Én leleményesen azt csináltam, hogy az első három nap önfeledten strandoltam és egyszerűen bezártam a széfbe a gépet. Az utolsó nap aztán kivittem a partra és amit tudtam lefotóztam. Akkor figyeltem a gépre, de amikor már nem kellett, vissza a széfbe. Ha mentünk valahova, a nyakamban lógott, onnan azért nem viszik el, nem rabolnak fényes nappal.
A város egyébként is tele van rendőrrel.

A túra alatt rengeteg kisgyerek is árul, volt aki még sírt is, hogy ő árva. Nem kell komolyan venni. Tunéziában ennek ellenére nincsenek árvák és hajléktalanok az iszlám miatt!

A ramadánt 99%-ban komolyan veszik. Ramadánkor lehetőleg ne utazzatok Tunéziába!


Tunéziára nagyon jellemző a félkész házak látványa, ugyanakkor a legtisztább Afrikai országok közé tartozik. Ha arra jártok, feltétlenül szerezzetek be vízipipát, mi sajnos elmulasztottuk, pedig rendkívül kellemes időtöltés a vízipipázás. Nézzetek meg mindent, hiszen rengeteg nagyon szép látnivaló akad a túra helyszíneken. A Matmaták sziklába vájt kunyhóitól kezdve, (itt forgatták a Csillagok háborúja című filmet) a sópárlókon át a Szaharáig, csak ámultunk, bámultunk. Próbáljátok ki a dzsip-túrát is! Feledhetetlen élmény.

Vigyázzatok magatokra és Sok szép élményt kívánok Nektek!

Üdv: Kata"



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL