KÖZÉRZET

Hűvös időben fogyassz hársfateát!

Szerző:
Szabó Anna
A hársfateát, amely a kamilla után a legtöbbször található meg a házipatikában, leginkább meghűléses megbetegedések esetén fogyasztják, kiváló nyákoldó hatása miatt. Azonban ennél sokkal többet tud, a kellemes aromájú ital. Sokan élvezeti teaként is előszeretettel kortyolgatják.

A szerelmesek fája volt

A hárs különféle erdőkben él, illata nagyon kellemes, ezért díszfaként is tartják. A középkorban a szentek szobrait hársfából készítették, ezért szent fának nevezték. A germánoknál a szerelmesek fája volt, úgy tartották, termékenységet és jómódot ad. A hársfák közül két fajtát alkalmaznak orvosi célokra, a kis és nagy levelű hárs virágait gyűjtik össze, és vékony rétegben megszárítják. Ezek tartalmazzák a legtöbb jótékony vegyületet. Tartalmaznak C-vitamint, flavonoidot, cseranyagot, illóolajat és nyálkaanyagot. Még a szárított virágok is nagyon kellemes, mézszerű illatot árasztanak, ízük édeskésen fanyar. Hatóanyagot csak a virág tartalmaz, a bimbó és a termés nem. Az ezüsthárs virágát kerüljük, mert orvosi célokra nem használható, allergiás reakciókat, nyálkahártya gyulladást válthat ki.

Nem csak meghűlésre kiváló

Megfázásos megbetegedések esetén, köhögésre izzasztásra, láz csillapítására már nagyanyáink is alkalmazták. Téli időszakban átmelegíti, megnyugtatja az átfázott, kihűlt, legyengült szervezetet. Érdemes tudni, hogy megfázás esetén még jobban kihasználhatjuk izzasztó hatását, ha elfogyasztása után jó vastagon betakarózunk. De kiváló gyomorpanaszok esetén is, mert csökkenti a gyomor és bélrendszer nyálkahártyájának irritációját. Segíti az emésztést, oldja az emésztőrendszeri görcsöket, kiváló vizelethajtó.

A száj fájdalmas gyulladásainál öblögetésre használhatjuk fel. Orrdugulás esetén inhalálva tisztítja a légutakat. Erősíti az ellenálló képességet, fájdalomcsillapító hatása van. Reumánál, isiásznál borogatásként, felfázásnál ülőfürdőként használjuk! Ugyancsak segít az ülőfürdő álmatlanság idegesség esetében, ha lefekvés előtt alkalmazzuk. Gyógyszere a spanyolnáthának, köszvénynek, kisebb szívzavaroknak, tisztítja a vért. Fertőtlenítő hatása révén kitakarítja az ereket, ezért gátolja az érelmeszesedést.

Hársfatea készítése

2-3 dl forró vízben forrázzunk le 2 teáskanálnyi hársfavirágot, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ízesíthetjük hársfamézzel, ami szintén nyugtató, antiszeptikus hatású. A méz önmagában is nagyon jót tesz az egészségnek, de a konyhában is felhasználhatjuk, mert pikáns íze különlegessé teszi az ételeket, italokat. Borogatáshoz, 3 dl vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi virágzatot, majd szűrés után ezzel borogassuk a beteg testrészt.

Enyhe vérnyomáscsökkentő hatása miatt, az idős emberek ne fogyasszák naponta, de senki ne vigye túlzásba a fogyasztását, mert izzasztó, melegítő hatása miatt felborulhat a szervezet hőháztartása, szívdobogást idézhet elő, érdemes ezért más teákkal felváltva fogyasztani. Jó, ha tudjuk, hogy ha tároljuk a szárított virágzatot, ne tegyük azt egy évnél tovább, mert a hasznos anyagok ennyi idő alatt eltávoznak belőle.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL