GASZTRO

Az egészséges pulykahús

Szerző:
Szabó Anna
A baromfihúsok az összes esszenciális aminosav gazdag forrásai. A tojásban lévő fehérjét teljes értékű fehérjeként tartjuk számon, az aminosav tartalma majdnem teljes mértékben fel tud szívódni. A baromfihúsokra is általában jellemző, hogy bennük kedvező az aminosavak aránya, ennek következtében nagy a biológiai értékük.

 

Vitamin- és ásványianyag-tartalmuk sem lebecsülendő, viszont zsírban szegények. A baromfitermékeknek tehát figyelemre méltó előnyük van a táplálkozás szempontjából, a többi állati eredetű élelmiszerrel - húsokkal - szemben.


A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik. Zsírtartalmuk elegendő ahhoz, hogy más zsírok és olajok hozzáadása nélkül, önmagukban süthetők legyenek - például grillcsirke -, de a kész hús zsír- és energiatartalma még mindig lényegesen alacsonyabb, mint más, nem szárnyas húsoké. Ennek folytán az egészséges táplálkozásban is jelentős előnyük van.


A baromfihúsok - baromfi termékek - elsősorban kedvező biológiai értékük, valamint a nagy biztonsággal való előállíthatóságuk, a fogyasztó számára a mindenkori elérhetőségük és az étkezési szokások - tradíciók - folytán igen jelentős szerepet töltenek be az ember táplálkozásában. A baromfihúsok Magyarországon is közkedveltek, a magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyagai.

Tápanyagtartalom (100 g-ra)

Megnevezés Energia  Energia (kJ) Fehérje (kcal) Zsír (g) Szénhidrát (g)
csirkemell 470 112 24,7 1,0 0,5
csirkecomb 571 136 20,9 5,2 0,5
csirkemáj 538 128 20,0 3,7 3,0
tyúkhús 588 140 19,0 6,5 0,4
pulykahús 731 174 20,5 9,5 0,4
kacsa 802 191 19,0 12,0 0,4
liba 853 203 18,5 13,6 0,3
libamáj 1961 467 22,1 40,2 0,5
galamb 546 130 19,6 5,0 1,2

Forrás: Bíró-Lindner: Tápanyagtáblázat

A baromfihúsokon belül a pulykahús előnye, hogy zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte mindenféle étel könnyen elkészíthető. Ráadásul a többi húsfélével összehasonlítva a pulyka jelentős mértékben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek segítik a szív- és érrendszer védelmét.

A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Hazánk a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása.


A baromfihúsoknak további nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük - sütés, főzés, párolás - során is megtartják. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek, így tápanyag-tartalmuk koncentrálódik.
A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, amely zöldséggel, esetleg gyümölccsel kombinálva a csirkéhez hasonló étrendekbe javasolható. Zsírtartalma nem éri el az 1%-ot.

A Gallicoop Natura pulykamell filéje Magyar Baromfi Védjeggyel ellátott, megbízható termék. A védjeggyel ellátott termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, így biztosak lehetünk benne, hogy a vele ellátott áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. A védjegy ezen kívül szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

A Gallicoop fokozottan figyel az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, amelynek jegyében kifogástalan minőségű és egészséges termékeket kínál a fogyasztóknak.

A cég tavaly ünnepelte 25 éves születésnapját, és jelenleg Magyarország legnagyobb pulykafeldolgozója. A szarvasi pulyakfeldolgozónak nagy szerepe volt és van abban, hogy Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása. A Gallicoop export tevékenysége is folyamatosan bővült, míg mára elérték, hogy több mint 40 országba szállítanak.

25 év alatt sikeresen elérte a Gallicoop, hogy mint vállalat és márkanév egyet jelent a megbízható, egészség¬es és magas minőségű termékekkel, amellyel a kö¬zeli és távoli jövőben még több fogyasztót szándékozik megnyerni mind hazánkban és határainkon túl.

További információ és termékek itt >>

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL