REJTÉLY-MISZTIKA

Óriások - Menekülés dél felé

Szerző:
Szabó Anna
Pedro Cieza de Leon, aki azt a maréknyi spanyol katonát kísérte, akiknek sikerült megbuktatni a hatalmas inka birodalmat, fura, de számunkra fontos információkat gyűjtött az óriásokról.
A helyiek olyan - nádtutajon érkezett - hatalmas alakokról meséltek, hogy a rendes emberek csak a térdükig értek. Nagyon csúnyák voltak. Teljesen pucéran jelentek meg, vagy állatbőrökbe burkolóztak, és megtámadták az ott lakókat.


Égi tűz

Lehet, hogy ezek a fosztogatók Mexikóból érkeztek? Mindenesetre az inka hagyományok szerint a betolakodókkal aztán „égi tűz” végzett.


De azok az óriások, akiknek sikerült még délebbre menekülniük, lehet, hogy egészen Argentínáig eljutottak?

Antonio Pigafetta, aki Magellán krónikása volt, azt írta, Bahía San Juliánban hatalmas méretű helyiekkel találkoztak. Igaz, ezek már csak alig több, mint két méter magasak voltak (persze a spanyolok akkor még, mint minden európai, sokkal alacsonyabbak), és állatbőrökbe takaróztak. Ettől persze még nagyobbnak tűntek. Annyira nagynak, hogy a kalandorok patagónnak, nagylábnak nevezték el őket, és a földjüket Patagóniának. A térképeken még mindig ez áll.

„Egy napon, - írja Pigafetta – amikor végre tavaszodni kezdett, egy bennszülöttet láttunk érkezni, az elsőt, akit valaha is megpillanthattunk. Óriási volt, és a lábai akkorák, hogy az egyik emberünk egyből “patagónnak” nevezte. Lassan sikerült megnyugtatnunk és már nem volt bizalmatlan. Bemutatta nekünk törzse többi tagját is, akik legalább olyan nagyok voltak, mint ő, és legalább olyan vadak is. „


Kettő fel is szállt közülük Magellán zászlóshajójára, de nem élték meg, hogy a hajó hazatérhessen. Hogy a holttestüket a vízbe hajították-e, vagy sem, azt nem tudjuk.


Francis Drake

Francis Drake valószínűleg rossz napjukat fogta ki, amikor 1578-ban partraszállt Bahía San Juliánban: az erői megütköztek az ott lakó hatalmas emberekkel, és két matróza otthagyta a fogát. Tizenöt évvel később Anthony Knyvet haladt át a Magellán-szoroson, és ő is látta - ha messziről is - a patagónokat. Szerinte voltak közöttük 12 láb magasak is (ez kb. kétszerese egy normál ember magasságának).


Különös emberi maradványok

1962-ben különös emberi maradványokat találtak a Torres del Paine hegycsúcsokon: a halott eredetileg legalább két és fél - inkább három - méter magas lehetett, a lelet korát ötszáz évre becsülik. Szóval a patagón óriások nemcsak a legendák hősei?



Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL