GASZTRO

Töltött patiszon kapor mártással

Szerző:
Szabó Anna
Egy friss, zsenge patiszonnál nincs finomabb. Rántva vagy töltve is elkészíthetjük. Egyszerű és nagyszerű finomság, ízletes kapor mártással.

Töltött patiszon kapor mártással

Hozzávalók:
- 4 db közepes zsenge patiszon
- 200 g darált sertéshús
- 2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
- 1 db tojás
- 50 g vaj
- 30 g vöröshagyma
- ½ csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors

A kapor mártáshoz:
- 1 csomag kapor
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- ecet
- 1 dl tejföl
Ízlés szerint: só, cukor, 3 dl csontleves

Érdekesség: A patiszont más néven csillagtöknek nevezzük.

Kisebb, zsenge patiszonokat válogassunk, Vékonyan hámozzuk meg, és formásra vágjuk le a kalapjukat. A patiszonok magházát kanállal kaparjuk ki. Sózzuk, borsozzuk be, majd készítsük el a tölteléket.

Töltelék elkészítése: A beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket szitán áttörjük, átgyúrjuk a darált hússal, felvert tojással, a vajban üvegesre dinsztelt finomra vágott vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemzölddel. Sóval, borssal ízesítsük.
Tipp: A zsemléket tejben is megáztathatjuk.


A kivájt patiszonokat megtöltjük a zsemlés töltelékkel, a kalapokat fogvájóval vagy hústűvel a tetejére erősítjük, és vajjal kikent jénaiba tesszük. Kevés vizet vagy csontlevet öntsünk alá. Alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Közben készítsük el a kapor mártást.


A kapor mártás elkészítése: Világos, vajas rántást készítsünk.
A tűzről lehúzva adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Húzzuk vissza a tűzre, hogy átpirítsuk a kaporral együtt a lisztet, majd csontlével és tejföllel kiforraljuk. Habverővel közben keverjük csomómentesre. Kevés ecettel, sóval, cukorral és a patiszon párolólevével ízesítve krémes mártást készítünk.
Tipp: Ételecet helyett használhatunk mustárt is.


Tálaláskor a töltött patiszonokat félig bevonjuk a mártással, és simára kevert tejföllel díszítsük. Párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk mellé.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL