Töltött patiszon kapor mártással
Hozzávalók:
- 4 db közepes zsenge patiszon
- 200 g darált sertéshús
- 2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
- 1 db tojás
- 50 g vaj
- 30 g vöröshagyma
- ½ csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
A kapor mártáshoz:
- 1 csomag kapor
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- ecet
- 1 dl tejföl
Ízlés szerint: só, cukor, 3 dl csontleves
Érdekesség: A patiszont más néven csillagtöknek nevezzük.
Kisebb, zsenge patiszonokat válogassunk, Vékonyan hámozzuk meg, és formásra vágjuk le a kalapjukat. A patiszonok magházát kanállal kaparjuk ki. Sózzuk, borsozzuk be, majd készítsük el a tölteléket.
Töltelék elkészítése: A beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket szitán áttörjük, átgyúrjuk a darált hússal, felvert tojással, a vajban üvegesre dinsztelt finomra vágott vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemzölddel. Sóval, borssal ízesítsük.
Tipp: A zsemléket tejben is megáztathatjuk.
A kivájt patiszonokat megtöltjük a zsemlés töltelékkel, a kalapokat fogvájóval vagy hústűvel a tetejére erősítjük, és vajjal kikent jénaiba tesszük. Kevés vizet vagy csontlevet öntsünk alá. Alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Közben készítsük el a kapor mártást.
A kapor mártás elkészítése: Világos, vajas rántást készítsünk.
A tűzről lehúzva adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Húzzuk vissza a tűzre, hogy átpirítsuk a kaporral együtt a lisztet, majd csontlével és tejföllel kiforraljuk. Habverővel közben keverjük csomómentesre. Kevés ecettel, sóval, cukorral és a patiszon párolólevével ízesítve krémes mártást készítünk.
Tipp: Ételecet helyett használhatunk mustárt is.
Tálaláskor a töltött patiszonokat félig bevonjuk a mártással, és simára kevert tejföllel díszítsük. Párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK