GASZTRO

Omlett özön

Szerző:
Szabó Anna
Milyen legyen egy jó recept? Sajnos csalhatatlan recept márpedig nem létezik, hiszen egy ételkülönlegességnek sokfajta igényt, ízlést kell kielégítenie. Annyi bizonyos, hogy sokan kedvelik a gyors és finom ínyencségeket.

Az sós omlett elkészítése

Hozzávalók:
- 6 tojás
- 1 evőkanál liszt
- só
- 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj a sütéshez


A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd belekeverjük a sárgájukat, beleszitáljuk a lisztet, és megsózzuk. Teflon serpenyőben vajon vagy olajon lepényt sütünk belőle, ebből a mennyiségből négyet, egymás után. Amikor az alsó felük szépen megpirult, lapáttal, egy mozdulattal fordítjuk meg, hogy az omlett egyben maradjon, úgy pirítjuk meg a másik felét is. Sütés után tálra vagy tányérra csúsztatjuk, és félbehajtjuk. Tetejére teavajt csipkedhetünk. Az omlettet félbehajtás előtt meg is tölthetjük.


Töltelékek sós omletthez:

- Gombás omlett: 30 dkg felszeletelt gombát kevés olajban vagy vajban sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel megpárolunk. Ezzel a raguval töltjük meg az omlettet, majd a tetejére reszelt sajtot teszünk.

- Velős-gombás omlett: Ugyan úgy készül, mint a gombaragu, csak a végén velőt adunk a gombához.

- Garnélás omlett: A garnélát olívaolajban fehér borssal, kevés zúzott fokhagymával, darált bazsalikommal megfuttatjuk, friss apróra vágott paradicsomot adunk hozzá, majd felengedjük tejszínnel. Az omlett közepébe töltjük, majd félbehajtjuk.

- Sajtos omlett: Többféle sajtot reszeljünk az omlett közepébe, adjunk hozzá egy késhegynyi szerecsendiót, majd hajtsuk félbe.
A tetejére olvasztott vajat és reszelt sajtot tegyünk.

- Sonkás omlett: Kevés vajon pirítsuk meg az apró kockára vágott sonkát, adjunk hozzá egy csipet őrölt fehér borsot, majd tejföllel, reszelt sajttal keverjük össze. Az omlettbe töltsük, majd hajtsuk félbe, és a tetejét hintsük meg reszelt sajttal.

- Zöldséges omlett: Párolt vegyes zöldséggel töltjük, és vajjal, sajttal gazdagítjuk a tetejét.


Az édes omlett elkészítése

Hozzávalók:
- 6 tojás
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rétesliszt
- 5 dkg vaj
- csipet só

Ugyan úgy készítjük, mint a sós omlettet, csak a réteslisztet szitáljuk hozzá a tojáshoz.

Töltelékek édes omletthez:

- Párolt gyümölcsök:
Vajban párolt, mézes sárgabarack stb. tejszínhabbal
- fahéjas porcukor
- kakaópor- nutella
- puding


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL