LELKIPATIKA

Stressz és kiégés - avagy mik a kiégés jelei, és mi okozhatja?

Szerző:
Szabó Anna
Azok, akik az életstílusuk (vagy munkájuk) miatt rengeteg stressznek vannak kitéve, jó, ha odafigyelnek, mert a “kiégés” ott ólálkodik a jövőben valahol. Tisztázzuk, mi is az a kiégés?

A pszichológia tudományában nem olyan régóta használják ezt a kifejezést, a hetvenes években került elő. Addig csak művészekre mondták,ha valamiért már nem futott olyan jól a szekerük, hogy kiégtek.

Még ma sem számít valódi betegségnek, pedig tünetei nagyrészben megegyeznek sok hangulatbetegséggel és részben a depresszióval is. Ugyanakkor egyre több ilyen “beteg” bukkan elő, még az orvosok között is. Szerencsére legtöbbször csak időleges az állapot.


A klasszikus tünetei a következők

1. Csökkent fizikai energia: A hosszan tartó stressz lefogyaszthatja energiáinkat, szinte folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, mintha nem volna már annyi energiánk, mint régen. Egyre nehezebb reggel fölkelni, és egy újabb (stresszes) nappal szembenézni.


2. Érzelmi kifáradás: Türelmetlennek, búskomornak érezzük magunkat, ok nélkül szomorúnak, vagy túl könnyen kihoznak a sodrunkból. Úgy érezhetjük, nem olyan könnyű az életet élni, mint régebben.


3. Egyre könnyebben betegszünk meg: Alacsonyabb a védekezésünk szintje. Ha sokáig vagyunk kitéve a stressznek, azt az immunrendszerünk is megszenvedi. A testünk így üzen? Változásra van szükségünk. Előfordulhat bizony, hogy szervezetünk betegségekkel, megfázással, influenzával, néha komolyabb bajokkal üzen.


4. Egyre kevesebbet adunk bele a személyes kapcsolatainkba: A visszahúzódás is a kiégés jele lehet. Lehet, hogy úgy érezzük, nincs is mit adnunk másoknak? Nincs kedvünk jót szórakozni, kevesebb a türelmünk az emberekhez. A többiek csak azt látják, valamiért visszahúzódunk.


5. Egyre sötétebben látjuk a jövőt: Ha épp kiégőfélben vagyunk, nem is igazán izgat az élet, nehéz a legjobbat remélni, szinte lehetetlen mindenből a jobbik oldalt látni. Az optimizmus remekül hárítaná a stresszt, de nekünk egyre kevesebb tartalékunk van az optimizmusból.


6. Egyre többet “lógunk” a munkából, és ha ott is vagyunk, nem dolgozunk hatékonyan: Egyre nehezebb reggel fölkelni, és az utált munkához látni. Lehet, hogy ez csak “automatikus” védekezés, hogy ki ne égjünk, de elhatalmasodhat rajtunk, és bizony egyre többet “lógunk”. És lehet, hogy rendes alibink is van, mert a legyengült immunrendszer miatt simán produkálunk egy kis megfázást, ami máskor meg se kottyanna. Nahát, ezért érdemes szabadságra menni , mielőtt végképp kiégnénk.



Mi okozza hát a kiégést?

Sok oka lehet. a munkahelyen, a mindennapi életünkben, és a személyiségünktől is függ.

Ha úgy érzed, valami hasonló dolog fenyeget téged is, töltsd ki tesztünket – kicsit hosszadalmas, de megéri – most még nem késő tenni ellene!!!

 

{CIKK_TESZT}


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL