FÉSZEK

Amarillisz teljes pompában

Szerző:
Szabó Anna
Az amarillisz nagyon népszerű növény. Az ültetéstől függően késő ősztől nyár elejéig hozza csodálatos színű virágait. Világos tenyészhely az ablak mellett és két naponta víz – az amarillisznek pont erre van szüksége.
Jelenleg már elültetett, bimbós hagymák kaphatók, de mi magunk is nevelhetünk virágos növényt. Ehhez a hagymát úgy dugjuk a földbe, hogy egyharmad része kilátszódjon. A cserép 13-14 cm átmérőjű legyen. Tegyük az ablakpárkányra, és rendszeresen locsoljuk. Mintegy hat hét múlva megjelenik az első bimbó.



És mi történik az elvirágzás után?

Egészen nyár végéig öntözzük, és tápoldatozzuk a növényt. Az ezt követő kb. 8 hetes időszak alatt azonban ne kapjon se vizet, se tápoldatot. A hagymát ültessük át friss földbe. Ezután már nem sokáig várat magára az újabb virágzás.


Az amarillisz fajtái

A virágüzletekben általában nem a fajta neve, hanem szín szerint árusítják. A kivétel azonban itt is erősíti a szabályt: e különleges szépség a Picotee fantázianévre hallgat. Finom rajzolatú virágai akár a 12 cm-es átmérőt is elérhetik.






A bimbós amarillisz

A bimbós amarilliszben biztosan sokáig gyönyörködhetünk. Igazán azonban akkor lesz teljes az örömünk, amikor teljes pompájukban megmutatkoznak. A sárga virágok sajnos igen ritkák. Ha olyan agyagcserépbe ültetjük, melyek színben is harmonizálnak a virágokkal, még mutatósabbak lesznek.





Fehér amarillisz

E fehér virágok eleganciáját szinte semmilyen növény nem tudja túl szárnyalni. A dúsan virágzó amarilliszeket kiegészíthetjük vénuszfodorkával, melynek szerény, törékeny ágacskái gyönyörűen érvényesülnek a domináns virág mellett. Néhány tobozzal még dekoratívabbá varázsolhatjuk az összeállítást.



Amarillisz vágott virágként

Az amarillisz vágott virágként, csokorba kötve is csodálatos növény. Virágzási időszakát meghosszabbíthatjuk, ha a szárat közvetlenül a vágott felület fölött rafiával vagy ragasztószalaggal körbetekerjük, nehogy felkunkorodjon.


Mibe ültessük?

A laposabb cserepek kiválóan alkalmasak az amarilliszhagymák ültetésére, mivel nem kell sok földet tenni beléjük. A mohatakaró még természetesebbé teszi a kompozíciót. Egyébként az amarillisz zöld levelei sokszor csak a virágzás után bújnak elő.

  



Milyen növény illik az amarilliszhez?

Ha túl kopasznak találjuk az amarillisz hosszú, vastag szárát, ültessünk köré aszparáguszt, díszspárgát, vagy vénuszfodrokat, esetleg egyetlen alapszín árnyalataiból képezzünk növénycsoportot köré. Jól mutat más virágos növények, például korallvirágok, szobakankalinok, szobaciklámenek vagy azeleák mellett. Mindegyik említett fajta megtalálható vörös, rózsaszín, sárga, vagy lazacszínű árnyalatokban egyaránt.


 

Ideális fényforrás a szobában

Amikor szobanövényeink már annyira távol kerülnek az ablaktól, hogy alig éri őket természetes fény, a hiányt még nyáron is pótolnunk kell. Ha mesterséges világítás mellett döntünk, csak kifejezetten erre a célra készült növénylámpát használjunk. Ezek a lámpák olyan összetételű fényt bocsátanak ki, amelyben a kék és a vörös sugarak aránya éppen megfelelő a növények növekedéséhez. Lényeges szempont, hogy a lámpák ne melegedjenek át, így akár egész nap fényforrásként szolgálhatnak. A háztartási villanyégőkkel éppen az a probléma, hogy hamar átforrósodnak, és alig segítik a növények növekedését, ráadásul nagyon gazdaságtalanok is.







Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL